DIY inspiratie en tips

In onze steden wordt hard aan de groene weg getimmerd. Graven doen we ook, zaaien, knutselen en klussen. Doe mee dankzij handige weetjes, DIY inspiratie en tips. Dat motiveert. Actieve doeners die water besparen en tuinieren zijn er steeds meer. Hieronder een paar kennissen die -net als wij- graag hun kennis met je delen.

DIY inspiratie en tips
Nog eens op een rijtje

Milieu Centraal

Milieu Centraal is dé praktische gids voor duurzame tips en adviezen. Hoeveel bespaar je met vloerisolatie? Wat is de impact van een vliegreis of een kilo vlees? En waar laat je een oude videoband? Milieu Centraal geeft je onafhankelijke, praktische en betrouwbare informatie. We kregen van hen een paar DIY inspiratie en tips over tuinieren met instructie die we hieronder met je delen.

Sanne Janssen Milieu Centraal Afkoppelen
DIY inspiratie en tips
Sanne Janssen Specialist tuin Milieu Centraal
Geveltuin aanleggen
Natuurlijke vijver

Een natuurlijke tuinvijver heeft weinig onderhoud nodig, belast het milieu minimaal en is relatief goedkoop. Daarnaast biedt de vijver een prettige plek voor insecten, kikkers en padden.

Er zijn verschillende soorten vijvers: een zwemvijver, visvijver of natuurlijke tuinvijver. De laatste is de milieuvriendelijkste optie. Bij een natuurlijke tuinvijver zorgen waterplanten voor een natuurlijk evenwicht: ze gebruiken voedingsstoffen – waardoor algen geen kans krijgen en het water helder blijft – en leveren zuurstof. Daardoor kunnen bijvoorbeeld insecten, kikkers en padden in de vijver leven.

Een gezonde natuurlijke tuinvijver vraagt weinig onderhoud: de natuur regelt het voor een groot deel zelf. Chemische middelen, pompen, filters en uv-lampen zijn overbodig. Bij vis- en zwemvijvers zijn pompen vaak wel nodig, waardoor ze minder milieuvriendelijk zijn.

Duurzaam tuinonderhoud

Met een goed tuinontwerp hoeft tuinonderhoud niet veel werk te zijn. Maar hoe kun je er zelf voor zorgen dat je gazon mooi blijft, onkruid en plagen geen kans hebben in jouw tuin en je tuin groen blijft zonder teveel te sproeien? Milieu Centraal helpt je om duurzaam te tuinieren.
>> Vind hier alle tips Over onder andere een gezonde bodem, composteren, onkruid voorkomen en natuurlijk ook over water besparen!

Tips en inspiratie DIY
Duurzaam Tuinonderhoud
Ongedierte bestrijden

De belangrijkste tips om te voorkomen dat je last krijgt van ongedierte in huis zijn: goed onderhoud, regelmatig schoonmaken, vocht vermijden, eten opbergen en mogelijke ingangen dichten. Heb je toch last van plaagdieren? Meestal kun je bestrijden zónder gif. Milieu Centraal geeft tips.

Regenpijp Afkoppelen

Het afkoppelen van je regenpijp betekent dat regenwater niet meer het riool in stroomt. Het water stroomt naar de tuin of wordt ondergronds opgevangen. Goed voor de natuur, het milieu en het riool. Het schone regenwater wordt niet onnodig gezuiverd en het riool kan beter omgaan met veel neerslag. Op deze pagina DIY inspiratie en tips lees je hoe je makkelijk stap voor stap je regenpijp afkoppelt.

Voor je begint: check je grond en dak
Bij het afkoppelen van de regenpijp is het belangrijk om wateroverlast te voorkomen. Zorg dat het regenwater naar een lager gelegen deel van de tuin stroomt (weg van het huis), met voldoende onbetegelde ruimte (ongeveer een halve m2 per afgekoppelde m2 dak, 5-7 cm diep). Het type grond is ook belangrijk: zandgrond neemt goed water op, kleigrond vaak niet. Voer een emmertest uit om te testen of je tuin water goed kan opnemen en afvoeren. Koppel je regenpijp niet af bij een te hoog grondwaterpeil. Zorg dat het water bij hoosbuien naar een plek kan waar het langer kan blijven staan, overloopt naar het riool of wordt opgevangen in een vijver.
Tijd: ongeveer 3 uur – Geld: ongeveer 25 euro

Wat heb je nodig?

  • Zaag
  • Schuurpapier, fijn/grof
  • Meetlint
  • Deksel voor de afgezaagde rioolpijp
  • Afvoerpijp
  • Afkoppelsteen: een steen of tegel om het water weg te leiden
Tips en instructie Regenwater Dakexperiment koelen met sedum

1. Bepaal waar je de regenpijp doorzaagt
Markeer een punt laag bij de grond, waar je de regenpijp door gaat zagen.

2. Zaag de regenpijp door
Zaag of slijp de regenpijp op de gemarkeerde plekken door. Schuur ruwe randen op.

3. Plaats de deksel op de regenpijp
Plaats een deksel op het uitstekende eind van de regenpijp laag bij de grond. Je kunt ook een afkoppelstuk met handmatige klep installeren. Zo kun je kiezen wanneer het regenwater naar het riool stroomt of naar je tuin.

4. Schuif de afvoerpijp op de regenpijp
Schuif de afvoerpijp op het afgezaagde deel van de regenpijp.

5. Plaats een afkoppelsteen of tegel
Onder de uitstroom van de regenpijp of het afvoerpijpje, plaats je een tegel of afkoppelsteen. Deze verspreidt het water over een groter oppervlakte naar de tuin. Je bent nu klaar met het afkoppelen van je regenpijp!

DIY Tips en instructie
Wadi
Een wadi doet prima dienst als plek om hemelwater tijdelijk te bergen en van daaruit kan het langzaam in de grond infiltreren.
Zet je zaag in de regenpijp
Tips en instructie
Lozen op een groen dak evengoed!

Op zoek naar meer tips en informatie? Bekijk het uitgebreide stappenplan van Milieu Centraal voor het afkoppelen van je regenpijp.


DIY inspiratie en tips om je regenpijp af te koppelen

Laura Schön – Tegeltantes
Anniek Herder – Zorg in de Tuin

NK Tegelwippen

Elk jaar in maart start het NK Tegelwippen. Elk jaar is het een spannende wedstrijd te worden. Gemeenten gaan met elkaar de strijd aan en alle bewoners kunnen meedoen door tegels te wippen. Het leuke is dat uiteindelijk iedereen wint…

Wanneer tegels worden vervangen door gras, bloemperken, bomen en geveltuinen, wordt Nederland meer klimaatbestendig, behaaglijker voor insecten en dieren, koeler op warme dagen én veel mooier!

ABC van Water - Subsidies

Stappenplan tegelwippen

STAP 1: BEPAAL WAAR JE TEGELS GAAT VERVANGEN
Denk goed na over de locatie van de te wippen tegels. je kunt bijvoorbeeld checken of er veel licht valt op de tegels die je wippen wilt, of dat er juist vaak regen blijft liggen. Dat is weer belangrijk voor het soort planten dat je kiest.

STAP 2: VERWIJDER DE TEGELS
Wrik de tegel eerst los met een platte schroevendraaier of schep en wip hem er dan uit. De eerste tegel is meestal het moeilijkst, daarna is het zo gepiept.

STAP 3: GRAAF HET ZAND AF & PLAATS TUINAARDE
Graaf minimaal 30 centimeter zand af en vervang deze door tuinaarde.

STAP 4: PLANTEN OF ZAAIEN
Nu ben je klaar om te gaan planten! Wij adviseren dat je zaden of bollen gebruikt, of ga voor kleine voorgekweekte planten. Grote voorgekweekte planten hebben namelijk een grotere milieubelasting. Vergeet niet: onder elke tegel schuilt 900 cm2 puur groen geluk. Dus, genieten maar van je groene tuin!

Boomspiegel vergroenen

De boomspiegel. De wat? De boomspiegel, oftewel de vaak zanderige grond rondom de boomstam waardoor lucht en water de wortels van de boom kunnen bereiken. In boomspiegel vergroenen leer je hoe je die leuk kunt benutten! En wip wat tegeltjes rond de boomspiegel, zo wordt die nog groter!

De boom heeft het liefst zo min mogelijk tegels op zijn worteloppervlak, het liefst is de open ruimte rondom de boomstam even groot als de boomkruin. Deze ruimte is de boom in de stad vaak niet gegeven. Gelukkig zie je steeds meer initiatieven die zich inzetten voor blije boomspiegels.  Laura -niet geheel toevallig ook actief voor WaterLeider- legt het aan je uit.

Plantenkeuze

We hebben in Nederland steeds vaker last van droogte, met name in de zomer en het voorjaar. Hoe meer groen in je tuin, hoe minder heet en droog deze wordt. En naast water opvangen, kun je het ook besparen. Door bloeiende planten te zetten die goed tegen droogte kunnen. We zetten er negen op een rij, met dank aan Stichting Steenbreek.

Alium
lavendel
christusdoorn
Vetkruid (Sedum)
koraalhertshooi
Choisa
Ooivaarsbek
kattenkruid

Guerrilla Gardeners

Het strijdlustige team guerrilla gardeners verovert stukje bij beetje steeds meer buurten. We willen jou inspireren om zelf de schep op te pakken en je eigen buurt te veranderen in een bloemenzee. Samen met jou vechten we voor gezonde buurten met meer bloemen en bijen.
WaterLeider deelt in samenwerking met hen een selectie van de vele tips wat je zelf kan doen om je stoep, straat, buurt en stad te vergroenen. Meer info over deze groeiende en bloeiende beweging vindt je op hun website.

Wild Zaaien

Waarschijnlijk is het de oudste guerrilla gardening actie die er is: de natuur een handje helpen door zaden van mooie bloemen mee te nemen en uit te strooien op kale grond. Vooral een zonnebloem doet het erg goed. De paar zaden die je in een boomspiegel plant zorgen een paar maanden later voor een gele oase.

Laten we maar gelijk met de deur in huis vallen: er is niet één juiste manier om zaadjes te planten. Er zijn ontzettend veel bloemen en planten en iedere plant heeft zijn eigen maniertjes. De verschillen in grootte, vorm en structuur van de zaadjes vertalen zich naar de beste manier om te zaaien. Er is dus heel veel te leren over zaaien. Maar, laat je hierdoor niet afschrikken! Oefening baart kunst, en we hebben een aantal handige tips voor je die je helpen bij het kweken van een prachtige bij-vriendelijke bloemenzee.

Zaai je zaden verspreid

Planten hebben een natuurlijke bloeiperiode, die vaak over enkele maanden verspreid is. Verdeel je zaadjes over bijvoorbeeld drie zaaiperiodes, dan kun je drie keer zo lang van het resultaat genieten! Zorg er dus voor dat er altijd wat te strooien in je jaszak zit.

Tip! Zaaien kan ook in de herfst! Kijk maar naar de natuur: veel bloemen en bomen laten in de herfst hun zaden los. De beste zaaitijd is tijdens de natuurlijke zaadval van de plant.

Risico aan je eigen actie?

Als je voor het eerst nadenkt over guerrillatuinieren zullen er vast veel twijfels door je hoofd flitsen. Kan ik beboet of zelfs gearresteerd worden vanwege guerrilla gardening? Kan de eigenaar van de grond het als vernieling beschouwen? Stel dat ik word opgepakt, kom ik dan in de problemen bij mijn baas?

We kunnen je geruststellen: er is geen wet die zegt dat je geen tuinen mag aanleggen. Sterker nog, in veel gevallen kun je volkomen legaal aan de slag!

De gemeente
Maar gemeenten staan vaak positief tegenover bewoners die de handen uit de mouwen willen steken. Groen ‘zelfbeheer’ hoort daar ook bij; het openbare groen zelf onderhouden. Veel gemeenten hebben beleid dat dit ondersteunt. Zo kun je in veel grote steden je tuintje rond een boom registreren zodat de plantsoenendienst het tuintje met rust laat.

Overleg
Stel: je hebt een groter plan voor vergroening. (Je wilt naast je geveltuin óók een buurttuin aanleggen). Wij hebben ervaren dat in overleg met de gemeente heel veel mogelijk is. Het gebeurt ook dat een guerrillatuin achteraf door de gemeente wordt gelegaliseerd. Zo kennen we een straat waar iemand tegels weghaalde en bomen plantte. Deze bomen kregen van de gemeente bij de eerste opknapbeurt een nette boomspiegel.

Met welke regels en wetten heb je te maken?
Volgens de Wet Natuurbescherming (in 2022 zal deze wet opgaan in de Omgevingswet) is het verboden om bedreigde planten en dieren te verstoren. Je mag in natuurgebieden geen ongewenste (uitheemse, invasieve) soorten introduceren. Je kunt dus niet op eigen houtje in natuurgebieden tuintjes gaan aanleggen. 

De APV, de algemeen plaatselijke verordening, legt uit wat er wel en niet mag in jouw woonplaats. Iedere gemeente heeft zo’n set regels. Het kan verboden zijn om items te plaatsen in de openbare ruimte. Dat verschilt per gemeente. Dan gaat het natuurlijk over het algemeen over grotere objecten, zoals bankjes, niet over zaadjes.

En dan is er natuurlijk ‘verboden toegang’: je mag niet zomaar het land van iemand anders opgaan. Meestal is wel goed te zien of een gebied particulier bezit is; er staat bijvoorbeeld een bordje, of een hek. In het Burgerlijk Wetboek (boek 5) staat dat je eerst toestemming moet vragen voordat je op de grond van iemand anders komt.

Als iemand eigenaar is van een stuk grond, is hij ook eigenaar van de beplanting die erop staat. Volgens de wet moet je dus eerst aan de eigenaar van de grond vragen of je iets mag planten.

5 tips voor een simpele guerrilla gardeners actie
  1. Plant een uitgebloeide bloembol
    Rond maart / april hebben veel mensen uitgebloeide bloembollen in huis. Fantastische grondstof voor Guerrilla Gardenen. Plant ze ergens in je straat en volgend voorjaar verras je al je buurtgenoten. XtraTip: neem een grondboor mee.
  2. Gooi een bloembom
    Een pakketje met klei, compost en zaadjes. Deze neem je mee op een wandel- of fietstocht en gooi je vervolgens op een plek die er uit ziet alsof het wat bloemen kan gebruiken. Bloembommen kun je kant en klaar kopen, maar je kunt ze ook zelf maken ie verder in onze DIY inspiratie en tips voor meer info. 
  3. Mini tuintje
    In veel gemeenten mag je een tegel diep voor je huis gebruiken voor een tuin. Met 1 tegel ben je er al! Tegel opwippen en wat zand vervangen door potaarde. Dan een plantje erin en je tuin is klaar!
  4. Plant een paar zaadjes
    Vooral een zonnebloem doet het erg goed. De paar zaadjes die je in een lege plantenbak of rond een boom plant zorgen een paar maanden later voor een gele oase. Xtra Tip: gebruik een pen of potlood om het gat te maken waar je zaadje in kan.
  5. Hang een plantenbak aan een hek
    Lelijk bouwhek in de buurt? De oplossing is een hangende bloembak. Viooltjes of sleutelbloemen erin en je instant Guerrilla tuin is klaar! Je kunt thuis je bloembak vast vullen met aarde en de plant zodat je echt heel snel je Guerrilla actie uitvoert. Let wel op dat een bloembak snel uitdroogt. Het is daarom handig om een plek nemen die op je dagelijkse fietsroute ligt. Dan kun je met een waterflesje zorgen dat je plantje voldoende vocht krijgt.

Deze tips en meer inspiratie vind je in het Handboek Guerrilla Gardening. Te koop in de boekhandel of hier

Scout de ideale spot

Fladder in gedachten door je wijk. Zoek naar kale stukken grond, waar je liever planten en bloemen wilt zien. Denk aan een lege bloembak of een kale ruimte rond een boom, een middenberm. Of zie je een bouwterrein waar al jaren niets mee gebeurt? Dit zijn je kansen!

Als guerrilla gardener weet jij namelijk: als er grond is, kun je er tuinieren. En als er geen grond is, kun je tegels wippen. Sommige plekken zijn ‘van nature’ geschikter dan andere voor een guerrillatuin. We nemen de verschillende plekken met je door.

Tip: ga met je camera op pad. Zie je geveltuintjes, bloembakken, groene boomspiegels, of juist een kale plek? Gebruik de straat als inspiratiebron! Maak foto’s van je buurt. Wedden dat je thuiskomt met een heleboel foto’s van plekken waar je kunt guerrillatuinieren?

Zelf een zaadbom maken

Wil jij jouw straat of buurt opvrolijken én de bijen en andere insecten helpen? Ook op plekken waar je lastig bij kunt komen? Maak dan zelf bloembommen. Wij leggen je stap voor stap uit hoe je dat doet. Het is supersimpel een zaadbom maken en ook nog eens leuk om te doen.

Wat is een bloembom?

Een bloembom of zaadbom zoals veel mensen het noemen, is een rond pakketje bloemzaadjes, beschermd door klei en compost. Ideaal voor plekken waar je niet zomaar bij kunt, bijvoorbeeld omdat er een hek omheen staat. Een bloembom stop je zo in je jaszak en haalt hem eruit als je een plek ziet die wel wat Guerrilla Gardening kan gebruiken. Het enige wat je hoeft te doen, is jouw bloembom op de juiste plek werpen. Binnen no time heb jij die kale, grauwe plek omgetoverd tot een vrolijke bloemenzee.
Hieronder lees je de 7 stappen van het bloembom maken!

Stap 1: verzamel de ingrediënten

Nodig voor 10 bloembommen:

  • 4 eetlepels klei (bentoniet voor snel uitgooien, rode klei bij bewaren)
  • 5 eetlepels compost (of potgrond)
  • Bloemenzaadjes (grote zaadjes: twee theelepels / kleine zaadjes: halve theelepel).
  • Eventueel 2 theelepels chilipoeder

De klei

Bentoniet. Ga je de bloembommen snel uitgooien, dan kun je het beste bentoniet gebruiken. Dit kun je kopen bij (online) winkels voor pottenbakkers. In Tuincentra kun je pakken met 2 kg bentonietklei van het merk DCM kopen.

Rode (of witte) klei. Dit is een gladde kleisoort die je makkelijk kunt verwerken. Het is wat lastiger om deze zaadbommen tot bloei te laten komen, omdat ze wat steviger zijn. Maar als je de bommen langer wilt bewaren, is dit wel betere klei. Deze kleisoort koop je bij een (online) handel voor pottenbakkers.

Je kunt gewone ‘huis, tuin- en keukencompost’ gebruiken of ander organisch materiaal, zoals kokosvezel of potgrond (koop het liefst geen potgrond waarvoor veen is afgestoken). Oude potgrond die je overhebt van een dood plantje werkt ook prima. Je kunt zelfs theeblaadjes toevoegen!

Magische DIY inspiratie en tips >> Chilipoeder: Gewoon uit je kruidenrek. Hiermee houd je vervelende beestjes op een afstand. Daardoor doen de bloembommen het beter.

Zaadjes
Hier gaat het natuurlijk om. De keuze van je zaadjes bepaalt hoe jouw bloemenzee er straks uitziet. Kies de zaadjes die passen bij de plek waar je de bom wilt gooien.

Bloembommen voor een braakliggend terrein.
Hier gebruik je bloemen die snel ontkiemen en goed doorgroeien. Bijvoorbeeld klaproos, korenbloem en kamille.

Bloembommen voor blije bijen.
Kies het liefst inheemse soorten die in het gebied thuishoren. Bijvoorbeeld duizendblad, klaver, dovenetel, peen en akkerklokje.

Wilde zaden oogsten

Nadat je zaden zijn uitgebloeid help je de kringloop van het leven een handje door zaadjes te oogsten en later weer ergens anders te zaaien. Ook mooi onkruid kun je een handje helpen.

Het verschilt per plant wanneer deze is uitgebloeid. Klaproos is in juli uitgebloeid en de stokroos bloeit in september langzaam uit. Wanneer de zaaddoos van de plant rijp en gezwollen is, weet je dat de zaadjes bijna door de plant verspreid gaan worden.

Tip! Laat wat van de uitgebloeide bloemstengels staan. Vogels en insecten knabbelen hier graag aan. Vooral zonnebloemen zijn echte vogeltrekkers. En door stengels te laten staan, kan de plant zelf op haar natuurlijke wijze zaden verspreiden.

Stappenplan zaden oogsten

Stap 1. Verzamel de spullen die je nodig hebt:

  • papieren zakken om de zaadjes in te laten drogen.
  • touw om de zakken mee dicht te knopen.
  • (snoei)schaar om de stengels af te knippen.
  • pen/potlood om de bloemsoort op de zak te schrijven.
  • camera om de bloem te fotograferen.

Stap 2

Fotografeer de plant die je wilt oogsten, dan weet je wat er straks uit het zaadje komt. Schrijf op een papieren zak de naam van de plant.

Stap 3

Snijd de uitgebloeide bloem af inclusief ongeveer twintig centimeter van de stengel van de plant. Plaats de stengel op de kop in de papieren zak. Ga zo door en vul je zak. Knoop de papieren zak vervolgens dicht met touw.

Stap 4

Hang de zak op een warme, droge plek zodat de zaaddozen kunnen drogen. Check af en toe of ze al droog zijn, door te ‘rommelen’ met de zak. Je kunt ook even in de zak kijken of er al wat zaadjes vanzelf gevallen zijn.

Stap 5

Zodra de zaadjes droog zijn kun je daadwerkelijk gaan oogsten. Het kan wat priegelwerk zijn en sommige zaadjes zijn echt heel klein. Dit kan je helpen:

  • Werk zak voor zak om de zaadjes goed gescheiden te houden. Open de zak boven een zeef om het kaf van het zaad te scheiden. Doe dit boven een krant, zodat je eventuele gevallen zaadjes kunt redden.
  • Laat de zaadjes nog enkele dagen ‘af-drogen’ in een papieren bakje en stop de geoogste zaadjes vervolgens in luchtdichte, droge potten waar je de naam van de plant op schrijft, staat mooi op een plank in de kamer. Gewoon in enveloppen en dan in een schoenendoos stoppen kan trouwens ook.

Als je je zaadjes direct weer wilt uitstrooien kun je deze stap natuurlijk overslaan.

Vul een bloembak

Leg een tijdelijke tuin aan, simpelweg in een bloembak. Of vul iets anders op straat met bloemen. Wees creatief met wat je hebt. Een prullenbak, een schoen, een fiets of zelfs een auto?

Deze auto staat in Toronto, Canada. Hij werd in 2006 omgevormd tot guerrillatuin. “We asked for forgiveness rather than permission”, vertelt Yvonne Bambrick, een van de initiatiefnemers. De gemeente stond toe dat de auto als kunstwerk op de straat bleef staan, mits hij verzekerd was en in de wintermaanden verwijderd zou worden.

DIY inspiratie en tips
Auto als bloembak
Foto: Yvonne Bambrick.– © Guerrilla Gardeners

Checklist bloembak

Kies het materiaal

● Aardewerk. Ziet er mooi uit maar is wel poreus. Je verliest snel water, maar hebt weinig kans dat je teveel geeft.
● Plastic (gerecycled). Het goedkoopst en licht. Let op chemicaliën die erin kunnen zitten. Je kunt als stelregel aanhouden dat als het gebruikt wordt voor eten, het ook veilig is voor planten.
● Hout. Ziet er prachtig uit, zal wel langzaam afbreken.
● Zakken. Een postzak of andere grote zak.
● Een straatobject. We dagen je uit!

Zorg voor drainage

Plantenwortels hebben ook zuurstof nodig. Laat onder in een bak dus geen water staan, dan verdrinken de wortels. Heeft je bak onderin geen gaatjes, maak deze er dan in. Is dat lastig, leg dan een laagje steentjes, kapot aardewerk of zelfs oude wijnkurken of sponzen onder in je bak.

Vul je bak met aarde

Het is het makkelijkst om potgrond te gebruiken. Let erop dat je goede grond gebruikt die vocht vasthoudt. Dit is nodig omdat je planten in een bloembak weinig aarde hebben om te wortelen.

Tips:

  • Maak in een bloembak een bloembollenlasagna door bollen in lagen te planten. De grootste bollen die het laatst bloeien gaan onderin, de kleinste bollen die het vroegst bloeien bovenin.
  • Het is goedkoop en duurzaam om oude potgrond te hergebruiken. Voeg simpelweg compost toe en je kunt het gebruiken voor een nieuwe plant.

Plantjes erin

In een pot kun je meerdere keren per jaar nieuwe planten zetten. Combineer je planten ook met bloembollen.

Slim plaatsen

Let op voldoende zon en wat beschutting van de wind. Plaats je potten in een cluster samen. Dat ziet er mooi uit en zorgt voor een microklimaat waar het vochtgehalte hoger is.

Deze DIY inspiratie en tips vind je in het Handboek Guerrilla Gardening. Te koop in de boekhandel of hier

Tuinierhier

Tuinierhier is Eefje Peddemors; tuinfluencer, plantlover, kweekbeest, tuintijger en gardenista sur plus. Maakt grijze ongezellige situaties groen en gezellig. “Als tuinfluencer probeer ik de welwillende burger te inspireren en te helpen om te vergroenen. Vergroenen is namelijk helemaal niet zo ingewikkeld; je haalt eens een tegeltje weg, je plant eens een zaadje. Er kan eigenlijk niet zo veel mis gaan. Het is een kwestie van doen. En als je het toch nog wat spannend vindt om het alleen te doen, dan help ik je graag op weg met DIY inspiratie en tips.

Tuinierhier DIY tips en instructie WaterLeider
Eefje Peddemors
Tuinfluencer Tuinierhier
Oorwurm kweken

Ken je dat? Luis op je Clematis en je Klimroos? Hebben we allemaal wel eens. Er zijn verschillende manieren om hier iets aan te doen zonder chemisch spul te gebruiken; je kunt de plant besproeien met water en groene zeep, je kunt ze simpelweg wegvegen met een zakdoekje, maar je kunt óók zorgen voor meer natuurlijke vijanden van de luis.
klik naar Instagram >> oorwurm kweken 

Insectenhotel

Yes! Het is weer tijd voor een DIY! Ik kreeg namelijk een doorgeef-wijntje in een heel mooi kistje. En daar zat ik nou nét op te wachten. Ik had namelijk al wat stokken gekregen van iemand die zijn Bamboe had gesnoeid en daar had ik grote plannen mee. Één plus één is drie en dat heet synergie. Dus je raadt het al; dat werd een schitterend insectenhotelletje. Ik ben er nogal tevreden over.
klik naar instagram >> Insectenhotel

Pindaslinger

klik naar instagram >> zonder gaatje in je vinger 
Je weet toch wel dat als je een pindaslinger probeert te maken dat het hele gaten maken gewoon gedoe is? Dat ís gewoon zo. Doe je het meteen met je naald dan zit je zo in je vinger en probeer je het eerst met een klein schroevendraaiertje ofzo dan is dat het ook gewoon niet helemaal. Schillen die opensplijten; je kent het wel. MAAR toen las ik dus laatst deze tip… 

Tuincentrum Steck Utrecht

Tips voor de Hittebestendige stad

Zonnebrand, een boekje, een hangmat of luie stoel. Veel meer heb je in de zomer niet nodig om van je tuin een privé hotspot te maken. Maar niet al te letterlijk. Loop je op blote voeten door je tuin, dan voel je pas hoe heet stenen kunnen worden. Hoog tijd om je eigen buitenplek hitteproof te maken. Fijn voor mens, dier en plant. Tuincentrum Steck vertelt in onze DIY inspiratie en tips wat je kan doen.

WaterLeider tuincentrum Steck Utrecht DIY tips en instrcutie
Tip: Koel je gevel


Net als tegels houden ook stenen muren de warmte in je tuin vast. Vooral muren die op het zuiden staan. Een oplossing met mediterraans tintje? Laat je tuinmuren begroeien met weelderige klimplanten. Je kunt ook hangplanten of klimplanten in bakken aan je stenen schutting hangen. Hallo, verkoeling! Twee vliegen in één klap: ook insecten en vlinders zullen je dankbaar zijn. Let op dat je kiest voor klimmers die goed tegen de zon bestand zijn. De trompetbloem (Campsis) met haar gele, oranje of rode bloemen bijvoorbeeld. Deze klimplant heeft wel wat ondersteuning nodig, want ze is topzwaar. Nog een zomerbloeier die het goed doet op een kurkdroge plek: de stokroos (Alcea rosea). Ook de heerlijk geurende blauwe regen (Wisteria) doet het goed in de volle zon. Pas wel op: de langwerpige vruchten zijn giftig voor mens en dier.

Dit is een van de DIY tips en instructie die Tuincentrum Steck Utrecht in een blog heeft staan. >> Verder lezen

5 tips composteren

Compost is de meest natuurlijke en milieuvriendelijke bodemverbeteraar. Met de afgebroken plantenresten in compost voed je de bodemdiertjes, die onmisbaar zijn voor het cyclische proces van plantengroei. Zij zorgen voor een vruchtbare bodem, waardoor je tuin er weer mooi bijstaat. 

Compost kun je zelf maken met tuin- en groenteafval. Door het zelf te maken heb je invloed op de kwaliteit van de compost. En je verkleint er de afvalberg mee. Daarnaast is het ook heel leuk om van afval iets nieuws te creëren. Maar hoe maak je nu goede compost? Er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden. De eerste vind je hier. De rest vind je op de website van Steck Tuincentrum Utrecht.

Zelf composteren tips DIY en instuctie Steck WaterLeider

Dit is een van de 5 tips die Tuincentrum Steck Utrecht in een blog heeft staan. >> Verder Lezen

Tip: meng groen en bruin
Groen materiaal is vers groen tuinafval en vers keukenafval. Dit levert vooral de voedingsstoffen. Het bruine materiaal bestaat uit dorre bladeren, takjes en houtsnippers. Dit zorgt voor een goede structuur. Hoe meer verschillende materialen, des te beter. Let op de verhouding groen en bruin materiaal. Dat moet een beetje gelijk opgaan. Goed mengen is belangrijk. Hiervoor kun je het beste een riek gebruiken.

5 tips verantwoord met regenwater

Water is het kostbaarste dat onze planeet bezit, maar toch gaan we er niet al te best mee om. Regenwater voeren we af via het riool en de tuin besproeien we met drinkwater. Intussen neemt zoet water in Europa steeds verder af en de verzilting neemt juist toe. De vervuiling door Chemie neemt ook niet bepaald af. Dit kan anders! Steck maakt een blog met daarin 5 tips. Hieronder de eerste en tevens belangrijkste. Niet geheel toevallig komt die ook weer bij WaterLeider vandaan. Alleen ga je snel, samen kom je verder!

Dit is een van de tips die Tuincentrum Steck Utrecht in een blog heeft staan. >> Verder lezen met o.a.

Tips en instructie Regenwater Dakexperiment koelen met sedum
Tip: Verander je mindset

In Nederland vinden we het vanzelfsprekend dat er schoon water uit de kraan komt. Het kost bijna niks en daarom gaan de meeste mensen er vrij slordig mee om. Wees zuinig met water. Informeer jezelf over hoe het water zo schoon komt en verdiep je in wat je allemaal wel en niet door de gootsteen kunt spoelen. Hetzelfde geldt voor regenwater: dat zien we als afvalwater dat zo snel mogelijk afgevoerd moet worden, terwijl je het heel nuttig kunt inzetten…

Meer tips, nice!

Geveltuin aanleggen in Utrecht
Plaats een regenton

DIY inspiratie en tips voor water en groen Tinus Timmert

Tinus: “Ik ben altijd op zoek naar verbetering! Hoe kan iets makkelijker, gebruiksvriendelijker, duurzamer, leuker of mooier worden gemaakt? Ik heb dus ook altijd wel inspiratie om weer een klusproject op te starten. Hierbij probeer ik altijd gebruik te maken van zo veel mogelijk tweedehands materialen. Het zou je verbazen hoe veel bruikbare spullen je kan vinden om om te toveren in een super mooi nieuw iets!” Tinus heeft duidelijk uitgewerkte DIY inspiratie en tips op haar eigen site.

DIY regenton van pallets

Het klimaat verandert. We zeggen het al jaren, maar je kan er nu niet meer omheen. Grote periodes van droogte worden afgewisseld met enorme hoosbuien. Beide zijn een probleem. Te droge grond is niet in staat om enorme hoeveelheden water op te nemen. Als het dus eindelijk regent, belandt dat water dus allemaal in het riool. Zonde! We kunnen allemaal ons steentje bijdragen om hier een beetje aan te helpen. Haal die tegels uit je tuin, plant meer groen aan en bouw een DIY regenton van pallethout en een kunststof ton! Een regenton is heel handig. Tijdens die enorme hoosbuien vul jij je ton, ontlast je de riolering en kan je dat water later weer over je tuintje gieten die dus langer groen blijft. Bovendien kun je je regenwater nog voor veel meer dingen gebruiken.

Dit heb je nodig

  • Een vat/ ton
  • Houten planken
  • Schroeven
  • Tegels of een standaard waar de ton op komt te staan
  • Regentonkraantje
  • PVC lijm
  • Sanitaire kit of teer
  • Boormachine
  • Klein (ijzer)zaagje
  • Sanitaire kit of teer
  • PVC buizen ter verlenging van de regenpijp water verdeler en het kraantje.
Tinus Timmert DIY regenton

In deze tutorial laat ik je zien hoe ik samen met vriendin Emma twee regentonnen maakte >> LEES VERDER

Aardbeientoren met bewatering

Maak je eigen DIY Aardbeientoren met bewateringssysteem! In dit blog leg ik je uit hoe ik mijn eigen, zelfwaterende(!) aardbeientoren heb gemaakt. Aardbeien hebben veel zon en water nodig, deze toren geeft ze beide. Vanwege het verticale design is hij ook nog eens super geschikt voor kleine tuinen en balkons en je kan er super veel aardbeienplantjes in kwijt. Lees dus gauw verder en eet deze zomer heerlijke aardbeien uit eigen tuin.

We gaan met handige DIY inspiratie en tips een aardbeientoren maken. Deze is gemaakt van Douglas. Ik heb gekozen voor dit hout, omdat dat langer meegaat dan vurenhout, maar nog wel prettig werkt en betaalbaarder is dan hardhout. Let er bij het kiezen van je houtsoort op dat deze niet geïmpregneerd is. Geïmpregneerd hout is op de lange termijn giftig. De stoffen sijpelen langzaam in je grond en worden opgenomen door je aardbeienplanten. Kies dus voor onbehandeld hout.

Deze DIY Aardbeientoren met bewateringssysteem heeft in totaal 24 gaten voor aardbeienplantjes. Daarnaast is de bovenkant ook open, waar je ook nog 1 of meerdere plantjes in kwijt kunt. Het mooie aan deze toren is de manier van water geven. Geef je een toren als deze veel water van boven, dan zul je zien dat de grond uit de gaten loopt. De grond krijgt onvoldoende tijd om vocht op te nemen en je aardbeienplantjes zullen sterven.
>> ZELF MAKEN? LEES ALLE DIY inspiratie en tips HIER

Tinus Timmert Aardbeientoren
Bijenhotel

Maak je eigen bijenhotel met een oude boomstronk of tak. Of in dit geval zelfs: een oud stuk boomwortel.

Bijen hebben gaten nodig van +- 15cm diep en een diameter tussen de 6 en de 8 mm. Het hout moet droog en vrij van scheuren zijn. Dus zaag je stronk, tak of wortel in stukken en ga los met je boormachine. Ik heb gaten van 6, 7 en 8 mm geboord. Voor iedere bij wat wils.

Hang je zelfgemaakte bijenhotels op, gericht op het oosten. Bijen kiezen graag een zonnige plek, maar een die niet de hele dag in de brandende zomerzon hangt. Dat kan de jonge bijen beschadigen. De ochtendzon op het oosten is dus perfect.
>> KIJK VOOR MEER LEUKE GROENBLAUW DHZ OP DE SITE.

Kruidentrap

Wij genieten al lange tijd van onze zelfgemaakte hottub, maar hier was nog steeds geen trapje voor gemaakt. In deze omschrijving vertel ik je hoe ik een trap voor de hottub heb gemaakt, waar ook nog eens kruidenplantjes in gepoot kunnen worden.

Hoef je nergens in te klimmen? Geen probleem. Deze trap staat ook leuk als plantenbak tegen een muur of schutting.

>> HOE? LEES HIER VERDER!

Houtopslag met mosdak

In dit blog leer ik je een pallet houtopslag met mosdak te maken uit pallets. Je hebt voor dit project 3 pallets en wat losse balkjes nodig. Verder heb je schroeven, een nietmachine, een vuilniszak en verschillende mossoorten nodig. Een elektrische zaag (bijvoorbeeld een cirkelzaag, reciprozaag of decoupeerzaag) maakt het zagen gemakkelijk. Het maken van een pallet houtopslag met mosdak is een makkelijk project die je in 1 middag kunt afronden.
>> HEB JE AL 3 PALLETS? LEES HIER HOE NU VERDER


Wat is afkoppelen?

Als je hemelwater niet meer in het riool laat stromen. Niet te verwarren met bufferen, want als je buffer vol is, dan gaat het alsnog in het riool.

We hebben enorm veel kennis in huis samen met onze partners om jou op weg te helpen met DIY inspiratie en tips zodat je zelf aan de slag kan. En we kunnen ons ook voorstellen dat je gewoon ook wat wil weten, gewoon om het te weten, zonder zelf iets te moeten doen. De meest gestelde vragen in het blauwgroen vind je hieronder. Heb jij ook een vraag of tip, stuur het door zodat we die hier kunnen beantwoorden en zo een groenblauwe community opbouwen en samen de wereld een stukje leuker en vooral groener maken!

DIY tips en instructie Regenton aansluiten overschuif vulautomaat harcostar water workshop waterleider
Klimaatadaptatie
DIY inspiratie en tips
DIY inspiratie en tips
DIY inspiratie en tips




Hoe werkt een vulautomaat?

Dat doe je het makkelijkst met een vulautomaat. Deze is makkelijk aan je regenpijp te koppelen en zodra de ton vol is stroomt de regen weer gewoon door de pijp. Je moet wel op een aantal dingen letten zoals een vlakke ondergrond en dat je ton waterpas staat. Hoe en wat vind je hieronder in het stappenplan van WaterLeider en Steck Utrecht

Wat is tegelwippen?

Je haalt tegels uit je tuin, de stoep voor je huis of rond een boomspiegel. Op de plek waar die tegels zaten maak je plek voor nieuw groen. Ideaal voor in de stad om je tuin en buurt op te fleuren en fijne bijkomstigheden als beter waterbeheer, koelere omgeving en support voor biodiversiteit. De meeste DIY inspiratie en tips vind je op de website en social media kanalen van NK Tegelwippen. Nederlandse gemeentes werken samen aan dit klimaatadaptieve programma.

Kijk ook eens een de video tutorials van Tonnellerie Den Oude op onze video- en plaatjespagina’s.