Projecten

We willen elke Nederlandse stad groener, blauwer en biodiverser maken. De urgentie is hoog vanwege afnemend groen in de steden, zoetwatertekort en nog steeds toenemende milieuvervuiling. Dat kan door de mouwen op te stropen en met een team van duurzame doeners gewoon te beginnen. We startten in Rotterdam, maar breiden onze beweging uit en iedereen die wil kan aansluiten. De enige voorwaarde is dat je ook die verandering wil. Franchise op inhoud is het contract dat we ongetekend aangaan. De fysieke programma’s zijn uiteenlopend, om een beeld te krijgen scroll, klik en lees meer over onze projecten

projecten met zorg in de tuin, tegeltantes Amsterdam Rainproof, WaterLeider in actie
Het liefst samen zoals hier WaterLeider, Amsterdam Rainproof, Tegeltantes en zorg in de tuin in actie

Maatwerk en opdrachten – projecten voor en met opdrachtgevers
Het Regent Tonnen – van advies tot uitvoering het regentonprogramma voor jouw stad
Onderzoek en Experiment – ontwerpend onderzoeken en vice versa

Projecten – Eigen initiatieven


“Soms (vaak) heb je iets in je hoofd waarvan er een enorme drang is om het uit te voeren. Een oplossing voor een probleem dat nog niet bekend is, en door die oplossing je tegelijkertijd de bewustwording vergroot en een alternatief aanbiedt. Dat is de kern waarop projecten op eigen initiatieven ontstaan. ” Tijs van Ruth * creatieve innovator
De kleine en de grote projecten, je vindt ze hieronder. Lees en kijk en laat je inspireren en ga na het kijken en lezen vooral zelf aan de slag!

Petje Blik

2023

Petje Blik (voorheen Statieheld) is een circulaire inzamelbak die kinderen helpt bewust te worden van upcycle en zwerfafval.

Deze vriendelijke vriend op je plein, of het nu voor school, speeltuin of sportclub is komt dit voorjaar uit de WaterBasis. De plek waar we dingen maken die er toe doen!

Handel nu!
Wil jij op een positieve manier bijdragen aan een schonere speelplek en omgeving voor kinderen? Neem contact op hoe je mee kan doen. Zo kan je bijvoorbeeld een financiële bijdrage leveren, helpen om het project te promoten of natuurlijk door zelf een petje blik aan te schaffen.

>> Meer info

Projecten Eigen initiatieven Petje Blik
Projecten Eigen initiatieven Petje Blik

Het Regent Tonnen

2022

We organiseren een compleet project of ondersteunen met een workshop of organisatie advies. Hoe dan ook, met Het Regent Tonnen project zorgt ons team voor klimaatadaptatie met een regenton in elke stad!

Meer info over dit project binnen de eigen initiatieven >> de pagina

Slurpton

2023

Deze slurpton maak je helemaal zelf (iedereen kan het) en zet je neer op plekken waar veel water blijft staan. Of dat nu in je achtertuin is, op je balkon of gezellig in de straat. Met een paar simpele ingrepen bouw je hem en verander je van wateroverlast naar waterlust! We noemen het Eigen initiatieven, maar het is vooral jouw initiatief om er een te maken. Gelukt? Stuur een foto!
Weetje… dit concept zou eigenlijk Natte Krat worden, maar gaandeweg het proces is dat een heel ander principe geworden. Van de slurpton zijn er een paar gemaakt, maar nooit gedeeld met het publiek, daarom nu hier als werktekening met een korte toelichting. Heb jij er een gemaakt? Zou leuk zijn als je de foto met ons deelt! De eerste wordt binnenkort gemaakt door teamlid Josee van Wijkenergie Werkt.

Wat heb je nodig:
1 Een oude regenton of ander vat
2 Een zaag
3 Steenwol
4 Substraat
5 Planten

Je maakt hem zo:
Zaag de onderkant van je vat of regenton af;
Zet de ton op de plek waar je hem wilt hebben;
Vul hem voor 2/3 met steenwol;
Vul hem voor 1/3 met substraat (lees hier meer);
Plantjes erin en de rest gaat vanzelf!

Tip: als je je ton niet mooi vindt, laat je inspireren.

Over Steenwol
Probeer de soort te vinden die in kwekerijen en in de glastuinbouw wordt gebruikt, die is vaak tweedehands te scoren. Deze variant is vrij van chemie. Als je steenwol gebruikt die voor isoleren van huizen is bestemd, dan bevat die brandvertragers en bindmiddelen. Niet tof voor de bij…

Waarom specifiek steenwol?
Omdat die makkelijker vocht opzuigt en vasthoudt, dan dat die loslaat. Als ie verzadigd is, wordt er niets meer opgenomen. Zo hebben je planten altijd de juiste vochtbalans!

Projecten Eigen initiatieven Slurpton

Natte Krat

2020
Natte krat was een project dat liep tot en met juni 2022. Deze versie is te vinden in de openbare ruimte en nodigt uit tot gesprekken over water, groen, klimaatadaptatie en kopieert techniek uit de natuur. De TonTuin is de publieksvriendelijke versie van Natte Krat en hiervan staan er inmiddels 2.150 op straten, pleinen, moestuinen, balkons en daken.

Je ziet hier een krat:
Ridderkerk – De Fontein
Rotterdam – Nieuwe Binnenweg
Rotterdam – Botanische tuin Afrikaanderwijk
Rotterdam – Honingerdijk
Schiedam – Buurthuis de Erker
Schiedam – NME
Schiedam – Basisschool De Singel
Utrecht – tuincentrum Stek

Projecten
Eigen initiatieven Natte Krat
Natte Krat eerste project van WaterLeider in de openbare ruimte

Natte Krat is een WaterLeider project. De productie is van Meneer van Houten, de ombouw is mede ontworpen door Studio Bas Sala (cloiq en slimme regenton), de verf van Pro Ecocoatings, het lavagrid van Groendak BV, de planten zijn eigen kweek, de promotie werd vormgegeven door SuperDuo.

De opening was midden in de coronatijd, helaas konden we daardoor geen opening doen. Wel is er een tof filmpje gemaakt onder supervisie van Paula Zwitser die daar eigen tijd voor investeerde!

Tot onze spijt hebben we Natte Krat laten eindigen omdat de kosten voor het maken zo hoog waren dat die niet voor een prijs verkocht kon worden die voor iedereen is weggelegd. Bovendien moeten er verbeteringen aangepast worden aan de constructie die vanwege design rechten niet kosteloos kunnen worden uitgevoerd.


Dakexperiment

2019
Over natuurlijke koeling, low tech en low budget. Klimaatadaptatie in de gebouwde omgeving. De eerste uit een serie projecten.


>> Meer info bij onderzoek

Projecten die nog in de planning staan

Waterstroom