WaterLeider Tips

“We motiveren je om zelf aan de slag te gaan en helpen daarbij”

https://www.facebook.com/LeiderWater
https://twitter.com/LeiderWater
https://www.linkedin.com/company/waterleider/
https://www.instagram.com/waterleider/

#Deel#Tip – vervang dakgrind voor groen

Heb je kiezels op je platte dak? Dan is je huis sterk genoeg om een fris #groendak met sedumplantjes te dragen. Het zogenaamde ballastgrind is namelijk even zwaar als een pakket groen dak. En nog mooier: het grind hoeft niet per se afgevoerd te worden. Want als je in je eigen tuin een gat graaft en de kiezels daarin stort, dan heb je een mooie plek om het regenwater rustig in de bodem te laten infiltreren via deze #grindkoffer. De combinatie van een groen dak en de #infiltratie zorgt ervoor dat je kan #afkoppelen.

Voordelen van deze actie:

  • Je koelt je eigen huis én je omgeving
  • Je help wateroverlast voorkomen bij een piekbui
  • Je verlaagt de kosten omdat er geen constructieberekening voor het dak gemaakt hoeft te worden en het grind hoeft niet afgevoerd te worden
  • Meer water in de bodem helpt rot voorkomen bij houten paalfundering
  • Je dakbedekking gaat langer mee

#Deel#Tip – regenwater voor je huisdier

Heb je al een #regenton? En vraag je je weleens af of je er meer mee kan doen dan planten water geven? Je huisdieren als honden en katten zijn dol op #regenwater, dus gebruik het voor hun drinken. Het bevat minder kalk en meer mineralen dan kraanwater. Je kunt het tijdens droogte ook gebruik voor een #vogelbad voor in je tuin. Overigens houden insecten al bijen en hommels ook van badderen!

Meer tips:
– gebruik het water om ramen te wassen (kalkvrij, dus streeploos)
– maak een overstort op je vat, zo ontlast je het riool.
– is er een flinke bui voorspeld, gooi je regenton leeg, zo bereid je de bodem voor op de plensbui. Je ton is erna toch weer vol.
– gebruik je ton om #planten op te zetten, het deksel hoeft er toch vrijwel nooit af
– doe samen met je #buren: er kunnen twee tonnen aan een regenpijp of twee kranen op een ton

#Deel#Tip – creatief met tegels

Deze zomer staat in heel Nederland in het teken van #tegelwippen. Supergoed voor jezelf en je omgeving. Want elke tegel die je uit je tuin haalt en vervangt door groen, biedt meer plek voor de #stadsnatuur, helpt de stad verkoelen en het ziet er ook nog leuk uit! Maar dan… zit je met die tegels. Wegbrengen is een gedoe, helemaal met de fiets en bovendien geloven we niet in #afval. Dus ben creatief en #hergebruik deze bestrating voor iets tofs.

Tegeltips:
– Zet ze op hun kant om de rand van je #geveltuin of #boomspiegel te maken.
– Gebruik gestapelde tegels als voet  van je regenton, je verhoogt de waterdruk en je gieter past onder de kraan.
– maak in een verloren hoekje van je tuin een bergje van losse en kapotte tegels, veel dieren vinden het fijn om daarin te nestelen of schuilen.
– Van plan om iets te bouwen? Een tegel metselt net zo goed als een baksteen, andere vorm, maar perfect bouwmateriaal.
– Laat je tegels ophalen, in #Amsterdam en #Rotterdam door de #tegeltaxi en je kan ze altijd voor de weggeef op marktplaats zetten.

#klimaatadaptatie #klimaatverandering #regen #regenwater #wateroverlast #droogte #participatie #bijen #ecologie #stadsnatuur #boomspiegel #geveltuin #plantenbak #regenton #waterton