ABC Regenwaterinstallatie

ABC Regenwaterinstallatie gaat over regenwater hergebruiken kan met bestaande systemen van bijvoorbeeld GEP Regenwater of Mijn Waterfabriek. Die leveren complete pakketten van tank of zak inclusief filter, pomp en regelapparatuur. Goed materiaal en en bedrijven die hun know how graag inzetten voor een goed eindresultaat.

Maar deze site is voor inspiratie, dus als je denkt aan zelf bouwen dan kan dat prima als je een beetje handig bent en online instructies gebruikt. De termen zijn misschien nieuw, dus daarom hier een overzicht van de meest voorkomende begrippen met korte uitleg om je een beetje op weg te helpen.

Wil je deze tekst(en) van ABC Regenwaterinstallatie gebruiken voor jezelf, een werkstuk of een publicatie. Dat mag, maar wel met bronvermelding van WaterLeider en een link naar onze website! 
No Copyright support Open Source

DEZE PAGINA IS NOG IN OPBOUW


ABC Regenwaterinstallatie A-G

Aanzuigslang
Slang tussen pomp en waterreservoir waarbij de pomp zowel boven als onder het niveau van de waterspiegel kan. Een aanzuigslang wordt gebruikt als de pomp (zoals dompelpomp of vlakpomp) niet in het water zit.

Arduinoboard
Arduino is microcontroller board speciaal ontwikkeld is voor hobbyisten om schakelschema’s, programma’s, apparatuur etc. te ontwikkelen. Arduino is open-source en dat betekend dat de broncode voor iedereen inzichtelijk is en aan te passen is aan de hand van de functie die de Arduino moet uitvoeren. Door de eenvoud en het kleine formaat is die ideaal voor automatisering van je regenwatersysteem om bijvoorbeeld pompen te starten en stoppen of sensor te koppelen aan afsluiter zoals een Solenoid.

Bar/druk
Eenheid om de kracht van water uit te drukken. Je hebt een natuurlijke druk die wordt bepaalt door de hoogte (0,1 bar per meter) of kolom waarbij de hoeveelheid in liters de druk bepaalt. En je hebt een mechanische druk die je opbouwt door gebruik te maken van een pomp. Druk is nodig om:
Water gereguleerd horizontaal of verticaal te verplaatsen
Water te sproeien
Water (snel) te filteren

Breaktank/Breektank
Een breektank wordt toegepast op plekken waar een onderbreking van de waterleiding noodzakelijk of verplicht is. Hiermee wordt voorkomen dat het mogelijk vervuild water terugstroomt in het waterleidingnet. Een breektank is een reservoir en wordt geplaatst tussen de watermeter en één of meerdere aftappunten.

Debiet
De hoeveelheid stromend water aangegeven in volume en tijdseenheid. Deze kan variabel zijn afhankelijk van de watervoorraad, hoogteverschil tussen begin en eindpunt. Je kan het weergeven in een grafiek, een gemiddelde of een minimum of maximum. Een veel gebruikte aanduiding is l/s >> liter per seconde. Dit kan je naar eigen inzicht aanpassen naar bijvoorbeeld m3 voor 1000 liter, of h voor uur.

Dompelpomp
Een pomp die water opzuigt terwijl die zich in het water bevindt. Deze is standaard beveiligd tegen kortsluiting doordat het elektrisch gedeelte geisoleerd is. Let op dat er pompen zijn die niet zijn beveiligd tegen drooglopen. Dat wil zeggen, dat voor een goede werking water nodig is in het pomphuis. Eentje die wel beveiligd is, die stopt automatisch als het water op is. Hiermee voorkom je risico op doorbranden en onnodig stroomverbruik.

Druk
Kracht van het water.

Filter Fijn

Filter Grof

Filter UV


Flotteur

ABC Regenwaterinstallatie H-P


Hydrofoorpomp
Koolstoffilter
Lamellenpomp
PPC
PVC


Polderdak
Het polderdak is een uitvinding van De Dakdokters en bestaat uit een systeem van kratten waar regenwater in kan worden opgeslagen. Het bassin dat hierdoor ontstaat kan dynamisch worden bestuurd. Op die manier is het polderdak in staat om alle regen die op het dak valt op te slaan. Zo fungeert het polderdak als ideale basis voor een groendak, daktuin of dakpark, omdat het water dat wordt opgeslagen weer kan worden gebruikt voor irrigatie. 
Is het opgevangen water toch niet nodig? Dan wordt het overtollige water op een rustig moment afgevoerd naar het rioolsysteem. Wateroverlast in de stad wordt zo voorkomen. 

ABC Regenwaterinstallatie
Schema Polderdak

ABC Regenwaterinstallatie R-Z

Retentie
Vastgehouden water vertraagd laten afvoeren. Dat kan zowel via een afvoer waarbij de diameter de wegstroomsnelheid bepaalt, als met een elektronisch gestuurde klep.

Slim dak
In vergelijking met de ‘gewone’ groendaken’ heeft het Slimdak een veel grotere wateropslagcapaciteit. Sedumdaken houden circa 25 liter regenwater per vierkante meter vast en zorgen ervoor dat regenwater vertraagd in het riool komt. Het Slimdak bergt minimaal 70 liter neerslag per vierkante meter en loost in principe geen druppel op het riool – uitzonderlijke gevallen daargelaten, als de bui groter is dan het systeem aankan. `Het Slimdak kan waterretentie en gebruik van regenwater combineren,’ vertelt Rob Luyk van Binder Groenprojecten. ‘Het is een nadenkend dak dankzij een interactieve app die is gekoppeld aan weerdata. Het dak weet dat er een piekbui aankomt en reageert daarop. Als de voorspelde hoeveelheid regen meer is dan het dak kan opvangen, legen de retentiekratten zich automatisch.
. Met het Slimdak hopen de initiatiefnemers waaronder Rotterdams Milieucentrum bouwers en ontwerpers te inspireren meer met slimme daken te doen om zo te zorgen voor een oplossing van het waterprobleem in veel steden.
Bron: Bouw en installatiehub.

Slimme Regenton
Nederlandse vertaling van Smart Rain Barrel of Smart Rain Buffer (SRB). Gebruikt door o.a. Studio Bas Sala en Universiteit van Twente voor eigen varianten.



Smart Rain Barrel
Open source concept van een systeem van Iot (internet of things) gestuurde regentonnen die geschakeld zijn en bij verwachting van een piekbui automatisch lozen op het riool of op de bodem om te infiltreren. Zo zorgen de tonnen gezamenlijk voor een lagere rioolbelasting en worden bewoners/gebruikers gestimuleerd meer regenwater te gebruiken en zo drinkwater te besparen. Bedacht en eerste proefopstelling op de universiteit van Innsbruck. Meer informatie hierover via Science Direct.
Open Source tekening

ABC Regenwaterinstallatie


Solenoid klep
Een magneetsluiting die een buis of koppeling onderbreekt en altijd dicht staat door middel van twee elektromagneten die de afsluiter reguleren. Met een elektrosignaal kan die gereguleerd worden geopend. Dat signaal kan je laten komen van een computergestuurd systeem zoals een arduinoboard, maar ook via een signaalvlotter. Zo kun je met een eenmalige installatie waterniveaus regelen voor retentie of een suppletie sturen.

Suppletie
Als hemelwater of grijs water bergt en beschikbaar nodig hebt voor regulier gebruik zoals bijvoorbeeld een toiletspoeling, dan moet je een voorziening treffen om de voorraad aan te kunnen vullen. Het bijvullen doe je altijd via een breaktank zodat een luchtgescheiden ruimte is tussen drinkwater en andere waterbronnen.


Vlotter ook wel Flotteur
Waterzak