Veiligheid

Er zijn twee factoren waar je met deze tanks serieus rekening moet houden die niet per se gelden voor een conventionele wateropslag zoals een regenton. Hieronder wat richtlijnen om je op weg te helpen.

Noot 1) deze tekst mag gelezen, gedeeld, gebruikt worden voor wat je maar wilt, maar…. daarvoor geldt alleen met naamsvermelding en bronvermelding van WaterLeider.

Noot 2) onderstaande zijn richtlijnen, geen wettelijke bepalingen of normering voor bijvoorbeeld NEN of bouwbesluit. Als je aan de slag gaat met grootschalige wateropslag, zorg dan dat je je goed inleest in (lokale) regelgeving van overheden, VVE, waterbedrijf, GG en GD, et cetera.

Waterkwaliteit

Legionella, dat is een bacterie die standaard in water zit, maar in een geringe hoeveelheid. Die gaat vermeerderen als de temperatuur tussen de 25 en 50 graden is en als het water lang stilstaat. Je kan er behoorlijk ziek van worden en bij verneveling is de kans op ziek worden nog groter!
Voorkomen
– Zoek een schaduw of koele plek
– houdt het water in beweging door bijvoorbeeld de kraan open te doen bij tijd en wijle of een circulatiepomp erin
– vloeien in plaats van sproeien, sowieso beter voor je planten!
– isoleren tegen warmte, kan ook circulair of biobased met hergebruikte bouwmaterialen of strobalen. (leuk op het stro kan je ook kweken!)

Algen
Niet gevaarlijk, maar ook hier geldt als het vermeerdert wordt het een vieze drab en het gaat behoorlijk stinken.
Voorkomen
– vermijd UV licht van de zon door een schaduwplek of bekleden
– de algen kleven als eerste aan de oppervlakken. maak deze van binnen schoon met een zachte bezem.
– fijn grind en schelpen helpen alg voorkomen

EM
Effectieve micro bacteriën zorgen voor een balans tussen zuurstofminnende en zuurstofarme bacteriën en houdt de waterkwaliteit op peil.
werkt beter en langduriger dan chemie!

E. coli
Ook wel bekend als de poepbacterie. Die zit in de ontlasting en als je die binnenkrijgt wordt je goed ziek.
Voorkomen
– zorg natuurlijk ervoor dat het gebufferde water niet gedronken wordt, maar ook niet indirect in het lichaam komt bijvoorbeeld als je je (moestuin) groente ermee afspoelt
– Laat de tanks niet direct open, voor bijvoorbeeld een overstort zorg je ervoor dat die horizontaal is en naar beneden afbuigt met een bocht. Op deze manier kan er ook geen vogelpoep of ontlasting van andere dieren inkomen.

Gewicht en constructie

Ondergrond moet draagkrachtig zijn. Bij een bestaand gebouw kun je de draagkracht terugvinden in bouwtekeningen of opvragen via het Kadaster. Bij nieuwbouw heb je het zelf in de hand. Als je op de grond plaatst, zorg dan

Frame nooit verwijderen, de tank zelf is erg flexibel en kan gaan uitbulben. Het frame zorgt er bovendien voor dat je er weer andere dingen zoals een volgende tank op kan zetten.

Horizontaal koppelen op een laag punt

Verticaal koppelen is lastiger en vind je terug in onze >> werktekening

Een ton aan gewicht, duizend liter is duizend kilo. Houd er rekening meer dat je niet door de grond zakt. Het gewicht met Stelcon platen of een frame is een oplossing

Waterpas is standaard in de bouw en geldt ook voor het IBC vat. Te schuin leidt tot overhellen en uiteindelijk tot kantelen.