Regenton Aansluiten

Een regenton aansluiten is voor de een een fluitje van een cent en voor de ander een mission impossible. Wij van WaterLeider zijn groot fan van de waterton omdat je daarmee op eigen terrein (of op de stoep!) al water kan beheren. Want wat is er nu logischer dan regenwater opvangen om te gebruiken wanneer het droog is? Begin nu voordat de volgende bui komt! Hoe je dat doet, daar helpen we een handje bij!
Via deze pagina hopen we je te inspireren en motiveren zelf aan de slag te gaan. En mocht je er niet uitkomen, dan helpen we je graag via Het Regent Tonnen voor de transport en aansluitservice!

Meest gestelde vragen – je regenton, wat komt daar allemaal bij kijkenHoe sluit je een regenton aan?

Dat doe je het makkelijkst met een vulautomaat. Deze is makkelijk aan je regenpijp te koppelen en zodra de ton vol is stroomt de regen weer gewoon door de pijp. Je moet wel op een aantal dingen letten zoals een vlakke ondergrond en dat je ton waterpas staat. Hoe en wat vind je hieronder in het stappenplan.


Gereedschap voor je eigen ton:
Rolmaat en waterpas
Accutol met gatenzaag
ijzerzaag
Schuurpapier en pvc lijm

Wil je deze tekst(en) gebruiken voor jezelf, een werkstuk of een publicatie. Dat mag, maar wel met bronvermelding van WaterLeider en een link naar onze website! No Copyright – Open Source

Deze instructie is gemaakt in samenwerking met >> Steck Utrecht

Stappenplan

Met dit stappenplan doe je het helemaal zelf!

Lees hem hieronder of kijk het filmpje. Heb je nog aanvullingen, tips, commentaar? Deel het met ons!

Geen regenpijp? Geen punt >> TonTuin vangt regenwater op zonder hemelwaterafvoer

Stap 1: Je maakt de ondergrond waterpas en vlak.

Dit is belangrijk omdat de ton anders scheef komt te staan. Behalve dat het niet mooi is, wordt het risico op omvallen groter. Check of er oneffenheden zijn en haal die zonodig weg.

>> Bij tegels: haal ze eruit, maak het zand eronder recht en dan de tegels weer terug.

Zorg er ook voor dat de ondergrond stevig is. Dus tuinaarde of een houten vlonder met weinig draagkracht is niet geschikt. Elke liter water in je waterton weegt een kilo, dus een flinke ton kan doorzakken op een zachte ondergrond.

Stap 2: voorbereiden montage

+ Zet de regenton alvast waar je hem wilt (met verhoger als je die hebt) en op zo’n manier dat de kraan uitkomt waar je hem uiteindelijk wilt hebben.
+ Bepaal waar de doorvoer tussen pijp en ton moet komen.

+ Boor een gat in de ton op het punt waar het water erin moet. Kies voor een plek waarbij het gat minimaal 10 centimeter onder de rand. Afhankelijk van de vulautomaat kies je voor de grootte van het gat. Je boort het best met een gatenzaag.

>> Bij een houten ton: zaag nooit in de ijzeren hoepels

+ Zet vervolgens de regenton naast de pijp en teken het punt af op de pijp waar de vulautomaat moet komen. Dit punt moet altijd gelijk of hoger zijn dan het net geboorde gat in de ton. Nooit lager en maximaal 8 centimeter hoger.

Stap 3: vulautomaat in de pijp

Een vulautomaat zorgt ervoor dat a) dhet water van de regenpijp (hemelwaterafvoer) naar de waterton stroomt en stopt met vullen zodra de ton vol is. Je kan natuurlijk ook kiezen om de pijp recht in de ton te laten komen, maar dan moet je zorgen dat wanneer die vol is het water ergens heen kan. Dat kan met een overstort.

optie boren: hierbij boor je een gat van de diameter die op de verpakking van de inboor vulautomaat staat aangegeven. Het rubber opvangbakje kan je vervolgens smal knijpen en in het gat inbrengen. Eenmaal aan de binnenkant neemt ie de oorspronkeliijke vorm weer aan. Tip: met een vijl of schuurpapier maak je het boorgat netjes en vrij van bramen die de doorstroom kunnen belemmeren.

+ werkt snel
+ ook geschikt voor stalen en grote buizen

+ versies voor een vierkante pijp beschikbaar

Optie overschuif: bij deze versie moet je een strookje uit de buis zagen. In ieder geval zo groot als de uitloop van de vulautomaat, maar soms ook wat groter, dat staat op de verpakking aangegeven. Ook hier even de ruwe kanten ontbramen met schuurpapier of een vijl. Het overschuiven doe je eerst de bovenkant die altijd wat langer is en daarna laat je hem op het onderste deel van de pijp zakken. Indien nodig kun je de beugels van de hemelwaterafvoer tijdelijk loshalen om zo meer speling in de buis te krijgen.

Stap 4: monteren

Bij de inboorvulautomaat is het belangrijk dat je hem met twee parkerschroeven fixeert op de buis. Bij de overschuifversie is dat niet nodig. Die moet je ook niet verlijmen. De rest van de buizen (het horizontale deel tussen pijp en ton moet wel vast. Koppelstukken klem of lijm je aan elkaar en bij een langere buis zet je die vast met u beugels tegen doorzakken. De aansluiting op de ton gaat met een bijgeleverd koppelstuk of met een schuifrubber.

DEEL! deel deze pagina met anderen of zet het op je socials, zo motiveer je anderen ook tot regenton aansluiten.

Tips

🙂 zorg ervoor dat zowel de aansluiting op de regenpijp als op de ton los te halen is, zodat je voor onderhoudswerk zoals schilderen bij de gevel kan.

🙂 De ton mag gerust wat verder van de regenpijp afstaan

Gereedschapslijst

Wat we bij Het Regent Tonnen meenemen is in 99 van de 100 situaties genoeg om een waterton aan te sluiten op een regenpijp. Ook voor de TonTuin, de regenton die je gebruikt als er geen hemelwaterafvoer is heb je gereedschap nodig. Een praktische lijst met Gereedschap regenton aansluiten zonder verdere uitleg. Gewoon copy paste van onze werklijst. En het werkt, dat weten we uit ervaring na het aansluiten van ruim 3.000 regentonnen. Hieronder onze kofferinventaris vrij voor gebruik en om te delen met anderen. Ook onderdeel van de workshop regenton aansluiten.

Basis Aansluitset

5 stuks pvc 40mm bocht 45 graden – mof/spie

5 stuks pvc 40mm bocht 45 graden – mof/mof

5 stuks pvc 40mm bocht 90 graden – mof/mof

5 stuks pvc 40mm mof recht schuif

5 stuks pvc 40mm mof recht lijm

10 stuks pvc 40mm bevestigingsbeugel

1 stuks flexibele buis 40mm – lengte 50cm

1 stuks vulautomaat 100mm schuif

1 stuks vulautomaat inboor vierkant

2 stuks verloop 70>80

2 stuks verloop 75>80

2 stuks verloop 60>70

2 stuks mof verjongde spie 80

2 stuks verloop 80 vierkant naar 80 rond

6 beugels 80

2 rubbers 100>110

2 rubbers 90>100

lijm (check of die vol is)
vaseline (check…)

Basis elektrisch gereedschapsset

accutol met volle accu

recipro met volle accu (kan de accu van de tol in)

hss gatenzaag 41mm met centreerboor en spindel

hss gatenzaag 50mm met centreerboor en spindel

extra centreerboor

set gatenzaag met andere maten (alleen voor kunststof)

borensetje steen 6, 8, 10mm

borensetje hout/kunststof 6, 8, 10, 18, 25mm

borensetje staal 2, 3mm

bitset

Basis handgereedschap

ijzerzaag

pvc knipper

vijl halfrond

rolmaat

schuifmaat

buismeter

waterpas

hamer

stanleymes

nijptang

combinatietang

zijkniptang

waterpomptang

bahco

platte schroevendraaier

kruis pz2

kruis ph2

potlood

watervaste stift

veiligheidsbril

oordopjes

handschoenen

klein schepje

doekje

schuurpapiertje

pluggen 6, 8, 10

schroeven 40, 50 en zelftappers

In de regenton

buis pvc 40 1 meter

vulautomaat inboor

vulautomaat 80 schuif

doorvoer wartel pvc 32/40

doorvoer rubber manchet 40/50