Wil je deze tekst(en) gebruiken voor jezelf, een werkstuk of een publicatie. Dat mag, maar wel met bronvermelding van WaterLeider en een link naar onze website! No Copyright – Open Source
Met dit stappenplan doe je het helemaal zef!
Stap 1: Je maakt de ondergrond waterpas en vlak.
Dit is belangrijk omdat de ton anders scheef komt te staan. Behalve dat het niet mooi is, wordt het risico op omvallen groter. Check of er oneffenheden zijn en haal die zonodig weg.
>> Bij tegels: haal ze eruit, maak het zand eronder recht en dan de tegels weer terug.
Zorg er ook voor dat de ondergrond stevig is. Dus tuinaarde of een houten vlonder met weinig draagkracht is niet geschikt. Elke liter water in je waterton weegt een kilo, dus een flinke ton kan doorzakken op een zachte ondergrond.
Stap 2: voorbereiden montage
+ Zet de regenton alvast waar je hem wilt (met verhoger als je die hebt) en op zo’n manier dat de kraan uitkomt waar je hem uiteindelijk wilt hebben.
+ Bepaal waar de doorvoer tussen pijp en ton moet komen.
+ Boor een gat in de ton op het punt waar het water erin moet. Kies voor een plek waarbij het gat minimaal 10 centimeter onder de rand. Afhankelijk van de vulautomaat kies je voor de grootte van het gat. Je boort het best met een gatenzaag.
>> Bij een houten ton: zaag nooit in de ijzeren hoepels
+ Zet vervolgens de regenton naast de pijp en teken het punt af op de pijp waar de vulautomaat moet komen. Dit punt moet altijd gelijk of hoger zijn dan het net geboorde gat in de ton. Nooit lager en maximaal 8 centimeter hoger.
Stap 3: vulautomaat in de pijp
Een vulautomaat zorgt ervoor dat a) dhet water van de regenpijp (hemelwaterafvoer) naar de waterton stroomt en stopt met vullen zodra de ton vol is. Je kan natuurlijk ook kiezen om de pijp recht in de ton te laten komen, maar dan moet je zorgen dat wanneer die vol is het water ergens heen kan. Dat kan met een overstort.
optie boren: hierbij boor je een gat van de diameter die op de verpakking van de inboor vulautomaat staat aangegeven. Het rubber opvangbakje kan je vervolgens smal knijpen en in het gat inbrengen. Eenmaal aan de binnenkant neemt ie de oorspronkeliijke vorm weer aan. Tip: met een vijl of schuurpapier maak je het boorgat netjes en vrij van bramen die de doorstroom kunnen belemmeren.
+ werkt snel
+ ook geschikt voor stalen en grote buizen
+ versies voor een vierkante pijp beschikbaar
Optie overschuif: bij deze versie moet je een strookje uit de buis zagen. In ieder geval zo groot als de uitloop van de vulautomaat, maar soms ook wat groter, dat staat op de verpakking aangegeven. Ook hier even de ruwe kanten ontbramen met schuurpapier of een vijl. Het overschuiven doe je eerst de bovenkant die altijd wat langer is en daarna laat je hem op het onderste deel van de pijp zakken. Indien nodig kun je de beugels van de hemelwaterafvoer tijdelijk loshalen om zo meer speling in de buis te krijgen.
Stap 4: monteren
Bij de inboorvulautomaat is het belangrijk dat je hem met twee parkerschroeven fixeert op de buis. Bij de overschuifversie is dat niet nodig. Die moet je ook niet verlijmen. De rest van de buizen (het horizontale deel tussen pijp en ton moet wel vast. Koppelstukken klem of lijm je aan elkaar en bij een langere buis zet je die vast met u beugels tegen doorzakken. De aansluiting op de ton gaat met een bijgeleverd koppelstuk of met een schuifrubber.
Tips
🙂 zorg ervoor dat zowel de aansluiting op de regenpijp als op de ton los te halen is, zodat je voor onderhoudswerk zoals schilderen bij de gevel kan.
🙂 De ton mag gerust wat verder van de regenpijp afstaan