Werktekeningen

Verwacht bij werktekeningen niet altijd een explosietekening of materiaallijst, maar wel alles wat je nodig hebt om zelf je toepassing te bouwen voor een beter, anders en onafhankelijker waterbeheer. Het water leiden, daar gaat het om en met deze tekeningen kom je een heel eind. Of het nu professioneel is volgens de normen of een potloodschets. Dat maakt niet uit toch? Het gaat erom dat jij geïnspireerd raakt!

Heb je ook werktekeningen van een toepassing of uitvinding die je wilt delen? Dan zetten we hem hier graag tussen!


Kijk ook eens op onze ABC van regenwaterinstallatie om de termen te begrijpen.
Iemand die ons inspireert en ook van delen houdt is Nanda Sluijsmans, kijk eens op haar >> website!

IBC vaten Verticaal gekoppeld

Deze tekening maakte WaterLeider teamlid Thijs Boers in opdracht voor de >> klik >> Moestuinman. die ook toestemming gaf om te delen! Hiermee kun je IBC tanks van 1000 of 600 liter stapelen én koppelen. Het koppelen bij een horizontale opstelling is niet zo lastig. Maar om te stapelen was altijd een hele opgave omdat vacuumzuigen of overdruk problemen veroorzaakt met lekkages of blokkades.

LET OP: onderstaande tekening is met 3 IBC vaten gestapeld. Dat kan alleen als je extra versteviging aanbrengt in verband met de druk van het gewicht op het onderste vat. Daar rust 2.000 kilo op en het frame moet dat kunnen dragen. Het devies is als je het zelf gaat doen om met maximaal 2 gevulde vaten te werken. Kies je voor een object zonder vloeistof, dan kan je natuurlijk wel 3 vaten of meer stapelen.

IBC vaten horizontaal gekoppeld

Deze opstelling is voor een opdracht voor een groenblauw schoolplein. Hier kozen we voor een maximale inzet van het hemelwater. 1 Verzamelen en opslaan in 3 X 1.000 liter tanks. 2: een voorziening waardoor het met een pomp beschikbaar is om te sproeien en vloeien. 3: De overstort komt uit in een wadis. Pas als de wadi verzadigd is, dan gaat het water alsnog naar het (gescheiden) riool.

De keuze voor wateraanvoer met een vulautomaat is om wille van de veiligheid om waterschade te voorkomen. De overstort zit lager dan de aanvoer, waardoor de eerste optie is om het water naar de wadi te leiden. De vulautomaat aanvoer dient als backup voor waterafvoer bij verstopping en/of overbelasting. >> Lees meer over een vulautomaat.

Werktekening IBC tanks koppelen in combinatie met Wadi Groenblauw Schoolplein Dominicus

Werktekening voor DIY wateropvang

Deze tekening is gemaakt door teamlid Thijs Boers. Bij gebruik voor eigen publicatie en on- offline delen graag naamsvermelding voor hem en WaterLeider met een link naar de website.

Regenwatertoilet

De schets die je ziet is een simpele weergave van een even simpele oplossing. Wat we hebben gedaan bij het dakexperiment is een low budget toepassing die wel aan de voorwaarden doet veilig drinkwatergebruik.

Drinkwater en regenwater mogen elkaar niet direct raken. Dus een koppelstuk waarbij deze twee, ook al is het met een afsluiter ertussen, bijelkaar zijn is uit den boze. Als je een grote installatie hebt, dan wordt vaak gebruik gemaakt van een breaktank waarin drinkwater als suppletie wordt toegevoegd. Hiervoor is onze oplossing de stortbak van een toilet gebruikt, Deze truc kan zowel bij een vrijstaande stortbak als een inbouwversie.

Er zitten altijd 2 punten bovenin waar je een waterleiding op aan kan sluiten. Bij beide punten plaats je aan de binnenkant van het reservoir een flotteur met inlaat.
>> We laten bij de een (links) drinkwater binnen komen, die is standaard afgesloten. Dat kan je handmatig met een tussenkraan doen of elektronisch met een solenoidklep.
>> We laten bij de ander de regenwateraanvoer binnenkomen met een kraan die standaard open staat. Een tussenafsluiter is nodig voor als je eventueel wilt vervangen of als onderhoud nodig is.

Let op: Het regenwater kan door de inlaat binnen stromen, maar heeft relatief weinig druk. Het duurt dus wat langer en de aanvoer moet van hoger komen dan de spoelbak zelf. Bij het drinkwater maakt het niet uit.
Zorg wel voor voldoende voorraad. Als je dit met een regenton van 100 liter doet, dan is die snel leeg en moet je vaak overschakelen op drinkwater. Tenzij je het er voor over hebt, want elke druppel telt tenslotte…

Regenwatertoilet werktekening

Daccu

Draagkracht van daken zou geen belemmering moeten zijn voor wateropslag. Daccu/Wateraccu is de oplossing en het bewijs dat dingen echt wel kunnen. Als je maar wilt.
Een batterij aan watervaatjes met plantschaal, modulair en aanpasbaar aan omstandigheden en behoeftes creëert de perfecte waterbalans en planten koelen de omgeving. We sporen hiermee dakvergroeners aan om vaker waterberging op hoogte toe te passen.

>> Meer hierover

Onderzoek en experiment Daccu
Snelle schets, we maken door te doen… De technische tekening en een artist impression volgen nog.


Gescheiden Rioolstelsel

Afkoppelen en scheiden zijn mooie duurzame aanpassingen, maar je kan het niet zo 1,2 hupsakee doen. Een regenpijp van het riool afhalen en ombuigen naar de tuin, lijkt logisch, maar technisch gezien moet je een serieus plan maken voor je hele rioolstelsel. Onderstaande tekening is op basis van het bouwbesluit en zijn de beste uitgangspunten om je aan te houden.

Inspiratie beeld watebeheer - Werktekeningen
Werktekeningen Slurpton
Werktekeningen  IBC vaten stapelen
Werktekeningen  Slimme Regenton
Werktekeningen  TonTuin
Maak je eigen TonTuin

Slurpton

Deze slurpton maak je helemaal zelf (iedereen kan het) en zet je neer op plekken waar veel water blijft staan. Of dat nu in je achtertuin is, op je balkon of gezellig in de straat. Met een paar simpele ingrepen bouw je hem en verander je van wateroverlast naar waterlust!
Weetje… dit concept zou eigenlijk Natte Krat worden, maar gaandeweg het proces is dat een heel ander principe geworden. Van de slurpton zijn er een paar gemaakt, maar nooit gedeeld met het publiek, daarom nu hier als werktekening met een korte toelichting. Heb jij er een gemaakt? Zou leuk zijn als je de foto met ons deelt! De uitleg vind je hier: instructie slurpton.

Werktekeningen Slurpton


Slimme Regenton

Wat is een slimme regenton?

Open source concept van een systeem van Iot (internet of things) gestuurde regentonnen die geschakeld zijn en bij verwachting van een piekbui automatisch lozen op het riool of op de bodem om te infiltreren. Zo zorgen de tonnen gezamenlijk voor een lagere rioolbelasting en worden bewoners/gebruikers gestimuleerd meer regenwater te gebruiken en zo drinkwater te besparen. Bedacht en eerste proefopstelling op de universiteit van Innsbruck.

Meer informatie vind je >> hier

Slimme Regenton Werktekening