Eigen initiatieven

“Soms (vaak) heb je iets in je hoofd waarvan er een enorme drang is om het uit te voeren. Een oplossing voor een probleem dat nog niet bekend is, en door die oplossing je tegelijkertijd de bewustwording vergroot en een alternatief aanbiedt. Dat is de kern waarop mijn eigen initiatieven ontstaan. ” Tijs van Ruth * creatieve innovator

De kleine en de grote, je vindt ze op deze pagina. Lees en kijk en laat je inspireren en na het kijken en lezen zelf aan de slag te gaan!

Natte Krat

Natte krat was een project dat liep tot en met juni 2022. Deze versie is te vinden in de openbare ruimte en nodigt uit tot gesprekken over water, groen, klimaatadaptatie en kopieert techniek uit de natuur. De TonTuin is de publieksvriendelijke versie van Natte Krat en hiervan staan er inmiddels 2.150 op straten, pleinen, moestuinen, balkons en daken.

Je ziet hier een krat:
Ridderkerk – De Fontein
Rotterdam – Nieuwe Binnenweg
Rotterdam – Botanische tuin Afri
Rotterdam – Honingerdijk
Schiedam – Buurthuis de Erker
Schiedam – NME
Schiedam – Basisschool De Singel
Utrecht – tuincentrum Stek

Eigen initiatieven Natte Krat
Natte Krat eerste project van WaterLeider in de openbare ruimte

Natte Krat is een WaterLeider project. De productie is van Meneer van Houten, de ombouw is mede ontworpen door Studio Bas Scala (cloiq en slimme regenton), de verf van Pro Ecocoatings, het lavagrid van Groendak BV, de planten zijn eigen kweek, de promotie werd vormgegeven door SuperDuo.

De opening was midden in de coronatijd, helaas konden we daardoor geen opening doen. Wel is er een tof filmpje gemaakt onder supervisie van Paula Zwitser die daar eigen tijd voor investeerde!

Tot onze spijt hebben we Natte Krat laten eindigen omdat de kosten voor het maken zo hoog waren dat die niet voor een prijs verkocht kon worden die door iedereen is weggelegd. Bovendien moeten er verbeteringen aangepast worden aan de constructie die vanwege design rechten niet kosteloos kunnen worden uitgevoerd.

Dit schreef Duurzaam 010 in september 2020

Hoe kun je zo efficiënt mogelijk met opgevangen regenwater je planten sproeien? Een regenton is al een goed begin, maar kan het ook beter? Op die vraag heeft Tijs van Ruth, die al 10 jaar een klusbedrijfje runt in Rotterdam, het antwoord.

Hij bedacht de Natte Krat, die volgens een simpel principe werkt: de Natte Krat vangt hemelwater op. Zo kan een watervoorraad van maximaal 400 liter worden opgebouwd. In deze watervoorraad zit een plantenbak geïntegreerd, zo kunnen ze zelfs in een periode van hevige droogte ongeveer vier weken ‘drinken’ van deze waterbuffer. Zo hoef je je zelfs in een hete zomerperiode geen zorgen te maken: je planten blijven groen.

Ook bespaart dit irrigatiesysteem jaarlijks honderden liters schoon drinkwater. Tijs: “Ik verbaasde me er altijd over dat mensen graag een buitenkraantje aangelegd wilden in hun tuin. Ondertussen stroomt al het regenwater gewoon het riool in, terwijl regenwater heel goed is voor planten: er zit namelijk geen kalk in. Waarom zou je dat water niet effectiever gebruiken?”

De Natte Krat is nog niet af, zegt Tijs. “We moeten testen hoe lang het water goed blijft, welke materialen we het beste kunnen gebruiken en hoe we kunnen voorkomen dat er schimmel in komt. De bedoeling is dat de plantenbak straks een droge periode van vier weken kan overbruggen.”

Hoe het water uit de bak bij de planten komt? Tijs: “Dat zijn we aan het uitwerken. We ontwikkelen een systeem dat vergelijkbaar is met een olielampje, waarvan de lont de olie naar boven zuigt. Wortels van planten zoeken trouwens ook uit zichzelf de weg naar vocht. Dat werkt.”

Petje Blik


Petje Blik (voorheen Statieheld) is een circulaire inzamelbak die kinderen helpt bewust te worden van upcycle en zwerfafval.

Deze vriendelijke vriend op je plein, of het nu voor school, speeltuin of sportclub is komt dit voorjaar uit de WaterBasis. De plek waar we dingen maken die er toe doen!

Handel nu!
Wil jij op een positieve manier bijdragen aan een schonere speelplek en omgeving voor kinderen? Neem contact op hoe je mee kan doen. Zo kan je bijvoorbeeld een financiële bijdrage leveren, helpen om het project te promoten of natuurlijk door zelf een petje blik aan te schaffen.

>> Meer info

Eigen initiatieven Petje Blik
Eigen initiatieven Petje Blik

Het Regent Tonnen


We organiseren een compleet project of ondersteunen met een workshop of organisatie advies. Hoe dan ook, met Het Regent Tonnen project zorgt ons team voor klimaatadaptatie met een regenton in elke stad!

Meer info van deze eigen initiatieven >> de pagina

Slurpton

Deze slurpton maak je helemaal zelf (iedereen kan het) en zet je neer op plekken waar veel water blijft staan. Of dat nu in je achtertuin is, op je balkon of gezellig in de straat. Met een paar simpele ingrepen bouw je hem en verander je van wateroverlast naar waterlust! We noemen het Eigen initiatieven, maar het is vooral jouw initiatief om er een te maken. Gelukt? Stuur een foto!
Weetje… dit concept zou eigenlijk Natte Krat worden, maar gaandeweg het proces is dat een heel ander principe geworden. Van de slurpton zijn er een paar gemaakt, maar nooit gedeeld met het publiek, daarom nu hier als werktekening met een korte toelichting. Heb jij er een gemaakt? Zou leuk zijn als je de foto met ons deelt! De eerste wordt binnenkort gemaakt door teamlid Josee van Wijkenergie Werkt.

Wat heb je nodig:
1 Een oude regenton of ander vat
2 Een zaag
3 Steenwol
4 Substraat
5 Planten

Je maakt hem zo:
Zaag de onderkant van je vat of regenton af;
Zet de ton op de plek waar je hem wilt hebben;
Vul hem voor 2/3 met steenwol;
Vul hem voor 1/3 met substraat (lees hier meer);
Plantjes erin en de rest gaat vanzelf!

Tip: als je je ton niet mooi vindt, laat je inspireren.

Over Steenwol
Probeer de soort te vinden die in kwekerijen en in de glastuinbouw wordt gebruikt, die is vaak tweedehands te scoren. Deze variant is vrij van chemie. Als je steenwol gebruikt die voor isoleren van huizen is bestemd, dan bevat die brandvertragers en bindmiddelen. Niet tof voor de bij…

Waarom specifiek steenwol?
Omdat die makkelijker vocht opzuigt en vasthoudt, dan dat die loslaat. Als ie verzadigd is, wordt er niets meer opgenomen. Zo hebben je planten altijd de juiste vochtbalans!

Eigen initiatieven
Slurpton

Dakexperiment

Txt

Intro

doel

Resultaat

samenwerking en sponsoring

Dakexperiment koelen met sedum