Hier vind je alles wat je wilt weten van onze statiegeld-held: Petje Blik. Het is een verzamelbak die je inzet op jouw terrein om blikjes en flesjes te verzamelen. De opbrengst ervan is voor een samen bedacht goed doel.
Doe mee en zorg voor:
Schone speelplek voor kids
PLUS
Een extra spaarpot
PLUS
Afvalvermindering
PLUS
Speelse bewustwording
Bestellen en contact
Deze Rotterdamse locaties doen al mee
Scrap XL
Besteed de opbrengst aan de kinderworkshops waar de kleine knutselaars werken met restmaterialen uit de industrie, afgedankt tentoonstellingsmateriaal en nieuwe producten die afgekeurd zijn voor de verkoop.
Lekker toepasselijk dus!
In optie >> Opzoomer Mee
In optie >> Speeltuin Het Lage Land
IN optie >> Iedereen aan boord!
Het idee is supersimpel. Je schaft er een aan en zet hem op een plek waar elk kind de flessenverzamelende vriend kan vinden. Samen met de kinderen bedenk je een doel voor ingezamelde flessen. Dat doel geef je aan ons door en we zetten het op deze site. Zo inpsireer en motiveer je anderen hetzelfde te doen en gaan we samen voor een schonere stad!
De kinderen zullen aangeschafte, gevonden of opgehaalde statiegeld flessen en blikjes in de mond mikken. Zo worden ze op een speelse manier bewust van afval inzamelen.
Je kan als terreinbeheerder, schooldirecteur of uitbater van de sportkantine deze actie koppelen aan meer acties. Zoals bijvoorbeeld een straatveegdag, knutselen met afval bij Scrap XL of spelen en uitvinden met restmaterialen bij de Speelfabrie
Kinder info Petje Blik
Waarom hij er is
Petje Blik is er voor jou. Om statiegeld in te wisselen voor iets wat je op de plek waar je graag komt wilt verbeteren. Een nieuwe glijbaan, boeken voor de bibliotheek of een actie met ijsjes voor iedereen in de zomer. Je doet het met vrienden uit de buurt, maatjes van de sport, of kinderen uit je klas.
Omdat ie je helpt om te sparen voor iets extra’s op de plek waar je speelt of sport.
Omdat je op veel plekken flessen en blikjes met statiegeld inlever. Maar die verzamelbakken en machines zijn nieuw. Petje Blik is gemaakt van afval. Dat is toch veel logischer?
Omdat we hiermee kunnen helpen dat er geen dieren meer doodgaan aan afval.
Omdat je voetbalveld, schoolplein of speeltuin er schoon en opgeruimd van wordt.
Hopelijk dat meer kinderen en volwassenen blikjes en flesjes apart houden voor een zelfbedacht goed doel en ook helpen voor minder afval. Om te beginnen met geen afval meer op straat!
Vertel het een volwassene
Als kind weet jij het soms (of zelfs altijd) beter dan een volwassene. je weet precies wat goed voor jou en je buurt. is Dat jee ouders of leraren dat niet begrijpen, daar kunnen ze niks aan doen. Als ze iets niet weten of snappen, dan moet jij ze dus even wat tips geven!
Maak het bekend!
Jij snapt dit: Tegelijkertijd afval verzamelen en sparen voor iets leuks geeft een fijn gevoel. Dubbel prijs! Deel dat gevoel zodat iedereen het snapt, een beetje helpen dus…
IDEE
Een spreekbeurt in de klas
Of
Een kant-en-klaar spaarplan voor de speeltuin
Of
Verzin een Challenge over afval om je voetbaltrainer bewust te maken
Of
Dilemma: Nooit meer afval of nooit meer vis
MAAK ZE BEWUST
Okay, als het lijkt of het niemand boeit wat jij belangrijk vindt. Als volwassenen rommel op straat gooien omdat ze denken dat een ander echt wel opruimt… Laat ze dan de foto zien van deze schildpad.
Of vertel hen dat een plastic tasje via de wind en rivieren in de zeeën en oceanen terecht komt. Daar raken dieren erin verstrikt en daardoor gaan ze dood. Dat mag je best vertellen aan ze. Dat boeit wel iemand toch?
VERTEL OVER DE WORKSHOPS
Zoals die van de mini TonTuin. Hierbij maak je in 5 minuten van een oud potje een mini plantenbakje. Leuk om te doen, en het plantje kun je weer eten!
De workshop zelf is makkelijk te geven en elke volwassene kan het, want alle benodigde materialen en een uitleg zit er bij. Alleen de potje niet, die moet je zelf vinden… Kan jij!
Wat je nog meer kunt doen
Je moet niks, maar je mag wel. Vind je plastic tasjes, lege pizzadozen en andere rommel op straat ook zo irritant? Je kan boos worden en doorlopen, of je kan er wat tegen doen, zoals:
Zorgen dat er sowieso minder zwerfvuil is. Wat er niet ligt, hoef je ook niet op te ruimen. Jij als maatje van Petje Blik mikt natuurlijk niks op straat. Kijk maar eens wat er bijvoorbeeld aan verpakkingen rondslingert. Dat kan anders!
Onze Tip Top 3:
1 >> Neem een eigen tas mee als je iets gaat kopen.
2 >> Gebruik een hervulbare beker voor je drinken
3 >> Koop dingen zonder verpakking
PLOGGEN
Al rennend vul je een zak met opgeraapte rommel. Zo kun je er een wedstijdje van maken met vrienden of kinderen uit je sportteam. Wie houdt het langste vol, of wie houdt het minder lang vol, maar heeft wel een hele zak gevuld…
En heb je nou geen zin om het alleen te doen? Er zijn er veel meer die iets doen tegen afval. Doe in het najaar mee met World Clean Up Day, dan zijn duizenden mensen tegelijk bezig met afval verminderen en opruimen. De dag ervoor is een speciale scholen editie. Help je leraar een handje door hem of haar erop te wijzen.
Achtergrond
Update november 2023: naamswijziging
De naam Statieheld vervalt en wordt door een ander duurzaam initiatief gebruikt. Wij gaan door met ons eigen concept en de uitvoering onder de naam Petje Blik.
Update juni 2023: Subsidie
Rotterdam Circulair verleende een subsidie van 5.000 euro.
Hoe het begon
Deze eerste demoversie maakten we voor speeltuin Weena (Rotterdam). Daar hielden ze eerder al een actie om flesjes in te leveren. De kinderen kregen in ruil daarvoor een ijsje.
Deze eerste versie had wat kinderziektes, die zijn in de uiteindelijke versie verholpen. Ook het uiterlijk is wat veranderd en aangepast aan de huisstijl ontworpen door WaterLeider teamlid Laura van der Weegen.
WaterLeider maakte deze bak in opdracht van stadsgeograaf Els Desmet. Els en WaterLeider gingen na de eerste 3 maanden proefdraaien om te kijken wat en hoe er nog verbetert kan worden en vooral hoe we deze ton kunnen opschalen.
De ideeën liggen in de lijn van de aanpak zoals bij TonTuin en Het Regent Tonnen: Zoveel mogelijk hergebruikt materiaal met een voorkeur voor upcycle.
Dit is een WaterLeider project
Een team van groene doeners met opgestroopte blauwe mouwen, Elke stad verdient een fijne leefomgeving. Voor elke vorm van leven. De beweging is opgericht door Tijs van Ruth, een creatieve innovator met een groot hart voor het blauwe goedje en nog groter hart voor de natuur.