TonTuin

Dit is de TonTuin: Deze circulaire regenton vangt water zonder regenpijp. Dat doe die via het plantdeel, het water dat niet voor de plantjes nodig is zakt via een filter naar de waterberging onderin. Uiteraard kan je hem alsnog aan de hemelwaterafvoer zetten, dan is die ook sneller vol.

In de stad is vaak weinig plek. Kleine tuinen, slechts een balkon of helemaal niets behalve een stoep voor je deur. Wil je toch tuinieren en water opvangen? Dat kan met TonTuin. Met deze circulaire gecombineerde regenton en plantenbak gaan we de hoogte in.

Logo TonTuin
TonTuin op dak parkeergarage

Wat is een TonTuin?

Een tuintje op een ton, ideaal voor op je balkon, in je kleine tuin of bij je geveltuin. Overal in te passen op een oppervlakte van 60 bij 60 cm, vier stoeptegels is genoeg. Hij is even geliefd als gehaat vanwege de kleur. De waterton is namelijk ontzettend blauw! Wij houden ervan. Bij circulair werken bepaalt soms het aanbod de vorm en kleur. Soms zijn er ook andere versies op verzoek.

Deze ton is makkelijk verkrijgbaar, je kan hem kopen of zelf maken. Leren maken doe je tijdens een workshop die je boekt of bezoekt. Of helemaal zelf met onze werktekening.

Kopen? €125,00 via tijs@waterleider.nl

Maatwerk

Rode TonTuin


> Andere kleuren (combi)
> Andere belettering
> Grotere oplages
> Gekoppeld met elkaar
> Gekoppeld andere buffer

Welke regenton kan ik gebruiken zonder regenpijp?

Nou de TonTuin dus. Het water valt in het plantdeel en gaat via de aarde die erin zit en een extra filterlaag van wol naar het waterreservoir. En je kan hem bijvullen met restwater uit je huishouden volgens methode Tussenwater.

De Rotterdamse vlag als TonTuin, dat kan dankzij maatwerk

Meer info

Achtergrond
Technische gegevens en prijzen
Gebruikte materialen
Installeren en onderhoud
Stappenplan zelf maken

Zwarte TonTuin
Tontuinen horizontaal gekoppeld
TonTuin bij dakendagen Rotterdam 2022

Voordelen
* Er is geen regenpijp nodig! Het water dat in het tuintje valt, komt gefilterd in het onderste deel. Heb je een mooi voorraadje kostbaar regenwater. Heb je gelijk antwoord op de vraag: Kun je een regenton gebruiken zonder regenpijp?
* Via een lont staat het plantdeel in verbinding met het water, de plantjes in je TonTuin hoef je de eerste twee jaar geen water te geven, ze drinken zelf als ze dorst hebben. Daarna zijn ze volgroeid en kunnen ze langere droge periodes aan.
* Circulaire regenton: hij bestaat voor 75% uit hergebruikt materiaal. Upcycle!
* Het plantdeel heeft een samenstelling van lavagrid en organische compost. De plantjes doe je zelf. Plug and play.

Lijst met geschikte planten

Welke planten het best kunnen? Download de lijst samengesteld door NME Haarlem

Foto’s

TonTuin als plantenbak en waterbuffer in een
TonTuin op de stoep tussen plantenpotten
TonTuin in Rotterdam Kralingen
Influencer promoot TonTuin
TonTuin bij theater Walhalla op de Kaap
Seimen, Bouzian en Ibrahim werken aan een nieuwe voorraad TonTuinenEn dan dit nog…
Met de verkoop, de workshops en buurtacties samen, maakten we ruim 1200 stuks en we zijn nog lang niet klaar! Elke ton bergt 200 liter regenwater en geeft ruimte aan 0,28m2 extra groen. Hiermee besparen we alles bij elkaar een enorme hoeveelheid drinkwater. Regenwater dat teveel is wordt bewaard en gebruikt in tijden van droogte. En fijn voor gemeentes en Waterschappen: het helpt wateroverlast voorkomen, houdt hemelwater uit het riool en het belangrijkste: het motiveert bewoners zelf aan de slag te gaan!

Bestellen met aansluiten doe je via >> Het Regent Tonnen
We wonnen een prijs voor deze innovatie >> Gouden Gieter