Partners

WaterLeiders en partners maken graag impact, maar met ons eigen ploegje gaat dat niet snel genoeg. Ongeduldig als we zijn zien we graag gisteren resultaat van wat er vandaag is bedacht. Dat gaat het beste samen, en daarom werken we met een aantal partners uit het netwerk net wat intensiever samen. De projectpartners, het woord zegt het al. We vinden elkaar op projectbasis >> Meer hierover

Amsterdam Weerproof

WaterLeider Partners Amsterdam Weerproof
Twee deelnemers aan de TonTuin workshop in de Tuin van Brasa van Bloei en Groei
WaterLeider Partners Amsterdam Weerproof
WaterLeider Partners Amsterdam Weerproof
Workshop gieter maken tijdens de opening van een groenblauw schoolplein door de gemeente in Amsterdam West

Dat ben jij, wij en alle andere Amsterdammers samen. We hebben samen een doel: Amsterdam transformeren tot een stad die slim om gaat met het veranderende klimaat. Een klimaatbestendige groene, leefbare en veilige stad. Een verharde stad vol met gebouwen, asfalt en betegelde tuinen gaat slecht samen met het steeds extremere weer – grote hitte, langdurige droogte en fikse hoosbuien. Als we niets doen, verslechtert de leefbaarheid en gezondheid en neemt de kans op schade alleen maar toe.

De helft van onze stad is openbare ruimte, de ander helft is privaat bezit. De sleutel tot succes ligt dan ook om in te zetten op beide. Alleen redden we het niet. Een stad die voorbereid is op het weer van de toekomst, vraagt inzet van iedereen!​

Dus, ben je bewoner, ambtenaar, kenniswerker of ondernemer: als je iets doet, doe het dan klimaatbestendig. Met z’n allen kunnen we de stad verzachten, vergroenen, verkoelen en robuuster inrichten. Zo transformeren we Amsterdam tot een stad die slim omgaat met het steeds extremere klimaat.

Daarin laten we regen in ons voordeel vallen en houden we het vast om te gebruiken in droge periodes. We houden het hoofd koel, we geven hoosbuien tijdelijk een plek en we houden het water buiten de deur. Waterdoorlatende bestrating, groene daken en geveltuintjes: er zijn heel veel oplossingen die de stad koel houden, schade door een overschot of tekort aan water voorkomen, en de stad tegelijkertijd mooier maken. Win-win dus.​

Netwerk: samen doen en ontwikkelen​

Voor iedereen is er een manier om bij te dragen. Een regenton in de tuin voelt misschien als dweilen met de kraan open, maar een klimaatbestendig Amsterdam is uiteindelijk het resultaat van alle inspanningen – klein en groot.  In dit netwerk en platform komen alle ideeën, initiatieven en informatie samen. Heb je zelf een idee, een product, verhaal, dienst of een andere bijdrage om je huis, straat of wijk klimaatbestendig, groen en aantrekkelijker te maken: laat het ons weten. Wij zorgen voor kennisdeling, creëren bewustwording, bouwen leercommunities en starten samenwerkingen en acties. Zo werken we samen aan de stad die voorbereid is op het weer van de toekomst. Met elkaar zijn we Amsterdam Rainproof!​

Amsterdam Rainproof en Waterleider

Waterleider en Amsterdam Rainproof zijn al langere tijd partners. Samen zetten we ons in om in Amsterdam gebruik te maken van het regenwater dat gewoon uit de lucht valt. Bijvoorbeeld door samen de workshop TonTuin maken te geven aan bewoners, waardoor ze zelf hun eigen regenton in elkaar kunnen zetten en meenemen om in de tuin te plaatsen. Zo zorgen we ervoor dat steeds meer Amsterdammers regenwater opvangen en gebruiken!

Meer weten over wat Amsterdam Rainproof doet? Neem dan een kijkje op onze website of volg ons op InstagramTwitter of Facebook.

City Shower

WaterLeider Partners City Shower

City Shower verleent toegang tot veilige, voldoende en betaalbare faciliteiten voor water, sanitaire voorzieningen en hygiëne.

Openbare toiletten, daar zijn er in de stad genoeg van. Maar openbare douches? Die zijn er niet.
City Shower vindt dat ook de voorzieningen voor dak- en thuislozen tekortschieten.

Meer weten of doneren? >> bezoek de website

Project partners Company New Heroes

Info volgt >> Website

Project partners Dakendagen Rotterdam

Het jaarlijks terugkerend event waarbij op een laagdrempelige manier bezoekers overladen worden met informatie, acts en activiteiten die allemaal leiden tot het inzicht dat iedereen zou moeten hebben. Het beter en intensiever benutten van daken. >> Website

partners Dakendagen Rotterdam

We werken sinds 2022 met plezier samen aan inhoud en presentatie met een workshop voor ontwerpers en architecten: herwaardeer water. En de tonnentoren om bezoekers op ludieke wijze verfrissend drinkwater aan te bieden. In 2024… wordt vervolgd!

Platte daken bieden nieuwe ruimte en een nieuw perspectief. Wij activeren het daklandschap en brengen zo de tweede laag van de stad tot leven. 


DobberWeelde

Een coöperatie van groendenkende doeners die samen werken aan oplossingen voor het versterken van de biodiversiteit door het inzetten van biobased producten en te denken vanuit de liefde voor natuur. Binnen Dobberweelde zijn verschillende producten bedacht waarbij de Dobbertuin al te zien is bij The Exploded View tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven en binnenkort op het dak van het gebouw van de Roteb aan het Kleinpolderplein in Rotterdam. En er komt nog meer, de coöperatie barst van de plannen waarbij steevast de combinatie van planten, water en kurk de basis vormt voor elke toepassing die voortvloeit uit de samenwerking tussen de dobbers: 4 teamleden met een missie. >> meer hier

Losse drijvers bij een eerdere proef.
Maatwerk in opdracht: ronde drijvers in de singel van Alphen aan den Rijn.
Dobberdak als een van de voorbeelden biobased materialen Expleded View
Onderdeel van The Exploded Vieuw


Project partners Milieu Centraal

Redactie volgt

Opzoomer Mee

Opzoomeren betekent samen met je buren zorgen voor een prettig straat om in te wonen. Als Rotterdammers de ruimte krijgen werken ze maar wat graag mee om van onderop problemen aan te pakken, zoals klimaatverandering. Want waar kun je dat beter doen dan in je eigen straat, je eigen stukje Rotterdam.

Opzoomer Mee ondersteunt deze eigen initiatieven en straatactiviteiten met kleine budgetjes, tips en spullen. Een voorbeeld is een regenton om samen het groen in je straat te onderhouden. De jaarlijkse Opzoomercampagne breng elk jaar honderden straten in beweging. Samen vormen zij de motor van de stad.

>> Meer informatie opzoomermee.nl

Rotterdams WeerWoord

Handen uit de mouwen

Je ziet het, klimaatverandering gebeurt niet alleen op de Noordpool. Ook in Bloemhof, Charlois en Kralingen hebben we er last van. Het slechte nieuws: het gaat niet vanzelf over. Sterker nog, in de toekomst krijgen we nóg extremer weer. Gelukkig is er ook goed nieuws. Jij kunt jezelf en de stad hierop voorbereiden door aanpassingen te doen aan jouw huis, tuin, balkon of straat. En hoe meer mensen dat doen, hoe beter we het extreme weer kunnen hebben. Dus wil jij ook een toekomst waarin we onze voeten droog houden en ons hoofd koel? En waarin onze stad niet alleen veilig is, maar ook mooi, groen en gezellig? Laat dan samen met ons het Rotterdams WeerWoord horen!

Het Rotterdams Weerwoord, dat zijn we samen. Iedereen die wil meedoen, is welkom. Van beleidsmakers tot schoolkinderen, van stadsarchitecten tot winkeliers en van projectontwikkelaars tot sportverenigingen. Iedereen kan een belangrijke rol spelen om de stad klimaatbestendig te maken. Bijvoorbeeld met een moestuin op het schoolplein, een regenton op het balkon of een groen dak.
De WaterLeider projecten Experimentendak, Natte Krat en Het Regent Tonnen werden en worden gesteund door het WeerWoord. Meer op de website.