Installeren en onderhoud

Je hebt een TonTuin gekocht of hij is door iemand voor je aangesloten. Dan is het handig om een aantal dingen te weten via de pagina Installeren en onderhoud. Of je nu zelf gaat installeren of onderhoud nodig is. Soms ongewenst door vandalisme bijvoorbeeld, vervelend, maar je lost het zelf weer op! Want een kapotte regenton laat je toch niet verpieteren? Meer water en groen, dat is wat we moeten doen! Hieronder een aantal richtlijnen.

Als je wilt weten hoe je een regenton op een regenpijp wilt aansluiten, kijk dan >> hier.

Onderhoud en reparatie

Kraan Wisselen
Je kunt elke kraan gebruiken die je maar wilt, zolang het een 3/4 inch aansluiting is. Check of er een rubber ring nog om de draad van de kraan zit. De kraan draai je handvast in het gat. Handvast betekent niet te strak zoals wanneer je kracht moet zetten of met een waterpomptang.

Substraat
Is je ton omgevallen en ben je het substraat kwijt? Doe er dan nieuwe in. Om het bodemleven goed te maken en houden gebruik je altijd organische compost. Zowel bij tuinaarde als lavagrid. Wil je je ton duurzaam houden, let dan op dat er geen turf in je aardemengsel zit. Je kunt je substraat verrijken met wolkorrels van Bio-Kultura. Op deze site vind je ook heel bruikbare tips!

Bemesten
Omdat je plantdeel geen contact met de aarde heeft is er geen natuurlijke verrijking. Bemest hem een keer per jaar, het beste vlak voor de lente, met compost. Gebruik liever geen chemische of dierlijke mest.

Verstopping
Van de kraan >> draai de kraan eruit en weer terug. Vaak zit er een blaadje of takjes achter het gat van de kraan.
Van de inlaat >> De inlaat/overstort is de grijze of zwarte tuut. Bij verstopping haal de vulautomaat even los om blaadjes en andere belemmeringen eruit te halen.

Schoonmaken
Aan de binnenkant, niet doen! Er ontstaat een natuurlijke balans van bacteriën in het water van de ton. Die maakt een drablaagje onderin, lager dan de kraan. De waterspiegel is altijd zuiver en dat komt uit de kraan.
De buitenkant kan je altijd schoonmaken met water en een mild schoonmaakmiddel.

Touw
Er zit een katoenen touw in de ton, die laat jonge planten met hun wortels water opzuigen bij droogte. Dat touw is na 2 jaar verteert. Dat is niet erg, het katoen geeft zo zelfs wat voeding af. Na die twee jaar zijn je plantjes ook goed aangeslagen en hebben ze dat rietje niet meer nodig omdat ze beter droge periodes overbruggen. De filtervlies en het substraat zorgen bovendien voor een langer vochthoudend vermogen.

Plantenbakjes
Bij vandalisme of andere oorzaak zoals een pittige storm kan de ton omvallen. Hij kan wel tegen een stootje, maar als dat stootje te hard is komt het waterreservoir los.
Reparatie werkt het beste als je de substraatlaag er tijdelijk uitschept.
De delen zijn aan elkaar geschroefd met rvs schroefjes. Die haal je los met een PZ1 of TX10 bitje. Kromme of kapotte vervang je natuurlijk. Het beste met een lengte van 30 of 25mm. Het vastschroeven is een lastig karweitje. De delen zijn best flexibel en hebben pas hun stevigheid na het schroeven. Laat iemand je helpen met vasthouden en zorg dat je tijd en geduld aan je zijde hebt…

Tip 1: Is je ton aangesloten op een regenpijp, zet dan een bolrooster in de dakgoot of een bladspuwer in de regenpijp.

Tip 2: vul hem bij met restwater >> meer info

Zelf installeren

Stap 1
Kies de plek waar je hem wilt hebben. Als je hem aan de regenpijp aansluit, hoeft ie er niet perse recht naast. Houdt er wel rekening mee dat de aftakking van de vulautomaat een horizontale buis is op circa 90cm hoogte en daardoor de doorloop daar belemmert.

Als je de ton te dicht bij een hoge muur zet en hij is zonder regenpijp, dan vult ie zich minder snel. Je kan ook kijken naar plekken waar al water afstroomt van een schuurtje, kippenhok of schaduwdoek. Je zorgt er dan voor dat het mooi in het plantenbakjes stroomt.

Stap 2
Zorg ervoor dat de ondergrond hard en draagkrachtig is, eenmaal gevuld weegt de TonTuin 200 kilo. Deze ondergrond moet natuurlijk ook waterpas zijn

Stap 3
Zet de meegeleverde voet met de open kant onder

Stap 4
Plaats de TonTuin op de voet. In het begin zal die wat wiebelen, maar eenmaal gevuld staat ie stabiel.

Stap 5
Check of de rubber O-ring nog om de draad van de kraan zit. De meegeleverde kraan draai je handvast in het gat. Handvast betekent niet te strak zoals wanneer je kracht moet zetten of met een waterpomptang.

Stap 6
Vul de onderste laag van de bloembak met 10-20 liter lavagrid of organische compost. Daarop doe je een mengsel van tuinaarde en compost of helemaal met lavagrid.

En dan… het leukste: plantjes erin! (of zaaien, krijg je sterkere planten van)

Oh ja
Er zit een filtervlies bij van geotextiel of wol, die is voor op de bodem van het plantdeel en onder de substraatlaag. Het touw gaat met het langste deel door het gat in de deksel, in de doek zit een uitsparing waar die doorheen kan.

Tip1: Pimp je ton
Tip 2: Gebruik de plantenlijst als inspiratie