Mini TonTuin – workshop in de brievenbus

Workshop mini TonTuin WaterWinkel

Mini TonTuin – Je begint met afval en eindigt met een radijs!
Met dit kant en klaar workshop pakket heb je een les in handen voor kinderen tussen de 10 en 14 jaar. Naast een introductie tot klimaatadaptatie en een werkblad gaan ze vooral wat maken. Met een mini TonTuin ervaren de deelnemers aan den lijve wat cappillaire werking is, hoe je materiaal kan upcyclen en wat er nodig is voor een zaadje om te ontkiemen. Geschikt voor leerlingen groep 7 en 8, VMBO groep 1 en 2. Niet alleen voor scholen, maar ook als doorlopende workshop op een beurs of festival. Als onderdeel van je kinderfeestje of buurtactiviteit. Je hoeft geen WaterLeiders in te huren, je geeft zelf je workshop aan je bezoekers en noem jezelf vanaf dan ook WaterLeider!

Handig

> het pakket wordt opgestuurd, past gewoon in de brievenbus
> alles zit erbij, je hoeft dus niks meer te regelen na bestellen
> om de bewustwording te prikkelen, zoeken cursisten hun eigen potje > geen copyright, zo mag je altijd opnieuw de workshop geven Inhoud – genoeg voor 10 tot 15 deelnemers

Workshop mini TonTuin in Bospolder Tussendijken Rotterdam

>> Nu ook via Guerrilla Gardeners!

Workshop Mini TonTuin in Carnissel Rotterdam

Bestellen

Wil je bestellen voor meer dan 20 doosjes doosjes of als je wederverkoper, bel of whats app gerust. >> contact

  Wat is het en wat kost het?

  Mini TonTuin Met een compleet pakket breng je de themas Klimaatadaptatie, vergroenen in de stad en hergebruik van materialen op een speelse, maar leerzame manier onder de aandacht. Het project mini TonTuin bestaand uit de onderdelen: doen met een workshop, informeren en leren met een werkblad is bedacht en ontwikkelt door een samenwerking tussen WaterLeider, Waterschap Hollandse en Yuverta en is geschikt voor kinderen tussen de 10 en 14 jaar.

  Hoe het werkt De docent of workshopleider heeft relatief weinig voorwerk om de theorie en praktijk over te brengen op de deelnemers. Voorafgaand aan de les/activiteit krijgen cursisten de opdracht om een potje te zoeken in hun eigen omgeving. Dit triggert al het besef dat er veel verpakkingen zijn die zwerfvuil veroorzaken.
  Je bestelt per mail een of meer pakketjes, betaling gaat online. Binnen een week na betaling ontvang je je bestelling. Met het ontvangen doosje heb je verder alles in handen dat nodig is. De werkinstructie, de achtergrondinfo en alle benodigde materialen en bij interesse krijg je een link naar een digitaal werkblad geschikt voor vmbo.

  Leuk… maar wat kost het?

  winkelverkooprijs
  55,00 euro standaard pakket

  Een begeleider kan geboekt worden voor 45 euro per uur plus reistijd en reiskosten. We werken hiervoor met de teamleden van WaterLeider, met Guerrilla Gardeners en Archiklas.

  Geen tijd of zin om zelf potjes te verzamelen? Wij doen het voor je en ze kosten 1,50 per stuk plus de verzendkosten. (of we nemen ze mee als een van ons begeleidt)

  Wederverkoop, je werft zelf de afnemers
  40,00 euro – zelf verzenden – vanaf 20 doosjes
  47,50 euro – WaterLeider verzendt

  Partnerinkoop (voor mede ontwikkelaars en doorontwikkelaars))
  30,00 euro – zelf verzenden – vanaf 20 doosjes
  37,50 euro – WaterLeider verzendt
  3,00 euro – aftekentool (plus verzendkosten)

  En daarvoor krijg je…
  Een doosje met de werkinstructie en de benodigde onderdelen zoals een speciale aftekentool, geotextiel en biologische zaden. Dat komt in een doosje dat in de brievenbus past. En dan mag je de instructie en het concept voor altijd blijven gebruiken, je hoeft niet op nieuw te bestellen. Wel graag alleen voor jezelf gebruiken. Met deze verkoop verdienen we onze tijd terug dier er in is gestoken en het materiaal dat gebruikt is om te testen. We hoeven er niks op te verdienen, maar ook niet te verliezen… We hopen dat je de workshop zelf wel voor altijd blijft geven zodat de bewustwording bij steeds nieuwe kinderen ontstaat en groeit!
  Zijn je materialen op na verloop van tijd, wees creatief en vervang het geotextiel door een panty, het touw door een schoenveter, etc.

  Lesbrief

  Potje zoeken instructie

  Zoek je eigen pot die je later gaat upgraden naar een mini TonTuin. Bijvoorbeeld een pot van mentos, kauwgom, vaseline of vitaminen. Deze moet aan een aantal basisvoorwaarden doen

  + Materiaal kunststof
  + Let op dat de deksel ook van kunststof is en niet van blik
  + Niet te groot en niet te klein, tussen de 7 en 15 centimeter in hoogte
  + De vorm een cilinder met een versmalling bovenin
  + Hij moet schoon zijn of makkelijk schoon te maken

  En als het echt niet lukt, kun je ook een kleine petfles gebruiken, maar die is minder mooi.


  Instructie kopen

  We hebben een uitgebreid stappenplan, doordat die is gemaakt met meerdere partijen, moeten we er een vergoeding van 2,50 euro voor vragen. Hij zit ook in het pakketje van de workshop maar als je graag zelf aan de slag gaat en alle materialen bij elkaar zoekt vinden we minstens even tof!, vraag hem dan aan via het contactformulier. Zodra je betaalt hebt, sturen we hem per mail als PDF. Daarna maak je zoveel Mini TonTuintjes als je wilt, ook met anderen!

  Social Media – Deel je creatie

  Laat je mini TonTuin shinen op de WaterLeider kanalen. Jouw werk inspireert en motiveert anderen om ook aan de slag te gaan. Want wil je in de stad meer water en groen, dan moet je niet wachten, maar vooral doen! Laat je creatiefste kant zien.

  Hoe dan? Zo dan!

  Je bijdrage voor de WaterLeider website en ons youtube kanaal wordt altijd geplaatst op een speciale pagina. Als je een foto of film naar ons mailt via minitontuin@waterleider.nl dan sta je er binnen een week op. Je kan ook een youtube link sturen.

  Je post voor Instagram en facebook kan geselecteerd worden om te delen met 1,5k volgers. Stuur je bijdrage via een dm en onze redacteuren pikken er een paar uit om te delen.

  TikTok, snapchat en Pinterest mag je volop delen natuurlijk, maar zelf gebruiken we ze niet. Tip: vergroot je bereik met de hashtags

  Hashtags – het beste bereik heb je met:

  #tontuin
  #ton tuin
  #regenton
  #workshop
  #klimaatadaptatie
  #stadsnatuur
  #biodiversiteit
  #waterleider
  #Yuverta
  #WSHD

  `spelregels´

  1) Je mag alles inzenden: een potje dat nog niet af is, 10 mini TonTuintjes, het eindresultaat, jij die een radijs eet, een collage, een film, of wat je maar wilt.

  2) We doen niet aan de mooiste, de beste, de slimste. We doen aan meedoen. Participatie zonder prestige.

  3) Als je iets instuurt, dan geef je automatisch akkoord dat je beeld wordt gedeeld en zijn wij niet verantwoordelijk of aansprakelijk voor AVG, copyright en portretrecht.

  Deelnemerpagina met foto en video

  >> Foto’s en films – vind je eigen inzending hier terug!

  Achtergrondinfo

  Dit is een initiatief van WaterLeider en ontwikkeld in samenwerking met Yuverta en Hollandse Delta. We bundelen met deze samenwerking kennis en ervaring om zo een educatieve workshop samen te stellen die de komende decennia mee kan!

  verrijkt elke stad voor mens, dier en plant. WaterLeider deelt kennis om de groene transitie te versnellen. WaterLeider bestaat uit een dynamische groep van zo´n 25 groene doeners, waterweters en ecologisch denkers. De leden realiseren projecten in wisselend groepsverband. Hoofddoel is het vergroten van bewustzijn over anders en beter watergebruik in de stad. Daarbij zijn toegevoegd groen en ondersteunen van de biodiversiteit minstens even belangrijk. Andere workshops: Afvalstroom (spelend leren met een waterbaan). TonTuin maken (werk samen in een groep en neem je je eigen ton mee naar huis) 5 minute craft gieter (gieter van afval) en regenton aansluiten (voor je eigen buurtactie). >> meer info

  Educatie voor waterbewuste jongeren, nu en in de toekomst Al jaren is educatie een vast onderdeel van het werk van waterschap Hollandse Delta. Van eenmalige projecten tot langlopende samenwerkingen, vanuit verschillende afdelingen, op diverse onderwijsniveaus en met uiteenlopende partners. We dragen bij aan toekomstgericht, actueel en inspirerend groenblauw onderwijs op alle niveaus. Educatie is de manier om jongeren te betrekken bij wat we doen en om hun waterbewustzijn te vergroten. Daarmee dragen we bij aan hun ontwikkeling naar waterbewuste inwoners met oog voor mens, milieu en maatschappij. En niet onbelangrijk: we enthousiasmeren ze voor een carrière in de watersector! >> meer info op www.wshd.nl

  De doeners die het maken Bij Yuverta ontwikkel je jezelf en werk je met thema’s die er toe doen. Zoals water. Yuverta heeft 53 vmbo en mbo scholen door het hele land. Deze opleiding is duurzaam, innovatief, betrokken en ondernemend. Verschillende locaties bieden het vmbo keuzevak water aan en er is een mbo-opleiding richting watermanagement. In Dordrecht komt alle kennis rondom water samen in de blauwe hotspot. `In de TonTuin les enthousiasmeren wij leerlingen om zich verder te verdiepen in thema’s rondom water en klimaatverandering. De reacties van leerlingen en docenten zijn heel positief! >> meer info op www.yuverta.nl

  Eindresultaat van een deelnemertje op 6 mei
  Workshop deelnemer van 6 mei, Groene Karavaan 6 mei 2023