Inspiratie – Kijken

De titel zegt het al: Inspiratie – Kijken, daar gaan we dus niet veel woorden aan vuil maken en nodigen je vooral uit veel te klikken en kijken. Zie de foto’s, beleef de video’s en scroll door de tekeningen.

Video’s door bewoners
Stedelingen
delen tips. Kijk filmpjes, door ons gemaakt bij een bezoek of gekregen van enthousiaste bewoners.
>> kijk ze allemaal!

Water bewaar je in je regenton!

Video’s Grijsgroen
Een fantastische stadsnatuur documentaire. Bedacht en gemaakt door filmmaker Rik van der Linden. Eerder bij RTV Rijnmond en op NPO. Hieronder de aflevering met mij.
>> kijk alle afleveringen hier


Tonnellerie Tutorials
Suzan is al 15 jaar actief met regentonnen en alle accessoires. Ze deelt haar ervaring in de Tonnellerie Tutorials. Voor de houten regentonnen, pompen en onderdelen zoals betonnen voetjes, vulautomaten en veel mee, dan ga je het beste naar de webshop. Kijk eens op
>> Suzans YouTube kanaal.

Video’s Ons Water
Inspirerende mini documentaires over de impact op ons leven en wonen en vooral welke kansen het biedt en wat je er mee kan doen. Inspiratie-kijken dus!
> Kijk ze allemaal”>>> Kijk ze hier

Marjolein Vinkenoog

Beeldmaker Marjolein Vinkenoog is al jarenlang beroepsfotograaf en specialiseert zich in duurzaamheid. Ze portretteert de mensen achter de groene beweging in Nederland. We hopen met het laten zien van haar foto’s je te inspireren en motiveren zelf aan de slag te gaan. Meer weten over haar of heb je een opdracht? NEEM CONTACT OP

Pluck
Iris van Asselt – Ecohuis
Marijn van Rossum – EarthKweek

Pieter – Zelfpluktuin Gein

Tijs en Thijs – WaterLeider

werktekeningen

Verwacht bij werktekeningen niet altijd een explosietekening of materiaallijst, maar wel alles wat je nodig hebt om zelf je toepassing te bouwen voor een beter, anders en onafhankelijker waterbeheer. Het water leiden, daar gaat het om en met deze tekeningen kom je een heel eind. Of het nu professioneel is volgens de normen of een potloodschets. Dat maakt niet uit toch? Het gaat erom dat jij geïnspireerd raakt!

Heb je ook werktekeningen van een toepassing of uitvinding die je wilt delen? Dan zetten we hem hier graag tussen!

IBC vaten verticaal gekoppeld

Werktekeningen IBC vaten stapelen

Deze tekening maakte WaterLeider teamlid Thijs Boers in opdracht voor de >> klik >> Moestuinman. die ook toestemming gaf om te delen! Hiermee kun je IBC tanks van 1000 of 600 liter stapelen én koppelen. Het koppelen bij een horizontale opstelling is niet zo lastig. Maar om te stapelen was altijd een hele opgave omdat vacuumzuigen of overdruk problemen veroorzaakt met lekkages of blokkades.

LET OP: deze tekening is met 3 IBC vaten gestapeld. Dat kan alleen als je extra versteviging aanbrengt in verband met de druk van het gewicht op het onderste vat. Daar rust 2.000 kilo op en het frame moet dat kunnen dragen. Het devies is als je het zelf gaat doen om met maximaal 2 gevulde vaten te werken. Kies je voor een object zonder vloeistof, dan kan je natuurlijk wel 3 vaten of meer stapelen.

IBC vaten horizontaal gekoppeld

Gemaakt voor een groenblauw schoolplein. Hier kozen we voor een maximale inzet van het hemelwater. 1 Verzamelen en opslaan in 3 X 1.000 liter tanks. 2: een voorziening waardoor het met een pomp beschikbaar is om te sproeien en vloeien. 3: De overstort komt uit in een wadis. Pas als de wadi verzadigd is, dan gaat het water alsnog naar het (gescheiden) riool.

De keuze voor wateraanvoer met een vulautomaat is om wille van de veiligheid om waterschade te voorkomen. De overstort zit lager dan de aanvoer, waardoor de eerste optie is om het water naar de wadi te leiden. De vulautomaat aanvoer dient als backup voor waterafvoer bij verstopping en/of overbelasting.

Werktekening IBC tanks koppelen in combinatie met Wadi Groenblauw Schoolplein Dominicus
Werktekening voor DIY wateropvang

Toilet op regenwater

De schets die je ziet is een simpele weergave van een even simpele oplossing. Wat we hebben gedaan bij het dakexperiment is een low budget toepassing die wel aan de voorwaarden doet veilig drinkwatergebruik.

Drinkwater en regenwater mogen elkaar niet direct raken. Dus een koppelstuk waarbij deze twee, ook al is het met een afsluiter ertussen, bijelkaar zijn is uit den boze. Als je een grote installatie hebt, dan wordt vaak gebruik gemaakt van een breaktank waarin drinkwater als suppletie wordt toegevoegd. Hiervoor is onze oplossing de stortbak van een toilet gebruikt, Deze truc kan zowel bij een vrijstaande stortbak als een inbouwversie.

Er zitten altijd 2 punten bovenin waar je een waterleiding op aan kan sluiten. Bij beide punten plaats je aan de binnenkant van het reservoir een flotteur met inlaat.
>> We laten bij de een (links) drinkwater binnen komen, die is standaard afgesloten. Dat kan je handmatig met een tussenkraan doen of elektronisch met een solenoidklep.
>> We laten bij de ander de regenwateraanvoer binnenkomen met een kraan die standaard open staat. Een tussenafsluiter is nodig voor als je eventueel wilt vervangen of als onderhoud nodig is.

Let op: Het regenwater kan door de inlaat binnen stromen, maar heeft relatief weinig druk. Het duurt dus wat langer en de aanvoer moet van hoger komen dan de spoelbak zelf. Bij het drinkwater maakt het niet uit.
Zorg wel voor voldoende voorraad. Als je dit met een regenton van 100 liter doet, dan is die snel leeg en moet je vaak overschakelen op drinkwater. Tenzij je het er voor over hebt, want elke druppel telt tenslotte…

Regenwatertoilet werktekening
Klimaatadaptatie

Polderdak

Het polderdak is een uitvinding van De Dakdokters en bestaat uit een systeem van kratten waar regenwater in kan worden opgeslagen. Het bassin dat hierdoor ontstaat kan dynamisch worden bestuurd. Op die manier is het polderdak in staat om alle regen die op het dak valt op te slaan. Zo fungeert het polderdak als ideale basis voor een groendak, daktuin of dakpark, omdat het water dat wordt opgeslagen weer kan worden gebruikt voor irrigatie. 
Is het opgevangen water toch niet nodig? Dan wordt het overtollige water op een rustig moment afgevoerd naar het rioolsysteem. Wateroverlast in de stad wordt zo voorkomen. 

ABC van Water Regenwaterinstallatie

Daccu

Draagkracht van daken zou geen belemmering moeten zijn voor wateropslag. Daccu/Wateraccu is de oplossing en het bewijs dat dingen echt wel kunnen. Als je maar wilt.
Een batterij aan watervaatjes met plantschaal, modulair en aanpasbaar aan omstandigheden en behoeftes creëert de perfecte waterbalans en planten koelen de omgeving. We sporen hiermee dakvergroeners aan om vaker waterberging op hoogte toe te passen.

>> Meer hierover

Onderzoek en experiment Daccu
Snelle schets, we maken door te doen… De technische tekening en een artist impression volgen nog.

Gescheiden riool

Afkoppelen en scheiden zijn mooie duurzame aanpassingen, maar je kan het niet zo 1,2 hupsakee doen. Een regenpijp van het riool afhalen en ombuigen naar de tuin, lijkt logisch, maar technisch gezien moet je een serieus plan maken voor je hele rioolstelsel. Onderstaande tekening is op basis van het bouwbesluit en zijn de beste uitgangspunten om je aan te houden.

Inspiratie beeld watebeheer - Werktekeningen

Slurpton

Deze slurpton maak je helemaal zelf (iedereen kan het) en zet je neer op plekken waar veel water blijft staan. Of dat nu in je achtertuin is, op je balkon of gezellig in de straat. Met een paar simpele ingrepen bouw je hem en verander je van wateroverlast naar waterlust!
Weetje… dit concept zou eigenlijk Natte Krat worden, maar gaandeweg het proces is dat een heel ander principe geworden. Van de slurpton zijn er een paar gemaakt, maar nooit gedeeld met het publiek, daarom nu hier als werktekening met een korte toelichting. Heb jij er een gemaakt? Zou leuk zijn als je de foto met ons deelt! De uitleg vind je hier: instructie slurpton.

Projecten Eigen initiatieven Slurpton

Slimme Regenton

Open source concept van een systeem van Iot (internet of things) gestuurde regentonnen die geschakeld zijn en bij verwachting van een piekbui automatisch lozen op het riool of op de bodem om te infiltreren. Zo zorgen de tonnen gezamenlijk voor een lagere rioolbelasting en worden bewoners/gebruikers gestimuleerd meer regenwater te gebruiken en zo drinkwater te besparen. Bedacht en eerste proefopstelling op de universiteit van Innsbruck.

inspiratie-kijken ABC van Water Slimme Regenton Werktekening