Tegelwippen en Geveltuinen

WaterLeider deelt tips en inspiratie van de website NK tegelwippen Voedt je brein met kennis over Tegelwippen en Geveltuinen nu het seizoen weer is begonnen. Of lees alvast in voordat het volgende wipseizoen begint.

Tegelwippen en Geveltuinen
Tegelwipinstructie Boomspiegel maken Geveltuin maken Wat te doen met je tegels
Tegelwippen en Geveltuinen

Elk jaar in maart start het NK Tegelwippen. Elk jaar is het een spannende wedstrijd te worden. Gemeenten gaan met elkaar de strijd aan en alle bewoners kunnen meedoen door tegels te wippen. Het leuke is dat uiteindelijk iedereen wint…

Wanneer tegels worden vervangen door gras, bloemperken, bomen en geveltuinen, wordt Nederland meer klimaatbestendig, behaaglijker voor insecten en dieren, koeler op warme dagen én veel mooier!

Wat is tegelwippen

Het weghalen van tegels in de tuin en in de plaats daarvan planten, bomen en struiken te planten. Door dit vergroenen van je tuin (of stoep, of schoolplein, of…) wordt de biodiversiteit gestimuleerd en vergroot je het leefgebied voor bijen, vlinders en andere dieren. Het helpt daarnaast goed om water in de stad beter te laten infiltreren en dat helpt wateroverlast te voorkomen. Het nieuwe groen heeft een verkoelende werking in de zomer. Vaak wordt tegelwippen en geveltuinen aanleggen gecombineerd, maar het hoeft niet. Je kan de plek waar je de tegels weghaalde ook gebruiken voor een strook grind.

Next Level Geveltuinen aanleggen

DIY inspiratie en tips
Je Eigen Guerrilla Actie Zaadbommen Maken Wild Oogsten Vul Een Bloembak

Heb je rondom je huis alles al gedaan wat je op deze pagina vindt en ben je klaar voor de volgende stap? Denk dan eens aan een oude koffer of bafiets. Aarde en planten erin en voila je hebt weer een nieuwe plantenbak. Deze tip en nog veel meer leer je het beste bij de specialisten:
Voor beplanting op gekke plekken Check >> Tips van GG

Tegelwippen en Geveltuinen aanleggen

STAP 1: BEPAAL WAAR JE TEGELS GAAT VERVANGEN

Een open deur, maar denk goed na over de locatie van de te wippen tegels. je kunt bijvoorbeeld checken of er veel licht valt op de tegels die je wippen wilt, of dat er juist vaak regen blijft liggen. Dat is weer belangrijk voor het soort planten dat je kiest. Maar misschien nog wel belangrijker: Zorg er vooral voor dat je toestemming hebt om op de betreffende plek tegels te wippen!

STAP 2: VERWIJDER DE TEGELS

Wrik de tegel eerst los met een spade of schep en wip hem er dan uit. De eerste tegel is meestal het moeilijkst, daarna is het zo gepiept. De tegels kun je weer opnieuw gebruiken. Wil je de tegels niet meer hebben? In sommige gemeenten worden ze gratis opgehaald, in andere kun je ze gratis wegbrengen. Kijk op de website van je gemeente of dit bij jou ook het geval is.

STAP 3: GRAAF HET ZAND AF & PLAATS TUINAARDE

Planten vinden zand niet fijn. Graaf daarom minimaal 30 centimeter zand af en vervang deze door biologische tuinaarde. Controleer bij je gemeente of zij het afgegraven zand ophalen. Je kunt het overtollige zand ook gebruiken om wat reliëf te maken in je tuin. Met hogere en lagere delen grond creëer je optimale omstandigheden voor verschillende soorten planten.

STAP 4: PLANTEN OF ZAAIEN

Nu ben je klaar om te gaan planten! Wij adviseren dat je zaden of bollen gebruikt, of ga voor kleine voorgekweekte planten. Grote voorgekweekte planten hebben namelijk een grotere milieubelasting. Vergeet niet: onder elke tegel schuilt 900 cm2 puur groen geluk. Dus, genieten maar van je groene tuin!

Spot the Small Five

Meer groen in je tuin = meer beestjes. Niets om bang voor te zijn; de meeste beestjes zijn juist heel leuk! Onbekend maakt alleen onbemind, dus vroegen we natuurjournalist Kirsten Dorrestijn alles over deze kleine kruipers (en glijers, want ook slakken kun je in de tuin vinden). Kirsten noemt zichzelf ook wel de kleine beestjes-ambassadeur van Nederland, en in juni 2022 verscheen haar eerste boek: ‘Het boek van de kleine dieren (en de wat grotere)’.

Deze informatie Tegelwippen en Geveltuinen is afkomstig van nk-tegelwippen.nl

De juiste persoon om ons meer te vertellen over de ‘Small Five’, zoals we ze genoemd hebben. Want de big five kennen we allemaal, alleen daar moet je zo ver voor reizen! Daarnaast zijn deze kleine vijf dieren nét zo interessant én kun je naar ze op zoek in je eigen tuin. Ga je mee op safari? Presenting the small five: de zweefvlieg, de hommel, de regenworm, de slak en de kikker! Je kunt meer lezen over deze diertjes, of ga hiermee meteen op safari in je eigen tuin. (leuk voor groot en klein).

Boomspiegel vergroenen (en tegelwippen)

De boomspiegel. De wat? De boomspiegel, oftewel de vaak zanderige grond rondom de boomstam waardoor lucht en water de wortels van de boom kunnen bereiken. In boomspiegel vergroenen leer je hoe je die leuk kunt benutten! En wip wat tegeltjes rond de boomspiegel, zo wordt die nog groter!

De boom heeft het liefst zo min mogelijk tegels op zijn worteloppervlak, het liefst is de open ruimte rondom de boomstam even groot als de boomkruin. Deze ruimte is de boom in de stad vaak niet gegeven. Gelukkig zie je steeds meer initiatieven die zich inzetten voor blije boomspiegels.  Laura -niet geheel toevallig ook actief voor WaterLeider- legt het aan je uit.
>> Meer tips

Spelen in het groen

Opgroeiende kinderen ontwikkelen zich. Dit doen ze mentaal, maar ook fysiek. En deze fysieke ontwikkeling is nu precies wat onder druk staat. Wist je dat het aantal kinderen dat dagelijks buiten speelt is gedaald naar 14%, terwijl de beeldschermtijd toeneemt tot wel twee uur per dag? Hiermee voldoet maar 61% van de 4 tot 12-jarigen aan de nationale bewegingsrichtlijn! Dit terwijl bewegen super veel voordelen heeft: het helpt kinderen sterkere botten en spieren op te bouwen en hun gewicht onder controle te houden. Daarnaast kan beweging het risico op gezondheidsproblemen verlagen. Ook bevordert bewegen de motoriek die bij een groot deel van de kinderen (ruim) onvoldoende is. En bewegen is ook nog eens leuk! Kinderen zitten letterlijk en figuurlijk lekkerder in hun vel.

VERMINDERDE BAND MET DE NATUUR

De toenemende verstedelijking, de opkomst van zittende bezigheden zoals tv kijken
en gamen zorgen er onder andere voor dat kinderen steeds minder in contact komen met natuur. Door het gebrek aan ervaringen met natuur in de kinderjaren krijgen kinderen steeds minder een band met natuur. Dat is echt foute boel, dus hier moeten we iets aan doen!

Hoe kun je dit voorkomen? Nou, bijvoorbeeld door schoolpleinen te vergroenen! Ben je nog niet overtuigd? Dit zijn de voordelen van een groen schoolplein:

  • Kinderen doen andere beweeg- en zintuiglijke ervaringen op.
  • Buitenspelen op een groen plein zorgt ervoor dat kinderen daarna hun aandacht beter bij de lesstof kunnen houden.
  • Groene schoolpleinen brengen kinderen in contact met natuur, waardoor ze een positieve houding tegenover de natuur hebben.
  • Een groen schoolplein maakt het voor leerkrachten aantrekkelijker om buiten les te geven! Hoe leuk is dat?
  • Een groen schoolplein stimuleert de biodiversiteit.

Planten in de droogte, wat plaats je na Tegelwippen en Geveltuinen

We hebben in Nederland steeds vaker last van droogte, met name in de zomer en het voorjaar. Hoe meer groen in je tuin, hoe minder heet en droog deze wordt. En naast water opvangen, kun je het ook besparen. Door bloeiende planten te zetten die goed tegen droogte kunnen. We zetten er negen op een rij, met dank aan Stichting Steenbreek.

Choisa
Koraalhertshooi
Sering
Christusdoorn
Lavendel
Vetkruid (Sedum)
Kattenkruid
Ooivaarsbek
Alium