Inspiratie – Kijken

De titel zegt het al: Inspiratie – Kijken, daar gaan we dus niet veel woorden aan vuil maken en nodigen je vooral uit veel te klikken en kijken. Zie de foto’s, beleef de video’s en scroll door de tekeningen.

Video’s door bewoners
Stedelingen delen tips. Kijk filmpjes, door ons gemaakt bij een bezoek of gekregen van enthousiaste bewoners.
>> kijk ze allemaal!

inspiratie-kijken
man met kind regenton aansluiten
Rotterdam Opzoomer Mee

Video’s Grijsgroen
Een fantastische stadsnatuur documentaire. Bedacht en gemaakt door filmmaker Rik van der Linden. Eerder bij RTV Rijnmond en op NPO.
>> kijk alle afleveringen hier

Video’s Ons Water
Inspirerende mini documentaires over de impact op ons leven en wonen en vooral welke kansen het biedt en wat je er mee kan doen. Inspiratie-kijken dus!
>> Kijk ze allemaal

Foto’s WaterLeiders
Team WaterLeider werkt al jaren aan een groenere stad. Geniet van waterbeheer uit de praktijk.
>> Kijk verder voor de foto’s.

inspiratie beeld waterbeheer

Werktekeningen

Onderzoek en experiment Daccu

WaterLeiders, innovators, designers en conceptualisten vangen hun idee en uitwerking in een tekening. Van schets tot technische tekening.
>> Scroll naar Werktekeningen

Foto’s Marjolein Vinkenoog
Duurzaam fotograaf van o.a. plastic soup surfer en Zwerfinator. Van mensen die iets doen!
>> Zien? klik om te kijken!

inspiratie-kijken
foto Marjolein Vinkenoog

Foto’s Nanda Sluijsmans
Stedenbouwkundige Nanda Sluijsmans integreert klimaatadaptatie in haar werk en deelt haar foto’s open source.
>> Bekijk ze ter inspiratie


Tonnellerie Tutorials
Suzan van Stralen zit al 15 jaar in het vak en weet alles over regentonnen, vooral de houten. Ze verkoopt en ze plaatst tonnen, maar wil ook jou aansporen aan de slag te gaan.
>> Zie instructie video’s

Ben je iemand die liever rustig leest in plaats van Inspiratie – Kijken? Bezoek dan de pagina’s waar je alles leest over achtergronden en een mini encyclopedie van stedelijk waterbeheer. Dat vind je hier >> Inspiratie: Lezen en Leren – WaterLeider

Inspiratie – Kijken op een rij

Tonnellerie Tutorials inspiratie-kijken

inspiratie-kijken Tonnellerie Soest

Suzan is al 15 jaar actief met regentonnen en alle accessoires. Ze deelt haar ervaring in de Tonnellerie Tutorials op deze pagina. Voor de houten regentonnen, pompen en onderdelen zoals betonnen voetjes, vulautomaten en veel mee, dan ga je het beste naar de webshop. Dit is een selectie van een overzicht van nog meer handige instructies op video. Kijk ook eens op Suzans YouTube kanaal.

Leer handpomp vervangen

Monteren Garantia Avanti

Betonnen voetjes regenton

Gat voor messing kraan

Inspiratie kijken – Foto’s

Nanda Sluijsmans

Nanda Sluijsmans deelt al haar mooie foto’s volgens dezelfde visie als WaterLeider dat delen vermenigvuldigen is. Hieronder een paar voorbeelden, maar veel en veel meer vind je op haar beeldbank via de >> website
Sinds oktober 2015  werkt Sluijsmans als stedenbouwkundige en landschapsontwerper voor gemeenten, ontwikkelaars en woningcorporaties. Hierbij is haar rol wisselend, bij de een inhoudelijk hoofdontwerper, bij een ander stedenbouwkundig projectleider en supervisor. De afwisseling boeit haar en houdt haar op de hoogte van innovaties.

Nanda Sluijsmans
Spelen in water
Nanda Sluijsmans
Bomen op parkeerdek
Nanda Sluijsmans
Wadi in de wijk
Nanda Sluijsmans
Integraal groen in het ontwerp
Nanda Sluijsmans
hemelwater van afgekoppelde regenpijp gaat via goot en grastegels naar de groenvoorziening
Nanda Sluijsmans
Wadi in de straat

WaterLeiders aan het werk

Designers en non designers, mensen die scheppen in de aarde, tekenen of typen. We zijn een groep waarbij we elkaars kwaliteiten aanvullen voor 1 doel. Hieronder een selectie van foto’s WaterLeider. Dat is niet 1 iemand, dat zijn alle teamleden en zeker ook de workshop deelnemers- Allemaal aan het werk om je te inspireren. Gebruik het beeld voor je eigen blog, werkstuk of andere publicatie.

>> Alle foto’s Vrij voor gebruik, wel met naamsvermelding en link naar deze website
op de volgende manier: Foto: [evt naam fotograaf] WaterLeider

WaterLeider Tips
Maatwerk en opdrachten
Ondergrondse waterbuffer installeren
Workshop Gieter maken

Marjolein Vinkenoog

Beeldmaker Marjolein Vinkenoog is al jarenlang beroepsfotograaf en specialiseert zich in duurzaamheid. Ze portretteert de mensen achter de groene beweging in Nederland. We hopen met het laten zien van haar foto’s je te inspireren en motiveren zelf aan de slag te gaan. Meer weten over haar of heb je een opdracht? NEEM CONTACT OP

Pluck
inspiratie-kijken Marjolein Vinkenoog Pluck
Tips en inspiratie DIY Duurzaam Tuinonderhoud
Iris van Asselt – Ecohuis
Zelf composteren tips DIY en instuctie Steck WaterLeider
Marijn van Rossum – EarthKweek
inspiratie beeld waterbeheer

Pieter – Zelfpluktuin Gein

Tijs en Thijs – WaterLeider

Inspiratie – Kijken werktekeningen

Verwacht bij werktekeningen niet altijd een explosietekening of materiaallijst, maar wel alles wat je nodig hebt om zelf je toepassing te bouwen voor een beter, anders en onafhankelijker waterbeheer. Het water leiden, daar gaat het om en met deze tekeningen kom je een heel eind. Of het nu professioneel is volgens de normen of een potloodschets. Dat maakt niet uit toch? Het gaat erom dat jij geïnspireerd raakt!

Heb je ook werktekeningen van een toepassing of uitvinding die je wilt delen? Dan zetten we hem hier graag tussen!

IBC vaten verticaal gekoppeld

Deze tekening maakte WaterLeider teamlid Thijs Boers in opdracht voor de >> klik >> Moestuinman. die ook toestemming gaf om te delen! Hiermee kun je IBC tanks van 1000 of 600 liter stapelen én koppelen. Het koppelen bij een horizontale opstelling is niet zo lastig. Maar om te stapelen was altijd een hele opgave omdat vacuumzuigen of overdruk problemen veroorzaakt met lekkages of blokkades.

LET OP: onderstaande tekening is met 3 IBC vaten gestapeld. Dat kan alleen als je extra versteviging aanbrengt in verband met de druk van het gewicht op het onderste vat. Daar rust 2.000 kilo op en het frame moet dat kunnen dragen. Het devies is als je het zelf gaat doen om met maximaal 2 gevulde vaten te werken. Kies je voor een object zonder vloeistof, dan kan je natuurlijk wel 3 vaten of meer stapelen.

Werktekeningen IBC vaten stapelen

IBC vaten horizontaal gekoppeld

Gemaakt voor een groenblauw schoolplein. Hier kozen we voor een maximale inzet van het hemelwater. 1 Verzamelen en opslaan in 3 X 1.000 liter tanks. 2: een voorziening waardoor het met een pomp beschikbaar is om te sproeien en vloeien. 3: De overstort komt uit in een wadis. Pas als de wadi verzadigd is, dan gaat het water alsnog naar het (gescheiden) riool.

De keuze voor wateraanvoer met een vulautomaat is om wille van de veiligheid om waterschade te voorkomen. De overstort zit lager dan de aanvoer, waardoor de eerste optie is om het water naar de wadi te leiden. De vulautomaat aanvoer dient als backup voor waterafvoer bij verstopping en/of overbelasting.

Werktekening IBC tanks koppelen in combinatie met Wadi Groenblauw Schoolplein Dominicus
Werktekening voor DIY wateropvang

Toilet op regenwater

De schets die je ziet is een simpele weergave van een even simpele oplossing. Wat we hebben gedaan bij het dakexperiment is een low budget toepassing die wel aan de voorwaarden doet veilig drinkwatergebruik.

Drinkwater en regenwater mogen elkaar niet direct raken. Dus een koppelstuk waarbij deze twee, ook al is het met een afsluiter ertussen, bijelkaar zijn is uit den boze. Als je een grote installatie hebt, dan wordt vaak gebruik gemaakt van een breaktank waarin drinkwater als suppletie wordt toegevoegd. Hiervoor is onze oplossing de stortbak van een toilet gebruikt, Deze truc kan zowel bij een vrijstaande stortbak als een inbouwversie.

Er zitten altijd 2 punten bovenin waar je een waterleiding op aan kan sluiten. Bij beide punten plaats je aan de binnenkant van het reservoir een flotteur met inlaat.
>> We laten bij de een (links) drinkwater binnen komen, die is standaard afgesloten. Dat kan je handmatig met een tussenkraan doen of elektronisch met een solenoidklep.
>> We laten bij de ander de regenwateraanvoer binnenkomen met een kraan die standaard open staat. Een tussenafsluiter is nodig voor als je eventueel wilt vervangen of als onderhoud nodig is.

Let op: Het regenwater kan door de inlaat binnen stromen, maar heeft relatief weinig druk. Het duurt dus wat langer en de aanvoer moet van hoger komen dan de spoelbak zelf. Bij het drinkwater maakt het niet uit.
Zorg wel voor voldoende voorraad. Als je dit met een regenton van 100 liter doet, dan is die snel leeg en moet je vaak overschakelen op drinkwater. Tenzij je het er voor over hebt, want elke druppel telt tenslotte…

Regenwatertoilet werktekening
Klimaatadaptatie

Polderdak

Het polderdak is een uitvinding van De Dakdokters en bestaat uit een systeem van kratten waar regenwater in kan worden opgeslagen. Het bassin dat hierdoor ontstaat kan dynamisch worden bestuurd. Op die manier is het polderdak in staat om alle regen die op het dak valt op te slaan. Zo fungeert het polderdak als ideale basis voor een groendak, daktuin of dakpark, omdat het water dat wordt opgeslagen weer kan worden gebruikt voor irrigatie. 
Is het opgevangen water toch niet nodig? Dan wordt het overtollige water op een rustig moment afgevoerd naar het rioolsysteem. Wateroverlast in de stad wordt zo voorkomen. 

ABC van Water Regenwaterinstallatie

Daccu

Draagkracht van daken zou geen belemmering moeten zijn voor wateropslag. Daccu/Wateraccu is de oplossing en het bewijs dat dingen echt wel kunnen. Als je maar wilt.
Een batterij aan watervaatjes met plantschaal, modulair en aanpasbaar aan omstandigheden en behoeftes creëert de perfecte waterbalans en planten koelen de omgeving. We sporen hiermee dakvergroeners aan om vaker waterberging op hoogte toe te passen.

>> Meer hierover

Onderzoek en experiment Daccu
Snelle schets, we maken door te doen… De technische tekening en een artist impression volgen nog.

Gescheiden riool

Afkoppelen en scheiden zijn mooie duurzame aanpassingen, maar je kan het niet zo 1,2 hupsakee doen. Een regenpijp van het riool afhalen en ombuigen naar de tuin, lijkt logisch, maar technisch gezien moet je een serieus plan maken voor je hele rioolstelsel. Onderstaande tekening is op basis van het bouwbesluit en zijn de beste uitgangspunten om je aan te houden.

Inspiratie beeld watebeheer - Werktekeningen

Slurpton

Deze slurpton maak je helemaal zelf (iedereen kan het) en zet je neer op plekken waar veel water blijft staan. Of dat nu in je achtertuin is, op je balkon of gezellig in de straat. Met een paar simpele ingrepen bouw je hem en verander je van wateroverlast naar waterlust!
Weetje… dit concept zou eigenlijk Natte Krat worden, maar gaandeweg het proces is dat een heel ander principe geworden. Van de slurpton zijn er een paar gemaakt, maar nooit gedeeld met het publiek, daarom nu hier als werktekening met een korte toelichting. Heb jij er een gemaakt? Zou leuk zijn als je de foto met ons deelt! De uitleg vind je hier: instructie slurpton.

Projecten Eigen initiatieven Slurpton

Slimme Regenton

Open source concept van een systeem van Iot (internet of things) gestuurde regentonnen die geschakeld zijn en bij verwachting van een piekbui automatisch lozen op het riool of op de bodem om te infiltreren. Zo zorgen de tonnen gezamenlijk voor een lagere rioolbelasting en worden bewoners/gebruikers gestimuleerd meer regenwater te gebruiken en zo drinkwater te besparen. Bedacht en eerste proefopstelling op de universiteit van Innsbruck.

inspiratie-kijken ABC van Water Slimme Regenton Werktekening

Video’s Ons Water Inspiratie – Kijken

Patrick Deelen van  Worx Media deelde met ons filmpjes die hij maakte voor de site van Ons Water. Vooral overlast omkeren naar een mooie oplossing komt aan bod. Sluit mooi aan bij onze visie en een plekje in inspiratie-kijken!

Als Water je huis in stroomt – Sylvia

Als water je huis in stroomt – Werner

Nu moet ik iets doen!

Beter met regen – Rob Koch

Beter met regen – Rene Hamers

Inspiratie-Kijken Tuin van Jan

Inspiratie-Kijken Regentuin

Waterspin Den Haag

Waterplein Rotterdam

Grijsgroen de serie

Filmmaker Rik van der Linden heeft op eigen initiatief de documentaire Grijsgroen in 6 delen gemaakt over stadsnatuur. Die delen we graag op de pagina Inspiratie – Kijken. Natuurlijk ook omdat we (trots) zelf een rol spelen! Op soms verrassende, soms spannende wijze met een bescheiden dosis humor laat hij de flora en fauna in en rond Rotterdam zien. We kunnen er veel over zeggen, maar het beste ga je snel kijken. De afleveringen staan op zijn eigen site, werden eerder door RTV Rijnmond uitgezonden en kun je online nu ook op deze WaterLeider site kijken.
>> Bezoek de site van maker Rik van der Linden

1: Gelukzoekers

In de eerste aflevering Gelukzoekers trekken we de Rotterdamse polder in en zien we o.a. hazen, lepelaars en grutto’s, maar ook een paartje scholeksters die het platteland als broedgebied heeft ingeruild voor een plat dak in de stenen stad. Alles loopt gesmeerd tot de jongen zich van het dak storten en in de urban jungle belanden.

2: Evolutie in de Stad

Na een wandeling met evolutiebioloog Menno Schilthuizen zie je de stad nooit meer hetzelfde. Grijsgroen kan je letterlijk nemen. Grijze gebouwen worden rotskliffen en doodgewone soorten als de tuinslak, merel en stadsduif blijken zich op wonderbaarlijke wijze aan te passen aan het leven in de stad.

3: Bouwen voor het leven

Als je de tuin als natuurgebied ziet, zijn de egel en de sperwer de toppredators. Deze roofvogel scheert tussen struiken, over schuttingen en langs bomen in zijn jacht op tuinvogels. Voor de egel is de woonwijk een dankbaar jachtgebied, maar het is er ook vol gevaren. 

4: Wie het kleine niet eert

5: Getijden veranderen

Rond Rotterdam stuit het water van de Maas bij hoog tij op het water in de Noordzee. Grijsgroen gaat niet alleen over land, maar zeker ook over water! De waterstand kan flink fluctueren en als de Maas niet ingekaderd was, zou die regelmatig buiten zijn oevers treden. Voor de natuur die zich miljoenen jaren heeft aangepast aan de werking van die getijden is de afgelopen eeuw weinig ruimte geweest, maar op het Eiland van Brienenoord en aan de Bergsche Plas wordt daar voorzichtig weer ruimte voor gemaakt. In deze aflevering zien we hoe snel de natuur die ruimte weer inneemt, en dat levert verrassende ontmoetingen op.

6: Metamorfose

Na een focus op verschillende plant- en diersoorten in de vele habitats die de stad rijk is, zoomen we in de laatste aflevering in op de meest bepalende diersoort die hier zijn thuis vindt: de mens. Gydo (Wildpluk), Eefje (Tuinierhier) en Tijs (WaterLeider) gaven hun veilige, zekere leventje op om zich in te zetten voor de wereld waarin zij willen leven. We gaan wildplukken, tuinieren en water leiden en zien hoe verrijkend het is om van betekenis te zijn. Alledrie delen kennis via hun eigen inspiratie-kijken kanalen.

Over waarom hij de serie Grijsgroen maakte zegt Rik van der Linden:
“In 2020 besloot ik dat ik als filmmaker reclame voor de natuur wilde maken. Toen ik oog kreeg voor het leven vlakbij huis zette dat een verandering in gang. Elke wandeling werd een ontdekkingstocht. Zelfs de mossen op een boom worden interessant als je je erin verdiept. Ineens kwam ik overal te laat, want er is zoveel te zien. Ook in de stad.

Ik wil met de serie niet alleen mijn verwondering delen, maar ik hoop de stedeling ook te verleiden meer ruimte te maken voor groen in de stad. Het ombuigen van biodiversiteitsverlies, het tegengaan van hittestress en het opvangen van piekbuien zijn uitdagingen die we op kunnen lossen door onze tuinen, pleinen, parken en daken te vergroenen.

Niet alleen belangrijk om te doen, maar vooral ook mooi om te zien hoe de natuur die ruimte gaat benutten. De stad heeft voor mij meer veel waarde gekregen sinds ik oog heb gekregen voor het leven dat ons omringt. In Grijsgroen leen ik mijn ogen uit aan de kijker.”

Waar kan ik Grijsgroen de serie kijken?

Deze documentaire over stadsnatuur van filmmaker Rik van der Linden kijk je gratis op de WaterLeider pagina. We delen hem graag met toestemming van de maker omdat we allebei graag anderen willen inspireren en motiveren de stad te vergroenen. Inspiratie door te kijken leidt tot het nemen van actie of doorgeven van de groenblauwe info.