Agenda

Hieronder vindt je al onze publieksactiviteiten overzichtelijk op een rijtje. Lees en kijk verder voor de geplande workshop, een lezing of deelname van een van onze teamleden aan een expositie. Of scroll even door en zie wat we eerder al deden in de afgelopen 3 jaar. Laat je inspireren en doe zelf mee of boek ons voor het ondersteunen van je event!

3 oktober Webinar met Kirsten Kramer
Groen Participatie


Wat zijn de benefits voor de bewoners, hoe start je klein, en wat is hier intern voor nodig? Kirsten is momenteel werkzaam als projectleider buurtgroen bij de gemeente Amsterdam, betrokken bij Waterleider in Rotterdam, en oprichter van Maatschappelijke Opstellingen waarmee ze ook de onderstroom zichtbaar wil maken voor een groene, regeneratief en verbonden samenleving.

>> Meer info en aanmelden

4 oktober Waterbaan
Delft

Info volgt

7 oktober Vergroeningsactie
Rapenburg – Leiden

WaterLeider Katja Jordanova geeft een Leidse buurt een groene make over.

7 en 8 oktober – plantenbakken van Pallets
Dirstrict U Vlaardingen

WaterLeiders Emma en Nathalie organiseerden een participatieproject voor de buurt. Bewoners maken pallets van hout samen met WaterLeider Tijs op de eerste dag en de dag erna worden perken in de wijk uitgedund en planten hergeplaatst in 10 plantenbakken. Delen is vermeniguldigen!

Ontmoet ons team, WaterLeiders in elke stad.

22 oktober – Workshop Mini TonTuin
Green Village / TU Delft

Tijdens Kids Science Day
Onder voorbehoud

23 oktober – Possible Landscapes
Dutch Design Week – Eindhoven

Info volgt

t/m 31 oktober – Het Regent Tonnen
Utrecht

Bewoners kopen een ton met korting en krijgen hulp bij aansluiten.

>> Meer info.

3 november – installatie TonTuin
Hof van Cartesius Utrecht

Het Hof krijgt een nieuw dak. vol met circulaire, natuurinclusieve en biobased oplossingen om de stad beter te maken voor mens dier en plant. Een TonTuin -in dit geval 4- mag daar natuurlijk niet aan ontbreken!
>> Hof van Cartesius
Vlampijpstraat 84-94, Utrecht

4 november – Workshop TonTuin en Waterbaan
NME – Haarlem

WaterLeider Laura Schon organiseert de duurzame week Haarlem. Bij de Kweektuin zullen WaterLeiders klaarstaan om tien deelnemers een TonTuin te leren maken (om mee naar huis te nemen) en voor de kinderen is de WaterBaan opgesteld.

Workshop TonTuin Haarlem met teamlid Laura

t/m 31 december 2023 – Het Regent Tonnen
Capelle aan den IJssel

Wij zorgen voor het leveren en aansluiten van de ton en je gemeente geeft 25% korting op zowel de ton als op het werk!
>> Lees meer en meld je aan

Elsbeth en Tijs bij de TonTuin
Projectleiders van Het Regent Tonnen na een plaatsing in Hoek van Holland

Voorjaar 2024 – Het Regent Tonnen
Amsterdam West

In de voorbereiding een actie waarbij 100 tonnen worden aangesloten in Amsterdam. Blijf ons volgen voor meer

DOORLOPEND TE BEZOEKEN OF BEKIJKEN

Natte Krat  
Steck Utrecht, NME Schiedam, De Fontein Riddderkerk, Botanische tuin Afrikaanderwijk Rotterdam, De Achtertuin Rotterdam, De Schakel Schiedam, Nieuwe Binnenweg Rotterdam

Dobberdak experiment (bezoek op afspraak)
Dak Roteb, Kleinpolderplein, Rotterdam

Workshop Mini TonTuin  
Deze workshop eenmaal afgenomen, dan mag je hem voor altijd blijven geven. No copyright, delen is vermenigvuldigen. Dus met ondertussen 132 verkochte pakketjes vermenigvuldigt met 10 mini TonTuinen is al 1.320 potjes in de vensterbank...
Samen met Yuverta en Waterschap Hollandse Delta werkten we aan een lespakket over klimaatadaptatie en groen in de stad. Hieruit ontstond de workshop mini TonTuin, die onderdeel wordt van deze lessen. 

Natte Krat bij UEB west Rotterdam

TERUGBLIK – LAAT JE INSPIREN OM ZELF EEN ACTIVITEIT MET ONS TE ORGANISEREN

tot 20 september – blauw en groenactie Woonstad
Rotterdam Overschie Oost

WaterLeider, bewoners, Struikroven en verhuurder Woonstad slaan de handen ineen. De voor- en achtertuinen moeten worden opgehoogd. Dat kostbare groen willen we niet verloren laten gaan.
Na de renovatie kunnen bewoners een ton kopen, Woonstad betaalt de aansluitkosten en team WaterLeider komt installeren. Voor blauw en groen hoef je niet moeilijk te doen!

10 september – Mini TonTuin
Rotterdam

De buurttuin, binnentuin Stulemeijer in Rotterdam Hillevliet wordt vergroend met meer aandacht voor waterbeheer. Kinderen gaan onder leiding van WaterLeider Emma en vrijwilligers uit de wijk aan de slag met deze twee WaterLeider Workshops

8 september – workshop Waterbaan
Amelandseplein Rotterdam

16.00 tot 18.000 bij het kinder klimaat atelier.
I.s.m. Archiklas en Buurtklimaatje deze workshop voor kinderen uit Carnisse. De workshop is ook de opening van een blijvend water leer- en speelelement.
Het kinder klimaat atelier vindt elke vrijdagmiddag plaats en is gratis.

2 september – workshop mini TonTuin
Noordereiland Rotterdam

In het kader van de wereldhavendagen deze activiteit op het Noordereiland. Een plek waar zwerfvuil, watertekort (en soms te veel) omgezet kan worden in positieve oplossingen. Kinderen van het eiland (en de rest van de stad) maken een mini TonTuin tussen 13:00 en 16:00 uur. De exacte locatie wordt nog bekend gemaakt.

19 augustus – workshop Waterbaan
Castricum

Ruim 80 kinderen werkten op natuurcamping Geversduin aan een steeds vernieuwende waterbaan van afval.

28 juli Workshop TonTuin
Amsterdam

Tijdens de afkoelmarkt maakten 20 bewoners uit Gein en Holendrecht hun eigen TonTuin om die daarna mee naar huis te nemen. De deelnemers werden begeleidt door teamlid Emma.

Deze workshop was een samenwerking tussen
Rooftop Revolution
Amsterdam Rainproof
Groene Hub

11 juli Workshop Gieter Maken
Amsterdam

In de Jacob Geelbuurt heeft gemeente Amsterdam het betegelde plein tussen de Huizingaschool en het Comenius Lyceum veranderd in een groen plantsoen. Bomen en planten helpen mee om overlast van hitte en veel regenwater tegen te gaan. Buurtbewoners waren van 14:00 tot 16:00 uur welkom op het openingsfeestje.

Succesvolle workshop waarbij 53 kinderen naar huis gingen met een circulaire gieter van WaterLeider
Succesvolle workshop waarbij 53 kinderen naar huis gingen met een circulaire gieter

1 juli Workshop TonTuin
Zwolle

Op 1 juli 2023 organiseerde Jenifer van Dijk een workshop TonTuin! Tijdens deze workshop leer je om met het upcyclen van materialen een regenton te maken. Aan het einde gingen de cursisten naar huis met een eigen ton die direct te gebruiken is!

29 juni – School is Out
Het Palet – Lieve Verschuierstraat – Rotterdam

In samenwerking met Made By verandert de waterinstallatie die we eerder maakten en op het binnenterrein, naar een tonnenregen in de straat. In een dag worden 14 vaten omgebouwd tot regenton en worden aangekoppeld. Allemaal op straat zodat bewoners er gebruik van kunnen maken en motiveert om meer te vergroenen!

Dit is onderdeel van de open dag waarbij Studenten van TU Delft de plannen laten zien voor de nieuwe functie van Het Palet. Een gebouw met een internationale school en tegelijkertijd creatieve ontmoetingsplaats voor de wijk.

24 juni – Workshop Mini TonTuin
Buitenterrein RSKVE, Prins Alxander, Rotterdam

15 juni – Workshop TonTuin
Groene meidenclub, Den Haag

i.s.m. Zaira Kahn / Blue02

Deze groep uit Transvaal leert elke donderdag iets over groen, vooral door te doen. Afgelopen donderdag kregen ze les over blauw en maakten samen een TonTuin. Gelijk aangesloten en volgende week wordt ie beplant.
Vorige keer maakten ze plantenbakken en zo wordt het dakterras van hun buurthuis stap-voor-stap een groenblauwe oase!

3 juni workshop Waterbaan
Lentemarkt Leeuwenhartschool – Oud Beijerland

2 juni Kennisdag Dakendagen – Workshop op maat
Met een gezelschap van internationale Engineers en (urban) designers gaven voormalig dakdokter Friso Klapwijk, psycholoog Mylene Kroon en WaterLeider Tijs van Ruth richting aan een nieuwe weg in het ontwerpproces voor de buitenruimte in stedelijke omgeving. Het vertrekpunt Value of Water eindigde na een 2 uur durende intensieve sessie tot Worshipping Water. Wordt vervolgd!

13 mei - mini TonTuin maken (gratis) en verkoop TonTuin
Zaait! - Rotterdamse oogst

Voor kinderen (ouders doe gerust mee) een workshop mini TonTuin. In 5 minuten maak je van afval een kweekbakje voor tuinkers, taugé, of 1 radijs. Neem je eigen potje model Mentos mee, wij zorgen voor de rest.
En... We verkopen de TonTuin in verschillende kleuren en variaties van rood, blauw, groen en wit. De originele blauwe gaat weg voor een gereduceerd tarief.
Maatwerk in opdracht
10 mei - Watervraagbaak en workshop Mini TonTuin
13:30 tot 18:00 ontmoetingsplaats Lepelaarsingel Rotterdam Carnisse i.s.m. buurtklimaatje, Archiklas en klimaatatelier

12 mei - Watervraagbaak en workshop Mini TonTuin

16:00 tot 19:00 Amelandseplein, Rotterdam Carnisse door Archiklas en klimaatatelier

Ook hier geldt: je hoeft alleen een eigen potje mee te nemen, wij zorgen voor de rest en helpen je ter plekke! Wat voor potje? Zie hier: Workshop Mini TonTuin
Workshop en watervraagbaak

6 mei – Groene Karavaan 12:00 – 16:00 uur Mathenesserweg – Rotterdam
We sloten 2 TonTuinen aan, teamlid Thomas was er als watervraagbaak en teamlid Nathalie deed een uurtje workshop mini TonTuin. Meer info over mini TonTuin lees je >> hier

6 mei - Workshop Mini TonTuin
Waterdag - Hellevoetsluis


6 mei - demo TonTuin en Workshop mini TonTuin
Werkplaats De Buren - Schiedam


3 mei Workshop Plantaarnpaal maken
Bouwkeet - Rotterdam
Eindresultaat van een deelnemertje op 6 mei
22 april 13:00 tot 16:00  - Workshop TonTuin maken
Plein 1953 - Pendrecht -  Rotterdam

Deze workshop is in het kader van de Groene Tuinenactie Pendrecht. Van 14 tot en met 29 april zijn er volop activiteiten georganiseerd vanuit Gemeente Rotterdam om bewoners te motiveren en inspireren te vergroenen. Een plantjes uitdeelactie, tips van een tuincoach en tegels inruilen voor een fruitboom! 
En al dat nieuwe groen heeft natuurlijk water nodig, dat kan dankzij de TonTuin die je als deelnemer zelf gaat maken en mee naar huis (of je werk, school, etc.) mag nemen

>> Meer info Tuinenactie
>> Meer info TonTuin
t/m 22 april - Voer De Bij Bij - afhaalpunt
Waterbasis - Duivenvoordestraat 1 - Rotterdam

Meld je aan via ons of via voerdebij.nl een actie van de Pollinators. Je meld je aan voor een zakje bloemenzaad om bij ons af te halen. Die ga je zaaien in je tuin, die van de buurman, in de berm, langs het spoor, waar je maar wilt. Dat is extra voer voor de bij en samen met ons en voor de pollinators help je zo dit belangrijke diertje!

17 t/m 22 april – Rotterdam Bloeit Op afhaalpunt

20 april - workshop Mini TonTuin
Melanchton - Berkel en Rodenrijs
12 april - presentatie TonTuin en 5 minute craft mini TonTuin
New Future Lab - Delft - i.h.k.v. Earth Overshoot Day 
30 maart - Regenton Actie 
Vreewijk Rotterdam 

10 energiecoaches uit Vreewijk krijgen een TonTuin. Deze actie is opgezet door Rick Timmer die eerder al TonTuin Charlois coördineerde. De coaches zijn een project van Saadet van Noppen die waterbesparing om ecologische en economische redenen belangrijk vindt- 
bedenkers en makers TonTuin
24 maart - workshop Mini TonTuin 
Yuverta - Boskoop
17 maart - Meetup WaterLeiders
Kralingse Bos - Rotterdam

WaterLeiders komen samen om elkaars plannen en acties af te stemmen. Het is een los vast groep met ieder een eigen inbreng en stad waar die werkt. 
>> Interesse om mee te doen in ons team? Neem even contact op.
27 februari - plaatsing 17 X Plantaarnpaal
Van der Takstraat- Rotterdam

Kersvers teamlid Mathijs Malkus ontwikkelde een plug and play plantenbak die saaie palen omtovert tot mini oases. Dit waren de eerste 17 bakken, laten we hopen dat er meer volgt! 
7 maart - opening Opzoomer Mee 
Nieuwe Kantoor Pupillenstraat- Rotterdam

We sluiten een TonTuin aan de regenpijp van het nieuwe pand, op een stapeltje vers gewipte tegels van de nieuwe geveltuin. Opening door wethouder Faouzi Achbar. Erna van 8 t/m 14 maart feestweek voor alle Opzoomeraars!
20 februari - Lezing Groencafé - Leiden

16 februari - Kick off Het Regent Tonnen - Rotterdam

14 februari - workshop mini TonTuin - Yuverta MBO - Brielle

11 februari - workshop gieter maken - i.h.k.v. campagne Water Natuurlijk - Centrum Rotterdam

>> met plezier afgerond in 2022

13 september Workshop TonTuin – WaterBasis, Rotterdam
15 september workshop Afvalstroom – Basisschool De Provenier, Rotterdam
17 september Workshop TonTuin – Tuinen van Brasa, Amsterdam Zuidoost
5 oktober Workshop Afvalstroom – Speeltuin Oude Dijk, Rotterdam
19 oktober: Schouw participatie en klimaatadaptatie – Schoonderloostraat – Rotterdam
21 oktober: infostand en lezing – Watermarkt Noordereiland – Rotterdam
22 oktober: Groene Karavaan, i.s.m. Rotterdams WeerWoord – Afrikaanderwijk – Rotterdam
25 en 27 oktober – Workshop TonTuin – Basisschool de Legeaën -Sibrandabuoren – Súdwest Fryslân 1 november – werkbezoek TIP Emissieloos bouwen – Blauwhoed Vlaardingen – Special Struikroven
2 november: 5 minute craft gieters maken + infostand – Week van het klimaat – Uithoorn
15 November – workshop TIP Emissieloos bouwen – Scrap XL Rotterdam- Special groen dak
15 November – adopteer een TonTuin – Basisschool Het Ambacht – Vlaardingen
29 November – workshop TIP Emissieloos – Worm Rotterdam – Césare Peeren SuperUse studio’s
30 november – deelnemer Innovatiedag drinkwaterbedrijven – PLNT Leiden
3 december Afvalstroom (Waterbaan) en 5 minute craft gieters maken – Groenfestival – Rotterdam
7 december Workshop TonTuin i.s.m. Amsterdam Rainproof– Groene Hub – Amsterdam