Regenton Aansluiten

Hoe sluit ik een regenton aan?

Dat doe je het makkelijkst met een vulautomaat. Deze is makkelijk aan je regenpijp te koppelen en zodra de ton vol is stroomt de regen weer gewoon door de pijp. Je moet wel op een aantal dingen letten zoals een vlakke ondergrond en dat je ton waterpas staat. Je kunt er ook voor kiezen om de regenpijp recht in de waterton te laten uitkomen. Let wel op dat je een voorziening moet treffen voor als de ton vol is. Dat doe je met een overstort. Vanaf een hoog punt maak je een aansluiting op de ton van waaruit het water weer terug naar de pijp wordt geleid of in de tuin. In het laatste geval noem je het afkoppelen. Hoe en wat vind je hieronder in het stappenplan.

Een regenton aansluiten is voor de een een fluitje van een cent en voor de ander een mission impossible. Wij van WaterLeider zijn groot fan van de waterton omdat je daarmee op eigen terrein (of op de stoep!) al water kan beheren. Want wat is er nu logischer dan regenwater opvangen om te gebruiken wanneer het droog is? Begin nu voordat de volgende bui komt! Hoe je dat doet, daar helpen we een handje bij!
Via deze pagina hopen we je te inspireren en motiveren zelf aan de slag te gaan. En mocht je er niet uitkomen, dan helpen we je graag via Het Regent Tonnen voor de transport en aansluitservice!

Deze instructie is gemaakt in samenwerking met >> Steck Utrecht

Stappenplan Regenton aansluiten

Met dit stappenplan doe je het helemaal zelf!

Lees hem hieronder of kijk het filmpje. Heb je nog aanvullingen, tips, commentaar? Deel het met ons!

Geen regenpijp? Geen pun. Regenwater opvangen onder regenpijp doe je met de meest circulaire regenton van Nederland >> TonTuin

Stap 1 regenton aansluiten: Je maakt de ondergrond waterpas en vlak.

Dit is belangrijk omdat de ton anders scheef komt te staan. Behalve dat het niet mooi is, wordt het risico op omvallen groter. Check of er oneffenheden zijn en haal die zonodig weg.

>> Bij tegels: haal ze eruit, maak het zand eronder recht en dan de tegels weer terug.

Zorg er ook voor dat de ondergrond stevig is. Dus tuinaarde of een houten vlonder met weinig draagkracht is niet geschikt. Elke liter water in je waterton weegt een kilo, dus een flinke ton kan doorzakken op een zachte ondergrond.

Stap 2 regenton aansluiten: voorbereiden montage

+ Zet de regenton alvast waar je hem wilt (met verhoger als je die hebt) en op zo’n manier dat de kraan uitkomt waar je hem uiteindelijk wilt hebben.
+ Bepaal waar de doorvoer tussen pijp en ton moet komen.

+ Boor een gat in de ton op het punt waar het water erin moet. Kies voor een plek waarbij het gat minimaal 10 centimeter onder de rand. Afhankelijk van de vulautomaat kies je voor de grootte van het gat. Je boort het best met een gatenzaag.

>> Bij een houten ton: zaag nooit in de ijzeren hoepels

+ Zet vervolgens de regenton naast de pijp en teken het punt af op de pijp waar de vulautomaat moet komen. Dit punt moet altijd gelijk of hoger zijn dan het net geboorde gat in de ton. Nooit lager en maximaal 8 centimeter hoger.

Stap 3 regenton aansluiten: vulautomaat in de pijp

Een vulautomaat zorgt ervoor dat a) het water van de regenpijp (hemelwaterafvoer) naar de waterton stroomt en stopt met vullen zodra de ton vol is. Je kan natuurlijk ook kiezen om de pijp recht in de ton te laten komen, maar dan moet je zorgen dat wanneer die vol is het water ergens heen kan. Dat kan met een overstort.

optie boren: hierbij boor je een gat van de diameter die op de verpakking van de inboor vulautomaat staat aangegeven. Het rubber opvangbakje kan je vervolgens smal knijpen en in het gat inbrengen. Eenmaal aan de binnenkant neemt ie de oorspronkeliijke vorm weer aan. Tip: met een vijl of schuurpapier maak je het boorgat netjes en vrij van bramen die de doorstroom kunnen belemmeren.

+ werkt snel
+ ook geschikt voor stalen en grote buizen
+ versies voor een vierkante pijp beschikbaar

Regenton aansluiten inboorvulautomaat water workshop waterleider

Optie overschuif: bij deze versie moet je een strookje uit de buis zagen. In ieder geval zo groot als de uitloop van de vulautomaat, maar soms ook wat groter, dat staat op de verpakking aangegeven. Ook hier even de ruwe kanten ontbramen met schuurpapier of een vijl. Het overschuiven doe je eerst de bovenkant die altijd wat langer is en daarna laat je hem op het onderste deel van de pijp zakken. Indien nodig kun je de beugels van de hemelwaterafvoer tijdelijk loshalen om zo meer speling in de buis te krijgen.

Regenton aansluiten overschuif vulautomaat harcostar water workshop waterleider


Stap 4 regenton aansluiten: monteren

Bij de inboorvulautomaat is het belangrijk dat je hem met twee parkerschroeven fixeert op de buis. Bij de overschuifversie is dat niet nodig. Die moet je ook niet verlijmen. De rest van de buizen (het horizontale deel tussen pijp en ton moet wel vast. Koppelstukken klem of lijm je aan elkaar en bij een langere buis zet je die vast met u beugels tegen doorzakken. De aansluiting op de ton gaat met een bijgeleverd koppelstuk of met een schuifrubber.

DEEL! deel deze pagina met anderen of zet het op je socials, zo motiveer je anderen ook tot regenton aansluiten.

Meest gestelde vragen Regenton

Staat je vraag er niet bij? Mail ons en we helpen je verder! En hoe meer je zelf doet hoe beter. Het doel van WaterLeider is jou te inspireren en motiveren zelf aan de slag te gaan. Wil je deze tekst(en) gebruiken voor jezelf, een werkstuk of een publicatie. Dat mag, maar wel met bronvermelding van WaterLeider en een link naar onze website! No Copyright – Open Source
Heb je zelf een vraag of juist een antwoord dat we hier missen? Laat het ons weten!

Hoe vervang ik de kraan van mijn regenton?

>> Als de aansluiting of het kraantje zelf lekt, dan moet je hem vervangen. Omdat een ton buiten staat en een kraan is van kunststof is en niet supersterk kan die wat eerder beschadigen bij stoten. Het wisselen is vrij eenvoudig. De kraan zelf is te koop in elke bouwmarkt of ijzerwarenwinkel. De standaard aansluiting bij een regenton is ¾ inch, dat is een maataanduiding voor de schroefdraad.

Tip: Voordat je vervangt, check eerst of ie niet gewoon open staat.

Je draait het oude kraantje tegen de klok in om hem lost te krijgen
Je draait het nieuwe kraantje rechtsom erin mo hem vast te zetten
Er is altijd een rubbertje bijgeleverd, die hoort op de schroefdraad van de kraan zelf en die zorgt ervoor dat het lekvrij blijft, de schroefdraad zelf niet, die is om hem op zijn plek te houden.

De beste manier van indraaien is eerst rustig het beginnetje doen, die moet meteen goed pakken en niet stroef voelen. Vervolgens draai je door tot ie handvast zit. Dus niet met een tang zo strak mogelijk. Vast is vast zeggen ze vaak. Nu kan het voorkomen dat de kraan zo uitkomt dat ie vast zit, maar niet met het tuutje naar beneden. Herhaal dan het indraaien opnieuw tot het wel goed is. Dat kan soms even duren.



De ton vult niet, wat moet ik doen?

>> er kunnen drie dingen aan de hand zijn

1) er is een verstopping in de regenpijp of het koppelstuk, kijk dat even na en zo ja zorg dan ook dat je het voor een volgede keer voorkomt door een bolrooster of bladspuwer te plaatsen

2) Er komt niet genoeg water door de regenpijp omdat het dak waar die vandaan komt scheef is waardoor het water juist aan een andere kant of pijp eraf komt. OF in het geval van de TonTuin als die los staat dat hij net ongunstig is onder een boom, te kort op de gevel of iets anders dat de regen belemmert.

3) De kraan is lek of staat open. In feite vult de ton wel, maar het loopt er via de kraan of kraanaansluiting ook weer uit.

Zijn er subsidiemogelijkheden?


Ja, als u zelf of samen met buren hemelwater opvangt in regentonnen, dan kunt u bij uw eigen waterschap of gemeente kijken naar de mogelijkheden. Op onze pagina subsidies staan er al een aantal. We zijn nog niet compleet, dus als je aanvullingen hebt, geef ze door!

Krijg ik last van muggen?


>> Zolang de ton gesloten is, hoeft u niet bang te zijn voor muggen. Muggen hebben een open wateroppervlakte nodig om eitjes te leggen. Uiteraard is er een kans dat er via kiertjes of gaatjes toch muggen gaan broeden. Dat is dezelfde kans als in de dakgoot of een bloempot in de tuin. Oftewel, in en om de tuin is altijd kans op muggen, maar een ton zorgt niet per se voor méér muggen.

Vriest mijn ton kapot?


>> Wij raden aan om de ton voorafgaand strenge vorst, leeg te laten lopen en waar mogelijk af te koppelen om vorstschade te voorkomen.

Hoe kan ik de ton het beste onderhouden?


>> 
Eén of twee keer per jaar leeg laten lopen; bladeren en/of vuil verwijderen. Voor houten tonnen raden wij lijnolie aan om de buitenkant en de deksel mee te behandelen.

Hoe voorkom ik schimmel/ stank/ ongedierte in de ton?


>> 
Zorg dat de ton altijd op een droge ondergrond staat, het liefste in de schaduw. Laat hem één of twee keer per jaar in z’n geheel leeglopen, bladeren en/of vuil verwijderen. Gebruik het opgevangen water regelmatig, zodat het zichzelf bij iedere regenbui zuivert.

Het stinkt toch, hoe kan dat?


>> In tegenstelling tot wat je zou denken veroorzaken schoonmaakmiddelen vaak de stank. Check of u of iemand anders de ton heeft schoongemaakt of dat er via een andere afvoer zeep uit keuken of badkamer in de hemelwaterafvoer komt. Een steen in een kunststof ton bevordert de natuurlijke bacterie die stank voorkomt. Bij de houten ton kunt u Effectieve Microbacteriën toevoegen. Dit EM is te koop bij winkels waar ze ook vijverspullen verkopen zoals een tuincentrum of bij een natuurwinkel of biologische supermarkten zoals Ekoplaza of Odin.
>> Of: Er is een beest (muis, vogel) ingekomen die is gaan rotten (komt zelden voor)

Stroomt de ton over?


>> Om een regenton aan te sluiten op een regenpijp, gebruiken we een zogenaamde vulautomaat. De vulautomaat monteren we in de regenpijp. Vanaf dit tussenstuk wordt een horizontale verbinding gemaakt tussen de ton en de pijp. Als de ton vol zit kan het regenwater door die horizontale verbinding vanzelf weer terugstromen in de regenpijp. Dit heeft alleen zin als de regenpijp aan het riool is aangesloten. Mocht dit niet het geval zijn, maken we gebruik van een zogenaamde overstortslang om overtollig water de stoep of tuin in te leiden.

Help, mijn ton loopt toch over, hoe kan dat?


>> Grote kans dat de regenpijp ter hoogte van de vulautomaat of net daaronder verstopt zit, dan werkt het terugspoelsysteem van de vulautomaat niet meer.

Hoe kan ik een verstopte regenpijp voorkomen?


>> Door een bladrooster in de goot of een bladspuwer tussen de hemelwaterafvoer te plaatsen.

Hoe lang gaat zo’n ton mee?


>> De kunststof tonnen minimaal 25 jaar. De houten tonnen krijg je behandeld geleverd en de eikenhouten gaat 15 jaar, en de kastanjehouten ton 8 jaar mee. Als u na 5 jaar zelf de houten ton met lijnolie behandeld, dan wordt de levensduur verlengd.

Mijn houten ton lekt, hoe kan dat?


>>na een periode van droogte komt dat voor bij de eerste bui(en). Het hout is door de droogte gekrompen. Dat betekent dat bij de eerstvolgende regenbui het hout opnieuw moet “zetten” en er tijdens dat proces water door de ton sijpelt. Misschien vervelend voor u, maar hier is niks tegen te doen en hoort bij het gebruik van hout. Het is tijdelijk en het proces zal 2 tot 4 dagen duren

Ik heb geen regenpijp, kan ik dan toch een regenton gebruiken?


>> jazeker kan dat. Onze eigen ontwikkelde TonTuin vangt water op in het plantdeel dat via een filter naar de buffer eronder. Het duurt wel flink langer voordat die gevuld is omdat er maar 0,28m2 oppervlak is waar regen valt. Als je werkt met een aansluiting aan de pijp, dan is het een (deel van) je dak. Wat je kan doen is wel elk restwater dat je over hebt van koken, wassen, opwarmwater etc. in je TonTuin te gooien. Dubbel duurzaam!

Bespaar ik geld op drinkwater met een regenton?


>> Ja, maar wel minimaal. Drinkwater is relatief goedkoop, ongeveer 1 euro per 1000 liter. De kosten van de aanschaf en eventueel laten plaatsen verdien je niet snel terug. Wel maak je milieuwinst omdat voor drinkwater veel energie en chemie nodig is voor het zuiveringsproces.

Is een afsluiter nodig tussen de vulautomaat en de regenton?


>> De afsluiter geeft wel een gevoel van veiligheid, maar is niet noodzakelijk om bevriezing van ton of onderdelen te voorkomen. Die gebruik je meestal als er bijvoorbeeld door een regenpijp ook ander water dan regenwater stroomt om de toevoer naar de ton af te sluiten.

Er is een vervelend geluid (tik, drup, plop) in de regenton en/of pijp wat kan ik daaraan doen?


>> Dat is iets wat we vaker horen en inherent is aan een ton. Afhankelijk van de doorstroom vanaf het dak naar de regenpijp kan het lang nadruppen. Normaliter gebeurt dat in de regenpijp en landen de druppels in het riool 60cm onder de grond. Nu landen de druppels in een bovengrondse voorziening (je ton) wat je dus goed hoort.

Op dit moment is er geen pasklare oplossing. Lastige is dat het voor de een een genot is om het te horen druppen, ploppen en tikken en voor de ander een irritatie. Technisch gezien kunnen we daar niks aan veranderen. Het enige dat je kan bedenken is om iets onder de plek te hangen waar de druppels de ton binnen komen, een sponsje of iets dergelijks. Heb je een antwoord of oplossing, laat het ons weten! Gebruik hiervoor het >>contactformulier.

Kunnen jullie het aansluiten ook voor ons doen?


>> Jazeker, maar alleen in Rotterdam en Capelle aan den IJssel. Doe je aanvraag via Het Regent Tonnen De TonTuin kan ook via daar besteld worden om te laten bezorgen

Krijg ik subsidie van gemeente Rotterdam en onder welke voorwaarden?


>> Dat antwoord krijg je bij de gemeente als je een bericht stuurt naar: het duurzaamheidloket

Tips regenton aansluiten

🙂 zorg ervoor dat zowel de aansluiting op de regenpijp als op de ton los te halen is, zodat je voor onderhoudswerk zoals schilderen bij de gevel kan.

🙂 De ton mag gerust wat verder van de regenpijp afstaan

Hoe vervang ik de kraan van mijn regenton?

Gereedschapslijst Regenton aansluiten

Wat we bij Het Regent Tonnen meenemen is in 99 van de 100 situaties genoeg om een waterton aan te sluiten op een regenpijp. Ook voor de TonTuin, de regenton die je gebruikt als er geen hemelwaterafvoer is heb je gereedschap nodig. Een praktische lijst met Gereedschap regenton aansluiten zonder verdere uitleg. Gewoon copy paste van onze werklijst. En het werkt, dat weten we uit ervaring na het aansluiten van ruim 3.000 regentonnen. Hieronder onze kofferinventaris vrij voor gebruik en om te delen met anderen. Ook onderdeel van de workshop regenton aansluiten.

Basis aansluitmateriaal

pvc 40mm bocht 45 graden – mof/spie
pvc 40mm bocht 45 graden – mof/mof
40mm bocht 90 graden – mof/mof
pvc 40mm mof recht schuif
pvc 40mm mof recht lijm
pvc 40mm bevestigingsbeugel
flexibele buis 40mm – lengte 50cm
verloop 70>80
verloop 75>80
mof verjongde spie 80
lijm (check of die vol is)
vaseline (check of…)

Basis elektrisch gereedschapsset

accutol met volle accu
recipro met volle accu (kan de accu van de tol in)
hss gatenzaag 41mm met centreerboor en spindel
hss gatenzaag 50mm met centreerboor en spindel

Basis handgereedschap

ijzerzaag
pvc knipper
vijl halfrond
rolmaat
waterpas
hamer
stanleymes
combinatietang
waterpomptang
platte schroevendraaier
kruis pz1
potlood
watervaste stift
veiligheidsbril
oordopjes
handschoenen
klein schepjedoekje
schuurpapiertje
pluggen 6
schroeven 40, 50

Koppelmateriaal

buis pvc 40 1 meter
vulautomaat inboor
vulautomaat 80 schuif
doorvoer wartel pvc 32/40
doorvoer rubber manchet 40/50