IBC Tips

De IBC tank is een van de favorieten van WaterLeider. Ter ere van deze multifunctionele topper een eigen pagina vol met tips en verwijzingen voor hoe je zelf deze tank kan gebruiken voor je groenblauwe project. Het wordt gebruikt in de transportindustrie voor vloeibare stoffen en het vat heeft veel voordelen:

! De capaciteit, maar liefst 1.000 liter
! Sterk, kan zichzelf dragen, maar ook nog een paar tanks erop
! Circulair, eenmaal schoongemaakt perfect o.a. als regenwaterbuffer
! Betaalbaar en makkelijk verkrijgbaar

Onze favoriete waterbespaarder. 1000 liter in een keer. Maar er zijn een paar specificaties die belangrijk zijn voor veiligheid en waterkwaliteit en heel veel add ons en tips die je in kan zetten voor je buffer voor regenwater of ander water. We zetten ze voor je op een rijtje.

WaterLeider teamleden Emma van Dam

Technisch – IBC vat aansluiten en koppelen

Hoe sluit je een IBC aan als regenton? Heel simpel, je moet beginnen met te snappen dat je tank ook een regenton is! Alleen is die er niet voor gemaakt en heeft hij geen deksel, maar een schroefdop en geen standaard kraan en ook geen afvoer. He merendeel sluit je aan als een waterton, check voor stappenplan regenton aansluiten >> hier
De dingen die net even wat anders zijn, die ga je dus zelf maken, hoe? Zo:

n.b. deze tekst heeft copyright, maar we vinden het ook leuk als je deze kennis deel met anderen. Dus knip en plak wat je wilt, niet voor commercie of greenwashing, maar voor jezelf is ok, wel dan even met naamsvermelding en link erbij.

1: Goed plaatsen

Net als een regenton maak je eerst de ondergrond waterpas. Je zou het vat nog kunnen ophogen, het beste met stoeptegels onder de hoeken, het frame is zelf sterk genoeg, dus je hoeft niet alle randen op te hogen.

2: Koppelen aan regenpijp

De aanvoer van de vulautomaat doe je door een gat te boren met een klokboor. In dat gat plaats je een doorvoer van pvc zodat je die met de buis van de vulautomaat kan vastlijmen OF je gebruikt een rubber manchet. Als je het manchet gebruikt, dan het beste aan de binnenkant even laten doorsteken.
De schroefdoorvoer zal wat lastiger zijn, omdat je niet heel makkelijk aan de binnenkant erbij kunt. Je gaat hiervoor met 1 hand door het gat van de draaidop bovenin en de de andere gebruik je om de wartel op de doorvoer te draaien. Twee slagen is genoeg om de boel even op zijn plek te houden voordat je hem definitief maakt.
TIP>> zorg dat de wartel aan de buitenkant zit, zo kun je het vasthouden van de doorvoer en het aandraaien van de wartel van buitenaf doen.

pvc doorvoer
Rubber manchet
Kraan op IBC

3: Kraan aansluiten

Je zou misschien denken er zit al een kraan op, dus waarom al die moeite. De kraan die er op zit is een open-dicht kraan. Dat wil zeggen als de tank vol is en je doet hem open, dan gaat ie niet een beetje open, maar loost ie meteen met een rotgang het water. Plus dat het tuitje niet handig is voor een standaard slang. Je kunt die kraan eraf halen en vervangen door een IBC verloopkraan, die zijn online te bestellen en passen op dezelfde schroefdraad als de originele kraan.

Teveel gedoe, geen zin, tijd of geen gereedschap. We maken het graag voor je, neem even contact op via tijs@waterleider.nl

Kijk voor tips en tops op de pagina >> veiligheid
En via Marktplaats vind je snel een leverancier.

Veiligheid en waterkwaliteit

Er zijn twee factoren waar je met deze tanks serieus rekening moet houden die niet per se gelden voor een conventionele wateropslag zoals een regenton. Hieronder wat richtlijnen om je op weg te helpen.

Noot 1) deze tekst mag gelezen, gedeeld, gebruikt worden voor wat je maar wilt, maar…. daarvoor geldt alleen met naamsvermelding en bronvermelding van WaterLeider.

Noot 2) onderstaande zijn richtlijnen, geen wettelijke bepalingen of normering voor bijvoorbeeld NEN of bouwbesluit. Als je aan de slag gaat met grootschalige wateropslag, zorg dan dat je je goed inleest in (lokale) regelgeving van overheden, VVE, waterbedrijf, GG en GD, et cetera.

Waterkwaliteit

Legionella, dat is een bacterie die standaard in water zit, maar in een geringe hoeveelheid. Die gaat vermeerderen als de temperatuur tussen de 25 en 50 graden is en als het water lang stilstaat. Je kan er behoorlijk ziek van worden en bij verneveling is de kans op ziek worden nog groter!
Voorkomen
– Zoek een schaduw of koele plek
– houdt het water in beweging door bijvoorbeeld de kraan open te doen bij tijd en wijle of een circulatiepomp erin
– vloeien in plaats van sproeien, sowieso beter voor je planten!
– isoleren tegen warmte, kan ook circulair of biobased met hergebruikte bouwmaterialen of strobalen. (leuk op het stro kan je ook kweken!)

Algen
Niet gevaarlijk, maar ook hier geldt als het vermeerdert wordt het een vieze drab en het gaat behoorlijk stinken.
Voorkomen
– vermijd UV licht van de zon door een schaduwplek of bekleden
– de algen kleven als eerste aan de oppervlakken. maak deze van binnen schoon met een zachte bezem.
– fijn grind en schelpen helpen alg voorkomen

EM
Effectieve micro bacteriën zorgen voor een balans tussen zuurstofminnende en zuurstofarme bacteriën en houdt de waterkwaliteit op peil.
werkt beter en langduriger dan chemie!

E. coli
Ook wel bekend als de poepbacterie. Die zit in de ontlasting en als je die binnenkrijgt wordt je goed ziek.
Voorkomen
– zorg natuurlijk ervoor dat het gebufferde water niet gedronken wordt, maar ook niet indirect in het lichaam komt bijvoorbeeld als je je (moestuin) groente ermee afspoelt
– Laat de tanks niet direct open, voor bijvoorbeeld een overstort zorg je ervoor dat die horizontaal is en naar beneden afbuigt met een bocht. Op deze manier kan er ook geen vogelpoep of ontlasting van andere dieren inkomen.

Gewicht en constructie

Ondergrond moet draagkrachtig zijn. Bij een bestaand gebouw kun je de draagkracht terugvinden in bouwtekeningen of opvragen via het Kadaster. Bij nieuwbouw heb je het zelf in de hand. Als je op de grond plaatst, zorg dan

Frame nooit verwijderen, de tank zelf is erg flexibel en kan gaan uitbulben. Het frame zorgt er bovendien voor dat je er weer andere dingen zoals een volgende tank op kan zetten.

Horizontaal koppelen op een laag punt

Verticaal koppelen is lastiger en vind je terug in onze >> werktekening

Een ton aan gewicht, duizend liter is duizend kilo. Houd er rekening meer dat je niet door de grond zakt. Het gewicht met Stelcon platen of een frame is een oplossing

Waterpas is standaard in de bouw en geldt ook voor het IBC vat. Te schuin leidt tot overhellen en uiteindelijk tot kantelen.

Esthetisch – het mag er ook wel goed uitzien

Over smaak valt te twisten, je kunt je ibc vat zo laten als die is, of je werkt hem af. Je las op de pagina >>veiligheid al over het belang voor afschermen tegen hitte en uv licht. Maar ook voor het aangezicht is het aan te raden.

We helpen je graag op weg, daarom hieronder wat tips.

Heb je zelf nog een goed idee of een foto, deel het met >> ons en we zetten hem erbij en delen je tip op de socials!

Kant en klaar

> Een cover van zwarte synthetische doek (zie foto)
Deze maakt het minder groots en valt qua zicht makkelijk weg in de omgeving.

> Een zilverkleurige isolerende cover. Heel praktisch, wel wat technisch qua look.

> balkondoek, gebruikt om balkonhekken af te schermen/aan te kleden

Zelf een beetje doen

> bestaande schuttingdelen

> pallets of steenschotten

> je gewipte tegels

> een combi van tegels en pallets of schuttingdelen

helemaal zelf doen

> Een berg zand eromheen en dat laten begroeien

> invlechten met twijgen, meest geschikt is de wilg of hazelaar
> Klimplanten eromheen laten groeien

> Afdekken met een groendak

DIY tips en instructie
IBC tank
IBC tank

Grappig – Wat kan je er nog meer mee doen?

Een IBC vat als verlichting

Je kan het zelf maken door er een paar lampen of ledstrips in te hangen. De soort lamp maakt niet uit en het is zeer geschikt voor buiten. Het vat is namelijk weersbestendig!

Je kunt er zelfs voor kiezen om hem te laten hangen aan een stevig kabel, bijvoorbeeld aan een grote boom in je tuin.

Tegenwoordig zijn ze ook kant en klaar te koop of te huur als het voor een eenmalig feestje is.

Tip van Tinus Timmert: Een hot tub!


De IBC tank heb ik gekregen van mijn neef. Hij werkt in de kasfundering en had er eentje over. IBC tanks worden gebruikt voor verschillende doeleinden. In die van mij had bekistingsolie gezeten, maar ze worden ook gebruikt voor minder chemische doeleinden zoals voedingsmiddelen of zelfs water. De mijne moest ik erg goed schrobben om alle troep eruit te krijgen. Een tank waar water in gezeten heeft is dus makkelijker ;-). Mocht je geen tank kunnen vinden in je directe omgeving, kijk dan op ebay/ marktplaats.
>> Lees meer op Tinus haar eigen site

of

Als tuintje

of

drijver voor je vlot

of

als speelobject

of jouw tip