WaterLeider Tips

Wil je deze tekst(en) van de WaterLeider Tips gebruiken voor je eigen socials? Graag! maar wel met bronvermelding van WaterLeider en een link naar onze website! No Copyright – Open Source

Wil je deze tekst(en) gebruiken voor je eigen socials? Graag!
Maar dan wel met bronvermelding van WaterLeider en een link naar onze website! No Copyright – Open Source


WaterLeider Tips

Bestel je groendak modules bij EarthKweek, makkelijk zelf te leggen en helemaal plastic vrij!

WaterLeider Tips
Doe meer met een IBC tank zoals stapelen voor veel waterberging
WaterLeider Tips

Bij Het Regent Tonnen wordt de klus voor je geregeld.

Klimplanten!

Leuk om te zien, quick win voor biodiversiteit in de stad en je komt erachter dat dus ook in de hoogte plek is voor plant adddicts! Verdicht de stad met groen niet alleen horizontaal, maar ook verticaal. Trouwens de moeite waard om eens te kijken bij @mijnverticaletuin
Leuk, maar wat voor planten kies je. Het aanbod is enorm, we helpen je op weg met wat richtlijnen.

Leiden
Er zijn klimmers die begeleiding nodig hebben om zich vast te kunnen houden tijdens het klimmen. De veelgebruikte blauwe regen is er een van en ook kamperfoelie of de prachtige passieflora. Je kan het beste werkte met staaldraden (wel roestvast!) of trelis. Touwen kan ook, maar die vergaan na verloop van tijd. Kies voor touw als je een plantensoort hebt die zichzelf op termijn staande kan houden zoals heesters. Sering is een goeie, die bloeit ook al vroeg eind april/begin mei!

Gevelplakkers
Veel soorten gebruiken de gevel om aan te hechten. De klimop (hedera) werd vroeger veel geplaatst en is ook een prachtige bedekker, groeit snel en blijft groen in de winter. Maar houdt er rekening mee dat de worteltjes in de voegen nestelen, dat kan alleen als je metselwerk tiptop in orde is. Kies je dan wel voor de bloeiende hedera? Die geeft in het najaar veel nectar voor de bestuivers 🙂
En een klimmer die niet in, maar juist OP het metselwerk zich hecht met een soort zuignapjes is de wilde wingerd. Familie van de druif, dat zie je aan het blad en de meeste varianten hebben prachtig rossige en rode bladeren in het najaar.

Geuren en kleuren
Eerder al genoemd is de kamperfoelie. Bij schemering gaat ie heerlijk ruiken. Hoe tof is dat voor de straat. Andere geurende soorten zijn de bosrank, ruik eens aan de bloem en je denkt aan chocola! En ook de gouden regen kan er wat van. Bij volle bloei is het als honing!
Denk daarnaast aan het opfleuren van het straatbeeld (gevelklimmers zijn blikvangers) met sprekende kleuren. De knalrode Duitse pijp bijvoorbeeld, inspireer hiermee buren en motiveer ze om je af te troeven met nog meer visueel kabaal.

WaterLeider Tijs – Wat onkruid ons vertelt

Een tijdje geleden las ik een inspirerend boekje over onkruid. Tuurlijk bestaat onkruid niet. Die term is bedacht door ons mensen en geeft een negatieve toon aan iets prachtigs. Elke plant is namelijk prachtig. Onkruid impliceert dat het geen kruid is. Oftewel niet nuttig voor ons in de keuken. Terwijl het vaak alsnog eetbaar is, of genezend. Of… zoals in dit boekje te vinden was, een indicator van wat er in je tuin aan de hand is. Een paar licht ik er hier uit.

Klaver: een hoge zuurgraad, die je kan bijstellen met kalk
Kamille: een voedingsarme harde grond die weinig vocht vasthoudt
weegbree en brandnetel: dat komt door ons, zodra we de grond vaak omspitten en mest toevoegen. Even niks doen is misschien de beste oplossing als je er vanaf wilt

Heermoes: Dit is mijn favoriet!

Deze plant, ook wel bekend als paardenstaart komt vooral voor als er weinig humus in de grond zit. Er wordt panisch gedaan om hem te bestrijden, de truc die deze plant doet is hele lange horizontale wortels maken en dan zo her en der op te ploppen. Heermoes is trouwens aanvullend op je dieet met mangaan, kalium en silicium. Handig om te weten zijn 3 dingen:

1 De indicatie, zorg voor meer humus met compost, mulchen et cetera en de heermoes trekt zich terug

2 De wortels gaan naast horizontaal ook heel diep en halen zo voedingsmiddelen naar boven op een plek waar die niet zijn en dat verrijkt de bodem bovenin. Daar profiteren weer andere plantsoorten van en de successie (lijkt op succes) is gestart!

3 Heermoes gekookt in water voor 30 minuten en eenmaal afgekoeld gaat bladroest tegen, met een verstuiver of plantenspuit je kookvocht op die bruine bladeren en het is snel klaar!

Check de oorsprong van je wateropvang

Let op oorsprong materialen
Zowel bij nieuwe als tweedehandse materialen voor waterberging is het verstandig om kritisch te zijn naar de oorsprong van het materiaal. Tweedehands vaten uit de transportsector zoals bondelvaten of iBC tanks kunnen sporen van chemie bevatten. Check bij de leverancier wat erin heeft gezeten. Vaak is het melasse of plantaardige olie en dan is het na een spoelbeurt prima. Ook bij nieuwe regentonnen kan er iets zijn. Vooral het uitlogen van kunststof onder invloed van zon en water kan slecht zijn voor de waterkwaliteit en het (micro) ecosysteem. Als iets te goedkoop is, let dan op het soort plastic.

Shop circulair

Voor je portemonnee en het milieu is het goed om eens te kijken in een kringloopwinkel of verkoopsite voor tweedehands spullen. Zo zijn er afgedankte tonnen te vinden of als je handig bent knutsel je zelf wat van een oud wijnvat, een kliko of IBC tank. Het gaat om het bergend vermogen, dus wat je neemt maakt niet uit. Zodra je er een toevoerpunt op zet en een kraan is het een regenton. Meest gebruikt:

Wijnvat (eiken, gaat minimaal 10 jaar mee)
Portvat (kastanje, gaat minimaal 5 jaar mee)
Bondelvat (gaat heel lang mee)
Olijventon (mooie kleuren grijs en terra cotta)
IBC vat

Hoogteverschil en vulautomaat

Wat als je je regenton in de tuin wilt aansluiten, maar die grenst aan een veranda. Die situatie komt vaak voor in oudere huizen. Op zich mooi en niks mis mee, maar vaak buigt dan de hemelwaterafvoer af en wordt ter hoogte van de veranda aangesloten op een horizontale standleiding. Dan kom je er niet met een standaard vulautomaat. Of toch wel…

Een grindkoffer aanleggen

Die maak je om:
>> het hemelwater tijdelijk te bergen als je afkoppelt
OF
>> teveel aan water (als je vaak plassen hebt) in je tuin sneller te laten zakken.

Het teveel aan water komt het vaakst voor bij kleigrond, maar let op: heb je een hoge grondwaterstand of laag maaiveld, dan kan je beter geen grindkoffer maken. Een grindkoffer vang tijdelijk alle water op tussen de kiezels waarna het later weer rustig kan infiltreren.

Graaf een kuil van 50 centimeter diep en minimaal 50X50cm breed. Bekleed de binnenzijden met geotextiel, liever geen worteldoek want die plastic deeltjes laten los en komen zo in de bodem… Vul het gat met grind. Bereken de benodigde hoeveelheid aan de hand van de diepte X breedte X lengte. Dek de bovenkant af met geotextiel. Laat de bovenkant 10 tot 15 centimeter onder het tuinoppervlak. Dek het tenslotte af met aarde of compost. En dan planten op je koffer. Zo heb je een klimaatadaptieve maatregel die je niet ziet!

Extra tip >> maak het grind onderdeel van je ontwerp, je kan bijvoorbeeld ook een grindkoffer aanleggen als looppad en daar bovenop nog een laag schelpen. Ziet er mooi uit en ze hebben een reinigende werking!

Vervang dakgrind voor groen

Heb je kiezels op je platte dak? Dan is je huis sterk genoeg om een fris #groendak met sedumplantjes te dragen. Het zogenaamde ballastgrind is namelijk even zwaar als een pakket groen dak. En nog mooier: het grind hoeft niet per se afgevoerd te worden. Want als je in je eigen tuin een gat graaft en de kiezels daarin stort, dan heb je een mooie plek om het regenwater rustig in de bodem te laten infiltreren via deze #grindkoffer. De combinatie van een groen dak en de #infiltratie zorgt ervoor dat je kan #afkoppelen.

Voordelen van deze actie:

  • Je koelt je eigen huis én je omgeving
  • Je help wateroverlast voorkomen bij een piekbui
  • Je verlaagt de kosten omdat er geen constructieberekening voor het dak gemaakt hoeft te worden en het grind hoeft niet afgevoerd te worden
  • Meer water in de bodem helpt rot voorkomen bij houten paalfundering
  • Je dakbedekking gaat langer mee

Alternatief gebruik regenwater

Met het water uit de regenton geef je de plantjes water. Dat is wat je meestal leest en hoort. Maar in de winter en als het net heeft geregend zul je niet zo snel met je gietertje vol regenwater naar je tuin gaan. Dus eigenlijk zonde dat je het merendeel van het jaar een volle regenton hebt. Wat zou je nog meer kunnen doen met het blauwe goud dat je in je ton bewaart? Er kan van alles en zelfs wij weten niet alles. Je tips die we kunnen delen op Alternatief gebruik regenwater zijn van harte welkom! Heb je zelf een goed idee? Mail ons via info@hetregenttonnen.nl

Wil je deze tekst(en) gebruiken voor jezelf, een werkstuk of een publicatie. Dat mag, maar wel met bronvermelding van WaterLeider en een link naar onze website! No Copyright – Open Source

Je kamerplanten water geven
Die groeien er beter op, net als je buitenplanten. In regenwater zit namelijk geen kalk, maar wel voedzame mineralen die niet meer in kraanwater zit.

Je stoep schrobben,
Je ramen wassen, streeploos omdat het kalkvrij is
Je auto of fiets wassen
Drinken voor je hond of kat
Je wc doorspoelen
Met een emmer, via een pomp of als je ton hoger staat dan het toilet met een tuinslang

LET OP: hemelwater mag nooit in contact komen met drinkwater, dus verbind die leidingen van deze twee waterstromen niet direct of indirect met elkaar

Om te klussen
Om je cement of gips aan te maken bijvoorbeeld

Koelen 1
Water dat verdampt geeft koeling. Spoel er bijvoorbeeld ‘s avonds de stenen van je stoep of gevel rond je huis mee
Koelen 2
Leg een groendak aan, water dat via de (vet)planten verdampt geeft koeling in en om je huis

Weggeven
Misschien hebben je buren geen regenpijp waar een ton aan kan, je kunt twee regentonnen met elkaar koppelen. Eigenlijk is het nog geeneens weggeven, want water is van iedereen toch?

Zwembad vullen
LET OP: behandel het water wel i.v.m. microben die als het water stilstaat kunnen vermeerderen en zo ziektes veroorzaken.

Opzoomer Mee: Pimp je ton met deze Acht DIY Tips

Een regenton, lekker praktisch en functioneel. Een eycatcher in je tuin of op de stoep naast je geveltuin. Of toch niet… is hij niet naar je zin, wil je er iets mooiers van maken. Dat kan altijd, om je op weg te helpen 8 tips van WaterLeider, Opzoomer Mee en creatieve bewoners.

En… Is de volgende tip van jou?! Contact ons en stuur een foto, tekst, filmpje en die delen we hier en op de socials.

1) Schilderen: een andere kleur, een schilderij. Laat je inspireren door andere kunstenaars of misschien ontdek je dat je er zelf een bent…

2) Stickeren met bestaande stickers, wrappen of plakfolie. Leuk: Bewoonster Nancy Moret uit Spangen wisselt elk seizoen haar thema stickers!

3) bekleed hem met krijtbordfolie, maak je er gelijk een buurtinfo bord van!

betimmer je ton

5) Een ideetje van Yvonne Xavier uit het Oude Westen. Plak rondom kunstgras!

6) Pallets kun je makkelijk zagen en rondom aan elkaar schroeven. De meeste pallets zijn 120cm in lengte. Precies de helft is 60 centimeter en de TonTuin en de Harcostar die in het Opzoomer Mee aanbod zitten zijn bijna centimeter doorsnee…

7) Zehra de Vos uit Hoogvliet maakte er met haar man een kunstwerk van. Een blauwe TonTuin werd na behandeling met de verfkwast zwart. En ook nog eens een trelis met (nep) klimop erom. Een 10 voor creativiteit.

Schilder en versier je regenton

8) Vergroen! Moet je doen! De TonTuin heeft een plantenbak, die kun je volzetten met planten die gaan hangen zoals de geranium of viltig hoornbloem. En je kunt ernaast ook nog een of meer tegeltjes lichten en vervangen door een of meer klimmers.
EXTRA TIP: wikkel kippegaas rondom, dan hebben je klimmers iets om zich aan vast te houden

Laat je regenton begroeien met planten

Regenton in Amsterdam? >> Check Amsterdam Rainproof
Regenton in Rotterdam? >> Check Opzoomer Mee
Regenton in Zwolle? >> Check Het Groene Zuiden

Creatief met tegels

Elk jaar staat vanaf maart tot en met oktober in heel Nederland in het teken van NK Tegelwippen. Supergoed voor jezelf en je omgeving. Want elke tegel die je uit je tuin haalt en vervangt door groen, biedt meer plek voor de #stadsnatuur, helpt de stad verkoelen en het ziet er ook nog leuk uit! Maar dan… zit je met die tegels. Wegbrengen is een gedoe, helemaal met de fiets en bovendien geloven we niet in #afval. Dus ben creatief en #hergebruik deze bestrating voor iets tofs.

Tegeltips:
– Zet ze op hun kant om de rand van je #geveltuin of #boomspiegel te maken.
– Gebruik gestapelde tegels als voet  van je regenton, je verhoogt de waterdruk en je gieter past onder de kraan.
– maak in een verloren hoekje van je tuin een bergje van losse en kapotte tegels, veel dieren vinden het fijn om daarin te nestelen of schuilen.
– Van plan om iets te bouwen? Een tegel metselt net zo goed als een baksteen, andere vorm, maar perfect bouwmateriaal.
– Laat je tegels ophalen, in #Amsterdam en #Rotterdam door de #tegeltaxi en je kan ze altijd voor de weggeef op marktplaats zetten.

Via onze eigen socials delen we regelmatig ook tips van andere groene doeners, bewoners en organisaties.

FacebookLinkedinInstagram