inspiratie-kijken

We makende stad samen beter voor mens, plant en dier! Participatie is werken door en met bewoners, WaterLeiders en professionals. Daarbij kunnen we van alles vertellen, maar nog beter werkt het met inspiratie-kijken door dingen te laten zien. Zien werken, doet werken! We brengen en verzamelen inspiratie voor waterbeheer in huis en tuin in beeld. Handen uit de mouwen voor het blauwgroen. Kijken naar verhalen, voorbeelden en natuurlijk veel tips via foto- en film pagina’s.

Open call: MIs je jouw verhaal in beeld? wil je ook graag iets laten zien? Dat kan altijd, kosteloos en zonder verplichtingen! Neem vrijblijvend contact op.

Video’s door bewoners

Stedelingen die hun tips delen. We verzamelden heel wat filmpjes, gemaakt tijdens een van onze bezoeken of door klimaatbewuste bewoners opgestuurd.
>> kijk ze allemaal!

inspiratie-kijken Blije bewoner na het installeren van een regenton. De eerste stap naar klimaatadaptatie en meer groen.

Foto’s WaterLeiders

Team WaterLeider werkt sinds 5 jaar aan een groenere stad. Ze steken graag de handen uit de blauwe mouwen. Dat is inspiratie-kijken en waterbeheer uit de WaterLeider praktijk.
>> Kijk verder voor de foto’s.

inspiratie beeld waterbeheer

Foto’s Marjolein Vinkenoog

Duurzame fotograven, bestaan die? Een in ieder geval wel en dat is Marjolein Vinkenoog. Ze maakt series van o.a. de plastic soup surfer, Pluck, Ecohuis, EarthKweek en van ons. Vooral van mensen die iets doen! Dat verdient een plekje op onze pagina inspiratie-kijken.
>> Zien? klik om te kijken!

inspiratie-kijken Marjolein Vinkenoog Pluck

Foto’s Nanda Sluijsmans

Stedenbouwkundige Nanda Sluijsmans integreert in al haar ontwerpen klimaatadaptatie en deelt bovendien haar foto’s. Zij is voorloper met inspiratie beeld waterbeheer
>> Bekijk ze ter inspiratie

Video’s Grijsgroen

Een fantastische documentaire over de stadsnatuur. Bedacht en gemaakt door filmmaker Rik van der Linden. en eerder uitgezonden bij RTV Rijnmond en op NPO.
>> kijk alle afleveringen hier

inspiratie beeld waterbeheer

Video’s Ons Water

Inspirerende mini documentaires over de gevolgen van klimaatverandering, de impact op ons leven en wonen en vooral wat je kan doen om die gevolgen aan te pakken!
>>Ons Water

Werktekeningen

WaterLeiders, innovatoren, designers en conceptualisten vangen hun idee en uitwerking in een beeldende tekening. Dit varieert van een schets tot technische tekening.
>> Scroll naar Werktekeningen

Inspiratie beeld watebeheer - Werktekeningn

Tonnellerie Tutorials

Suzan van Stralen zit al 15 jaar in het vak en weet alles over regentonnen, vooral de houten. Ze verkoopt en ze plaatst tonnen, maar wil ook jou aansporen aan de slag te gaan.
>> Kijk haar instructie video’s

Tonnellerie Soest

En vind je een tof filmpje op YouTube, laat het ons weten!

Ben je iemand die liever rustig leest in plaats van de filmpjes en foto’s kijken in inspiratie beeld? Bezoek dan de paginas waar je alles leest over achtergronden en een mini encyclopedie van stedelijk waterbeheer. Dat vind je hier >> Inspiratie: Lezen en Leren – WaterLeider
Neem een voorproefje met de laatste Blog van Tijs van Ruth

Mensenrampen

We maken als mens weleens een vergissing, dat is niet erg. En dat de gevolgen van die vergissing vervelend kunnen zijn, is onderdeel van het leerproces. Ik pleit in sommige gevallen wel voor een nieuwe term om die gevolgen aan te duiden: Mensenramp. Zet dit woord in op momenten als moeder #natuur geen enkel aandeel heeft in een catastrofe.

We hebben het even niet over klimaatverandering, de invloed van menselijk handelen hierop is te complex om in een blogje aan te tonen, we houden het wat dichter bij huis met een paar voorbeelden. Voorbeelden die met name in de grond plaatsvinden. Een bekend gegeven is dat graven, pompen, schaven en andere methodes om ’kostbaarheden’ uit de bodem te halen nare gevolgen heeft. Neem ze even goed door voordat we beginnen aan de volgende catastrofe: Het teveel oppompen van #grondwater.

> Gaswinning wordt aardbeving

> Uitdiepen waterwegen veroorzaakt verzilting

> Uitgraven Veen werd bodemdaling

> Meandering van rivieren inperken zorgt voor overstromingsgevaar

> Afdekken ondergrond met tegels en teer veroorzaakt uitdroging

En dan wordt nu vanuit verschillende hoeken gepleit om grondwater op te pompen. Dit #water is onderdeel van de Watercyclus. Een cyclus die bedacht is door moeder aarde en ongetwijfeld slim in elkaar zit. (De volgende blog gaat over deze fantastische uitvinding van de natuur).

Het oppompen of wegpompen zal soms nodig zijn om gebouwde omgeving veilig te houden (wie bouwt er dan ook op een moeras!). Maar ook wordt om het blauwe goud gevraagd voor andere reden. Om akkers begaanbaar te houden voor zware landbouwvoertuigen. Als #grondstof voor frisdrank en drinkwater. Of als koeling voor industrie en datacenters.

Het zal allemaal belangrijk zijn, we zullen tenslotte toch moeten eten en drinken en een beetje veilig wonen. Maar toch vraag ik me af of we niet wat zorgvuldiger naar eventuele gevolgen moeten kijken. Gevolgen die best te berekenen zijn. Alles is te berekenen, maar vooral ook in te schatten. Vooral kun je inschatten dat er een nieuwe mensenramp kan ontstaan als we weer klakkeloos iets uit de grond halen. De schatkist van Gaia is niet onuitputtelijk. Denk na bij deze nieuw geplande ondergrondse actie. Dat deze later onvoorziene gevolgen blijkt te hebben, niet voorzien of verblind door winstbejag net als bij kolen en goud. En kijk vooral ook naar alternatieven zoals andere bronnen, hergebruik en vooral minder gebruiken.

Afgelopen week liet TU Delft tijdens de Dies Natalis al de stem van Gaia horen: ”Did you even think about me?” klonk uit de speakers tussen een technische toelichting door. Denk bij elke actie groot of klein aan de schepster die ons allemaal in leven houdt: Moeder Aarde.