Video tips groenere tuin

We maken vaak oplossingen of adviseren mensen, maar er zijn er meer die de handen uit de mouwen steken, je vind ze op de pagina video tips groenere tuin. WaterLeider maakte en verzamelde filmpjes van bewoners en duurzame doeners die tips hebben om de steden groener, koeler, biodivers en prettiger te maken. We laten hier bewoners aan het woord die bij wijze van spreken je buurman zou kunnen zijn. Deze bewoners geven in de vorm van video tips voor een groenere tuin en uiteraard met aandacht voor water.
Heb jij ook een tip, truc of advies? De eisen zijn laag, het moet natuurlijk wel om water en/of groen gaan… Stuur ons je filmpje en hij komt erbij! Enneeh het maakt niet uit waar je vandaan komt, we hebben veel filmpjes uit Rotterdam, maar dat krijg je ervan als je hoofdkwartier er zit. Dus Groningers, mensen uit Tilburg of Waterbewuste Amsterdammers, stuur je videotip door!

Scroll hieronder op thema door alle video tips voor een groenere tuin

Afkoppelen, regenton en vulautomaat

Afkoppelen, waarom?
Laura Schon – Haarlem

Laura is van Tegeltantes, Guerrilla Gardeners en WaterLeider. Bijzonder gedreven om steden groener en klimaatadaptiever te maken, te beginnen in haar eigen stad Haarlem.

Afkoppelen, daarom!
Anniek Herder – Haarlem

Anniek is van Zorg in de tuin en is ook al zo´n fijne doener. Ze ontwerpt tuinen en legt ze ook aan, ze inspireert en helpt anderen om haar voorbeelden te volgen. Voorbeelden in het teken van ecologie.

Doe niet moeilijk
Henk – Rotterdam

De naam van deze fijne man zijn we kwijt. Hij hielp met stenen vlak maken toen we een regenton plaatsten en kwam met een samenvatting waar politici 3 jaar en tig woorden voor nodig hebben. Voor nu heet hij Henk.

Afkoppelbare vulslang
Rob van Dijk – Hoogvliet

Met een aansluitpunt op de regenpijp kun je meerdere buffers vullen. Wel zo handig! Rob slaat het op in een iBC tank, 1000 liter in 1 keer…

Afkoppelen met open uitloop
Wouter Dijk – Staphorst

Afkoppelen en in je tuin laten stromen is goed voor je bodem(leven). Bovendien ziet het er ook nog leuk uit met de waterstroom in het zicht.

Rapido Vulautomaat monteren
Suzan van Straalen – Soest

Deze eigenaar van de Tonnellerie uit Soest doet voor hoe je een inboor vulautomaat monteert. Zo doe je het makkelijk zelf. Bedankt Suzan voor de tip!

Badwater in je ton?!
Margriet – Rotterdam

Margriet kwam met een geniale tip en we vroegen haar meteen om hem even voor de camera te herhalen. Margriet loost namelijk haar badwater in de regenton. Dubbele waterwaarde!

Handpomp op je ton
Ricardo Haakmat – Rotterdam

Geen druk als uit de waterkraan? Geen punt bij ricardo, gewoon pompen (zonder verzuipen). En omdat de regenton op een speeltuin staan, is het ook nog leuk voor de kinderen!

1000 liter regenton
Esther Wienese – Rotterdam

Esther, ook wel bekend als de dakendiva leeft zowel thuis als op haar volkstuin een bewust en duurzaam leven. Ze wilde graag wat meer liters opvangen en Waterleider fixte deze oplossing met een IBC vat.

Moestuinieren en ander fijn groen doen

Druiventak naar struik
Ben – Dussen

Ben is vrijwilliger bij de appel- en perenboomgaard van De Buytenhof in Rhoon. Geeft workshops fruitboom enten en geeft ook een fijne tip cadeau hoe je met restmaterialen een druiventak opkweekt tot struik!

Tegel eruit, plant erin
Sharonne Roffatuin – Rotterdam

Sharonne is buurvrouw van WaterLeider, moestuinier, kippenboer in de stad (we delen onze hanen) en vooral zichzelf en zeker weten ook Feyenoorder!

Tip: Volg haar >> Instagram

Tips voor meer dieren in je tuin

Tegels eruit groen erin
Zacharias – Rotterdam

Deze WaterLeider buurman legt met plezier uit hoe fijn het is om grijs voor groen in te wisselen. En het is simpel, iedereen kan het. Laat je inspireren

Biodiverse tuin
Tieleman ten Cate – Rotterdam

Veelzijdigheid is de sleutel voor een biodiverse tuin. Het kan in elke plek, ook in je wat kleinere stadstuin (of op je dak of balkon!).

Diervriendelijke tuin
Andreas – Rotterdam

Hoe leuk is het als je musjes door je tuin ziet hupsen, een egel scharrelen tussen de blaadjes en de bijtjes om je oren zoemen. Richt je tuin daarom diervriendelijk in.

Bouw een wormenhotel
Ellen – Middelharnis

Meer wormen zorgen voor betere compost, een voedzame bodem en je wormen trekken weer andere diersoorten aan zoals egels en vogels. WaterLeider supporter Ellen vertelt je graag hoe!

Takkenril
Eva Bes Rotterdam

Vanuit Stadskwekerij de Kas onderneemt Eva samen met Marja groen actie in de wijken rondom de kas. Ook zij inspireert -net als ons- anderen om aan de slag te gaan. Bouw simpel dit mussenparadijs.

Nog beter: inspireer anderen mee te doen!

Bouw een Community
Bloei en Groei – Amsterdam

Bij de gezamenlijke tuinen van Bloei en Groei wordt verbinding gelegd tussen mens en natuur én tussen mensen onderling. Wij mochten er al eens een workshop geven. Het geheim van een groene community? Kijk de video

2 m3 regenwater op je dak voor de wc
Tijs van Ruth – Rotterdam

Dit was het eerste experiment gekoppeld aan een publieksactie van de WaterLeider oprichter. Laat je inspireren en kijk ook eens bij de werktekeningen voor meer achtergrondinformatie.

Laat je helpen
Tuincoaches – Amsterdam

Namens Amsterdam Rainproof -WaterLeider partner -gaan de tuincoaches langs mensen die om hulp vragen voor een groenere tuin, klimaatadaptieve tips en hoe je meer dierenrijkdom kan creëren. Woon je in Amsterdam? doe gerust een beroep op ze!

Boomspiegels
Laura – Haarlem

WaterLeider lid Laura en haar buurvrouw laten je zien hoe je in een paar simpele stappen je boomspiegel (de grond rondom een boom) omtovert tot een extra tuintje in de straat. In veel steden mag je als bewoner het beheer van deze plek overnemen. Leuk voor jou en vooral leuk voor je hele straat!

Hittestress en klimaatadaptatie

Wat te doen bij hitte
Karina – Spanje

Ze woont in een land waar je wel leert wat de betere tips zijn tegen hitte, in Spanje… Karina deelt namens Rotterdams WeerWoord de trics tegen hitte en voor koelte in de Nederlandse Steden.
Grindkoffer
Youri – Rotterdam

Ook al een WaterLeider buurman, gestrikt om jou te vertellen wat de voordelen van een grindkoffer zijn. Hij deelt ze graag met jou als groene doener. Scheppen maar!

Witte dakbedekking
Ferry

Dakdekker Ferry reist door het hele land met zijn zoon om daken weersbestendig te maken. Hij vertelt heel graag over de voordelen van een wit dak. Als je toch je dakbedekking moet vervangen, kun je net zo goed hitteproof wit nemen.

Hoe sluit je een regenton aan?

Het makkelijkste met een vulautomaat of de regenpijp rechtstreeks in de ton. Bij de vulautomaat gaat het water vanzelf terug in de regenpijp als de ton vol is. Bij andere aansluitmethoden moet je of zelf een retour aansluiten, of je maakt een overstort zo dat het overtollig regenwater in de tuin loopt. Meer tips en welk gereedschap je nodig hebt voor het installeren van je regenton vind je >> hiero.


Betrek je buren in je groene plannen – Opzoomer Mee helpt