DIY tips en instructie

In de Nederlandse steden wordt hard aan de groene weg getimmerd. En dat timmeren is soms zelfs letterlijk. Graven doen we ook, zaaien, knutselen en klussen. DIY inspiratie en tips is een verzameling van handige weetjes en begeleidend beeldmateriaal om vooral zelf aan de slag te gaan. De doeners die actief zijn op het gebied van klimaatadaptatie, water besparen en vergroenen van de gebouwde omgeving zijn niet meer te tellen. Hieronder vind je een paar usual suspects. Mensen en organisaties die net als de WaterLeiders graag hun kennis delen en ook zelf geregeld de handen uit de mouwen steken.
Vind je dat je erbij hoort? Let us know, de drempel is laag!

Online Tutorials – de leukste youtube instructies: Waterraket, TonTuin, Plantenbak en meer

TUSSENTEKST EN BEELD

Tuinierhier

Tuinierhier is Eefje Peddemors; tuinfluencer, plantlover, kweekbeest, tuintijger en gardenista sur plus. Maakt grijze ongezellige situaties groen en gezellig. “Als tuinfluencer probeer ik de welwillende burger te inspireren en te helpen om te vergroenen. Vergroenen is namelijk helemaal niet zo ingewikkeld; je haalt eens een tegeltje weg, je plant eens een zaadje. Er kan eigenlijk niet zo veel mis gaan. Het is een kwestie van doen. En als je het toch nog wat spannend vindt om het alleen te doen, dan help ik je graag op weg met tips en inspiratie. Deze vind je op instagram.com/tuinierhier

Tuinierhier DIY tips en instructie WaterLeider
Tips van Eefje Peddemors Tuinierhier
Oorwurm kweken

Ken je dat? Luis op je Clematis en je Klimroos? Hebben we allemaal wel eens. Er zijn verschillende manieren om hier iets aan te doen zonder chemisch spul te gebruiken; je kunt de plant besproeien met water en groene zeep, je kunt ze simpelweg wegvegen met een zakdoekje, maar je kunt óók zorgen voor meer natuurlijke vijanden van de luis.
klik naar Instagram >> oorwurm kweken 

Insectenhotel

Yes! Het is weer tijd voor een DIY! Ik kreeg namelijk een doorgeef-wijntje in een heel mooi kistje. En daar zat ik nou nét op te wachten. Ik had namelijk al wat stokken gekregen van iemand die zijn Bamboe had gesnoeid en daar had ik grote plannen mee. Één plus één is drie en dat heet synergie. Dus je raadt het al; dat werd een schitterend insectenhotelletje. Ik ben er nogal tevreden over.
klik naar instagram >> Insectenhotel

Druif stekken

“Mijn eerste (en misschien ook wel laatste) influencer-tuintip-groen-vlog. Het thema: Stekken voor beginners. De ‘Druif’ is een…”
klik naar Instagram >> druif stekken 

Tip vanaf de pagina video’s van bewoners
Zaad oogsten

Zaden oogsten? Zaden oogsten? Jazeker! Na de bloei ontstaan de zaden van een bloem en die kun je, je raadt het al, volgend voorjaar weer zaaien. Ik doe het hier voor met de zaaddoos van een ‘Juffertje in ‘t groen’. Bij iedere bloem is dat weer net anders, maar als je even ‘rammelt’ kom je er vanzelf achter waar de zaadjes zich bevinden.
klik naar Instagram >> zaden oogsten 

Pindaslinger
Pindaslinger maken DIY instrcutie

Je weet toch wel dat als je een pindaslinger probeert te maken dat het hele gaten maken gewoon gedoe is? Dat ís gewoon zo. Doe je het meteen met je naald dan zit je zo in je vinger en probeer je het eerst met een klein schroevendraaiertje ofzo dan is dat het ook gewoon niet helemaal. Schillen die opensplijten; je kent het wel. MAAR toen las ik dus laatst deze tip… 
klik naar instagram >> zonder gaatje in je vinger 

Meer tips van o.a. Guerrilla Gardeners, NK Tegelwippen en andere groene activisten. >> Hiero

Tuincentrum Steck Utrecht

Tips voor de Hittebestendige stad

Zonnebrand, een boekje, een hangmat of luie stoel. Veel meer heb je in de zomer niet nodig om van je tuin een privé hotspot te maken. Maar niet al te letterlijk. Loop je op blote voeten door je tuin, dan voel je pas hoe heet stenen kunnen worden. Hoog tijd om je eigen buitenplek hitteproof te maken. Fijn voor mens, dier en plant. Tuincentrum Steck vertelt wat je kan doen.

WaterLeider tuincentrum Steck Utrecht DIY tips en instrcutie

Tip: Koel je gevel
Net als tegels houden ook stenen muren de warmte in je tuin vast. Vooral muren die op het zuiden staan. Een oplossing met mediterraans tintje? Laat je tuinmuren begroeien met weelderige klimplanten. Je kunt ook hangplanten of klimplanten in bakken aan je stenen schutting hangen. Hallo, verkoeling! Twee vliegen in één klap: ook insecten en vlinders zullen je dankbaar zijn. Let op dat je kiest voor klimmers die goed tegen de zon bestand zijn. De trompetbloem (Campsis) met haar gele, oranje of rode bloemen bijvoorbeeld. Deze klimplant heeft wel wat ondersteuning nodig, want ze is topzwaar. Nog een zomerbloeier die het goed doet op een kurkdroge plek: de stokroos (Alcea rosea). Ook de heerlijk geurende blauwe regen (Wisteria) doet het goed in de volle zon. Pas wel op: de langwerpige vruchten zijn giftig voor mens en dier.

Dit is een van de DIY tips en instructie die Tuincentrum Steck Utrecht in een blog heeft staan. >> Verder lezen

5 tips composteren

Compost is de meest natuurlijke en milieuvriendelijke bodemverbeteraar. Met de afgebroken plantenresten in compost voed je de bodemdiertjes, die onmisbaar zijn voor het cyclische proces van plantengroei. Zij zorgen voor een vruchtbare bodem, waardoor je tuin er weer mooi bijstaat. 

Compost kun je zelf maken met tuin- en groenteafval. Door het zelf te maken heb je invloed op de kwaliteit van de compost. En je verkleint er de afvalberg mee. Daarnaast is het ook heel leuk om van afval iets nieuws te creëren. Maar hoe maak je nu goede compost? Er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden. De eerste vind je hier. De rest vind je op de website van Steck Tuincentrum Utrecht.

Zelf composteren tips DIY en instuctie Steck WaterLeider

Dit is een van de 5 tips die Tuincentrum Steck Utrecht in een blog heeft staan. >> Verder Lezen

Tip: meng groen en bruin
Groen materiaal is vers groen tuinafval en vers keukenafval. Dit levert vooral de voedingsstoffen. Het bruine materiaal bestaat uit dorre bladeren, takjes en houtsnippers. Dit zorgt voor een goede structuur. Hoe meer verschillende materialen, des te beter. Let op de verhouding groen en bruin materiaal. Dat moet een beetje gelijk opgaan. Goed mengen is belangrijk. Hiervoor kun je het beste een riek gebruiken.

5 tips verantwoord met regenwater

Water is het kostbaarste dat onze planeet bezit, maar toch gaan we er niet al te best mee om. Regenwater voeren we af via het riool en de tuin besproeien we met drinkwater. Intussen neemt zoet water in Europa steeds verder af en de verzilting neemt juist toe. De vervuiling door Chemie neemt ook niet bepaald af. Dit kan anders! Steck maakt een blog met daarin 5 tips. Hieronder de eerste en tevens belangrijkste. Niet geheel toevallig komt die ook weer bij WaterLeider vandaan. Alleen ga je snel, samen kom je verder!

Dit is een van de tips die Tuincentrum Steck Utrecht in een blog heeft staan. >> Verder lezen met o.a.

Tips en instructie Regenwater Dakexperiment koelen met sedum

Tip: Verander je mindset

In Nederland vinden we het vanzelfsprekend dat er schoon water uit de kraan komt. Het kost bijna niks en daarom gaan de meeste mensen er vrij slordig mee om. Wees zuinig met water. Informeer jezelf over hoe het water zo schoon komt en verdiep je in wat je allemaal wel en niet door de gootsteen kunt spoelen. Hetzelfde geldt voor regenwater: dat zien we als afvalwater dat zo snel mogelijk afgevoerd moet worden, terwijl je het heel nuttig kunt inzetten…

Meer tips, nice!

Geveltuin aanleggen in Utrecht
Plaats een regenton




Wat is afkoppelen?

Als je hemelwater niet meer in het riool laat stromen. Niet te verwarren met bufferen, want als je buffer vol is, dan gaat het alsnog in het riool.

We hebben enorm veel kennis in huis samen met onze partners om jou op weg te helpen met DIY inspiratie en tips zodat je zelf aan de slag kan. En we kunnen ons ook voorstellen dat je gewoon ook wat wil weten, gewoon om het te weten, zonder zelf iets te moeten doen. De meest gestelde vragen in het blauwgroen vind je hieronder. Heb jij ook een vraag of tip, stuur het door zodat we die hier kunnen beantwoorden en zo een groenblauwe community opbouwen en samen de wereld een stukje leuker en vooral groener maken!

DIY tips en instructie Regenton aansluiten overschuif vulautomaat harcostar water workshop waterleider
Klimaatadaptatie
DIY inspiratie en tips
DIY inspiratie en tips




Hoe werkt een vulautomaat?

Dat doe je het makkelijkst met een vulautomaat. Deze is makkelijk aan je regenpijp te koppelen en zodra de ton vol is stroomt de regen weer gewoon door de pijp. Je moet wel op een aantal dingen letten zoals een vlakke ondergrond en dat je ton waterpas staat. Hoe en wat vind je hieronder in het stappenplan van WaterLeider en Steck Utrecht

Wat is tegelwippen?

Je haalt tegels uit je tuin, de stoep voor je huis of rond een boomspiegel. Op de plek waar die tegels zaten maak je plek voor nieuw groen. Ideaal voor in de stad om je tuin en buurt op te fleuren en fijne bijkomstigheden als beter waterbeheer, koelere omgeving en support voor biodiversiteit.

Kijk ook eens een de video tutorials van Tonnellerie Den Oude op onze video- en plaatjespagina’s.