Grijsgroen De Serie

Filmmaker Rik van der Linden heeft op eigen initiatief een documentaire in 6 delen gemaakt over stadsnatuur. Op soms verrassende, soms spannende wijze met een bescheiden dosis humor laat hij de flora en fauna in en rond Rotterdam zien. We kunnen er veel over zeggen, maar het beste ga je snel kijken. De afleveringen staan op zijn eigen site, werden eerder door RTV Rijnmond uitgezonden en kun je online nu ook op deze WaterLeider site kijken.
>> Bezoek de site van maker Rik van der Linden

Aflevering 1: Gelukzoekers – van de polder naar de stad, over Grutto´s en Scholeksters
Aflevering 2: Evolutie in de Stad – Bioloog Menno Schilthuizen laat je verbazen
Aflevering 3: Bouwen voor het leven – De egel als killer?
Aflevering 4: Wie het kleine niet eert – onbekend en onbemind de vele insectensoorten
Aflevering 5: Getijden veranderen – het eb en vloed van de maas rond het eiland van Brienenoord
Aflevering 6: Metamorfose – de vreemdste diersoort is de mens met Buit, Tuinierhier en WaterLeider

Over waarom hij deze serie maakt zegt Rik zelf:
“In 2020 besloot ik dat ik als filmmaker reclame voor de natuur wilde maken. Toen ik oog kreeg voor het leven vlakbij huis zette dat een verandering in gang. Elke wandeling werd een ontdekkingstocht. Zelfs de mossen op een boom worden interessant als je je erin verdiept. Ineens kwam ik overal te laat, want er is zoveel te zien. Ook in de stad.

Ik wil met Grijsgroen niet alleen mijn verwondering delen, maar ik hoop de stedeling ook te verleiden meer ruimte te maken voor groen in de stad. Het ombuigen van biodiversiteitsverlies, het tegengaan van hittestress en het opvangen van piekbuien zijn uitdagingen die we op kunnen lossen door onze tuinen, pleinen, parken en daken te vergroenen. Niet alleen belangrijk om te doen, maar vooral ook mooi om te zien hoe de natuur die ruimte gaat benutten. De stad heeft voor mij meer veel waarde gekregen sinds ik oog heb gekregen voor het leven dat ons omringt. In Grijsgroen leen ik mijn ogen uit aan de kijker.”