Grijsgroen De Serie

Filmmaker Rik van der Linden heeft op eigen initiatief de documentaire Grijsgroen in 6 delen gemaakt over stadsnatuur. Op soms verrassende, soms spannende wijze met een bescheiden dosis humor laat hij de flora en fauna in en rond Rotterdam zien. We kunnen er veel over zeggen, maar het beste ga je snel kijken. De afleveringen staan op zijn eigen site, werden eerder door RTV Rijnmond uitgezonden en kun je online nu ook op deze WaterLeider site kijken.
>> Meer video’s en foto’s ter inspiratie
>> Bezoek de site van maker Rik van der Linden

Aflevering 1: Gelukzoekers

In de eerste aflevering Gelukzoekers trekken we de Rotterdamse polder in en zien we o.a. hazen, lepelaars en grutto’s, maar ook een paartje scholeksters die het platteland als broedgebied heeft ingeruild voor een plat dak in de stenen stad. Alles loopt gesmeerd tot de jongen zich van het dak storten en in de urban jungle belanden.

Aflevering 2: Evolutie in de Stad

Na een wandeling met evolutiebioloog Menno Schilthuizen zie je de stad nooit meer hetzelfde. Grijsgroen kan je letterlijk nemen. Grijze gebouwen worden rotskliffen en doodgewone soorten als de tuinslak, merel en stadsduif blijken zich op wonderbaarlijke wijze aan te passen aan het leven in de stad.

Aflevering 3: Bouwen voor het leven

Als je de tuin als natuurgebied ziet, zijn de egel en de sperwer de toppredators. Deze roofvogel scheert tussen struiken, over schuttingen en langs bomen in zijn jacht op tuinvogels. Voor de egel is de woonwijk een dankbaar jachtgebied, maar het is er ook vol gevaren. 

Aflevering 4: Wie het kleine niet eert

Aflevering 5: Getijden veranderen

Rond Rotterdam stuit het water van de Maas bij hoog tij op het water in de Noordzee. Grijsgroen gaat niet alleen over land, maar zeker ook over water! De waterstand kan flink fluctueren en als de Maas niet ingekaderd was, zou die regelmatig buiten zijn oevers treden. Voor de natuur die zich miljoenen jaren heeft aangepast aan de werking van die getijden is de afgelopen eeuw weinig ruimte geweest, maar op het Eiland van Brienenoord en aan de Bergsche Plas wordt daar voorzichtig weer ruimte voor gemaakt. In deze aflevering zien we hoe snel de natuur die ruimte weer inneemt, en dat levert verrassende ontmoetingen op.

Aflevering 6: Metamorfose

Na een focus op verschillende plant- en diersoorten in de vele habitats die de stad rijk is, zoomen we in de laatste aflevering in op de meest bepalende diersoort die hier zijn thuis vindt: de mens. Gydo, Eefje en Tijs gaven hun veilige, zekere leventje op om zich in te zetten voor de wereld waarin zij willen leven. We gaan wildplukken, tuinieren en water leiden en zien hoe verrijkend het is om van betekenis te zijn.

Over waarom hij de serie Grijsgroen maakte zegt Rik:

“In 2020 besloot ik dat ik als filmmaker reclame voor de natuur wilde maken. Toen ik oog kreeg voor het leven vlakbij huis zette dat een verandering in gang. Elke wandeling werd een ontdekkingstocht. Zelfs de mossen op een boom worden interessant als je je erin verdiept. Ineens kwam ik overal te laat, want er is zoveel te zien. Ook in de stad.

Ik wil met de serie niet alleen mijn verwondering delen, maar ik hoop de stedeling ook te verleiden meer ruimte te maken voor groen in de stad. Het ombuigen van biodiversiteitsverlies, het tegengaan van hittestress en het opvangen van piekbuien zijn uitdagingen die we op kunnen lossen door onze tuinen, pleinen, parken en daken te vergroenen.

Niet alleen belangrijk om te doen, maar vooral ook mooi om te zien hoe de natuur die ruimte gaat benutten. De stad heeft voor mij meer veel waarde gekregen sinds ik oog heb gekregen voor het leven dat ons omringt. In Grijsgroen leen ik mijn ogen uit aan de kijker.”

Waar kan ik Grijsgroen de serie kijken?

Deze documentaire over stadsnatuur van filmmaker Rik van der Linden kijk je gratis op de WaterLeider pagina. Via deze link kom je er vanzelf. We delen hem graag met toestemming van de maker omdat we allebei graag anderen willen inspireren en motiveren de stad te vergroenen!