Water Workshops

Een water workshop van ons kan in heel veel vormen. Zoals de workshop regenton aansluiten of het maak je eigen TonTuin. Of een van de andere water workshops waarbij je circulair werkt aan klimaatadaptatie. Laat je kinderen knutselen aan de eigen gieter, mini TonTuin of waterbaan. Of boek een lezing van een van de WaterLeider leden.

Maak je eigen TonTuin

TonTuin maken met WaterLeider Laura Schön

TonTuin maken is de water workshop waarbij je met anderen samenwerkt. Je eigen regenton neem je mee naar huis. Leerzaam en gezellig!

Waterbaan

Klimaatadaptatie

Deze water workshop leent zich bij uitstek voor kinderen, maar elke keer blijkt dat er ook volwassenen zijn die zich prima thuis voelen in deze opzet. Kan voor een uur of een hele dag!

Gieter

Agenda workshop regenwater

Met deze mini workshop maak je in 5 minuten een 5 liter gieter! Ideaal voor op een beurs of festival.

Lezingen thema water

Tijs van Ruth Lezing water workshops

Ons aanbod Lezing Water

In de loop der jaren hebben we op veel manieren anderen geïnspireerd groenblauwe actie te ondernemen. Onder andere door lezingen en awareness sessies.

regenton aansluiten

lijmen met pvc Regenton aansluiten - Afkoppelen
PVC lijmen is een makkie als je weet hoe. Romy en 21 anderen leerden het tijdens een van onze workshops.

Mini TonTuin

Mini TonTuin - workshop in de brievenbus

Met een compleet pakket breng je de thema’s Klimaatadaptatie, beplant je stad en hergebruik van materialen op een speelse, maar leerzame manier onder de aandacht.

Workshop regenton en water

Onze DIY craft boek je voor je festival, leerlingen, personeel of buurtbewoners. We laten je op een hands-on manier mensen kennis maken met de thema’s bewuster gebruik water en regenwater, toegevoegd groen, ondersteunen biodiversiteit en werken met restmaterialen.

Het gemak:
Workshopleiders werken door het hele land. We hanteren vaste tarieven zonder verrassingen.
Het hele jaar kun je een cursus bij ons bestellen en we denken graag mee over locatie, communicatie of maatwerk
Goed om te weten:
De focus ligt op regenwater, maar soms kiezen we voor veiligheid voor het gebruik van drinkwater bij de workshop.
Bekijk het actuele programma van alle publieksactiviteiten waar we staan met een Water Workshop.

Kortom Voor elke soort Water Workshop een match met WaterLeider.


Lezingen thema water

 In de loop der jaren hebben we op veel manieren anderen geïnspireerd groenblauwe actie te ondernemen. Onder andere door lezingen en awareness sessies.

Hieronder vind je het bestaande aanbod, maar verras ons en daag ons uit met een maatwerk opdracht. Teamleden zoals Kirsten Kramer, Laura Schön en Tijs van Ruth zijn gedreven sprekers en presentatoren binnen het brede spectrum aan groenblauwe en aanverwante duurzame onderwerpen. Van filosofische benadering tot het aanzetten tot actie! Neem gerust contact op als je vrijblijvend wilt sparren of we een waardevolle aanvulling kunnen zijn op je event! Kan trouwens gerust in combinatie met een van de workshops.

5.000 regentonnen

K3 zong over 10.000 luchtbalonnen. WaterLeider gaat voor een vergelijkbaar aantal regentonnen. De stand op 1 maart 2024 is het direct en indirect realiseren van circa 5.000 regentonnen op particulier terrein. Dit is waar klimaatadaptatie over gaat. Inspireer, motiveer en ondersteun bewoners om actie te ondernemen op eigen terrein. Wij kennen ondertussen het klappen van de zweep dankzij Het Regent Tonnen. Een succesvol publieksprogramma. Een regenton doet niks voor het riool. Eenmaal vol is de belasting gelijk. En met een vulautomaat doet het ook niks aan infiltratie en mag het ook geen afkoppelen heten. Maar het effect zit hem in de bewustwording. De Waterton als opstap naar mee besef en vooral actie!

In een kort betoog wordt het publiek verteld hoe de vork in de steel steekt. Wat werkt wel en wat niet. Wat zijn de incentives van bewoners? In deze lezing van 30 minuten is plek voor vragen (antwoorden uit de praktijk) en uitwisseling van ideeën.

Tarief 250 euro exclusief BTW en een reis- en onkostenvergoeding.

Rollenspel: participatie de buurman die niet wil

Je bent superlekker bezig. Krijgt buren mee om je straat te vergroenen, met een beetje mazzel een regenton erbij. Maar he, die ene buurman doet niet mee. De zeikerd denk je dan. Nu kan je boomspiegel niet verlengd worden omdat hij zn auto voor de deur wil. Ja dat kan, en bedenk je goed dat jouw belang niet die van een ander is. Lastig? Jazeker want je weet dat je goed doet. Maar ieders waarheid is anders. Een 6 is voor jou een zes, maar degene tegenover je ziet een 9. Allebei gelijk, maar de ander zijn zin geven kost moeite. Compromis? Medeleven? Inleven? In een dymamische setting waarbij publiek ook deelnemer kan zijn (pas op hoor!) neemt Tijs van Ruth je mee in de gedachte van een ander om zo je eigen doelstellingen te nuanceren of… je taktiek aan te passen om alsnog je buurman mee te krijgen.

Duur 1,5 uur. Kosten 450 euro met een minimum van 12 en een maximum van 26 deelnemers. Plus reis- en verblijfskosten.

Lezing Water: Wateriaal

Deze lezing gaat over het basisprincipe van denken in copy nature in de gebouwde omgeving met een relatie tot water.

Over water, poep en een kameel
Luisteraars worden geprikkeld net iets verder te denken dan de neus lang is, of juist zo simpel mogelijk denken om tot een oplossing te komen. Een luchtige lezing, maar wel met gefundeerde inhoud. Hij duurt 24 minuten en kan ook in Engels ( de woordenschat en zinsbouw is prima, de uitspraak is beter dan Louis van Gaal, maar slechter dan die van Margareth Thatcher).

Eerder gepresenteerd tijdens Material District 2024

Tarief 250 euro exclusief BTW en een reis- en onkostenvergoeding.

Interactief spel – Swipen voor het klimaat

Spoedcursus omdenken voor scholieren

Een interactieve lezing waarbij leerlingen van het voortgezet worden aangespoord te omdenken. Denken in oplossingen, ook bij tegenslagen. Een setting waarbij swipen centraal staat en verrassingen van WaterLeider én van de leerlingen zelf centraal staan!

Deze sessie is eerder al met succes gedaan tijdens het debat Water en Klimaat in Rotterdam (2021) en tijdens een challenge voor SDG #6 bij 100 hoogbegaafde leerlingen (2024).

Tarief 100,00 euro exclusief BTW. Geschikt voor online sessies, bij een fysieke bijeenkomst een reis- en onkostenvergoeding.

Water Workshops

Mini TonTuin – Workshop in de brievenbus

Mini TonTuin - workshop in de brievenbus

Je begint met afval en eindigt met een radijs!

Met dit kant en klaar workshop pakket heb je een les in handen voor kinderen tussen de 10 en 14 jaar. Naast een introductie tot klimaatadaptatie en een werkblad gaan ze vooral wat maken. Met een mini TonTuin ervaren de deelnemers aan den lijve wat cappillaire werking is, hoe je materiaal kan upcyclen en wat er nodig is voor een zaadje om te ontkiemen.


Geschikt voor leerlingen groep 7 en 8, VMBO groep 1 en 2. Niet alleen voor scholen, maar ook als doorlopende workshop op een beurs of festival. Als onderdeel van je kinderfeestje of buurtactiviteit. Je hoeft geen WaterLeiders in te huren, je geeft zelf je workshop aan je bezoekers en noem jezelf vanaf dan ook WaterLeider!

Handig
> het pakket wordt opgestuurd, past gewoon in de brievenbus
> alles zit erbij, je hoeft dus niks meer te regelen na bestellen
> om de bewustwording te prikkelen, zoeken cursisten hun eigen potje
> geen copyright, zo mag je altijd opnieuw de workshop geven

Inhoud – genoeg voor 10 tot 15 deelnemers

>> meer info

Maak je eigen TonTuin

Tijdens deze 3 uur durende workshop werken deelnemers met het upcyclen van materialen en maken een waterbufferende plantenbak. Na afloop neem je hem ook mee! Die ton bergt 200 liter regenwater en heeft een plantdeel bovenin. Ideaal in de stad waar vaak weinig plek is op de stoep, het balkon of dak. Mooie cursus om met je organisatie, wijkvereniging of school dieper in te gaan op klimaatadaptatie en meer betrokkenheid te genereren.

Workshop TonTuin Hannelore van Koeveringe
actie regenton stad bewoners vind inspiratie
Worskhop TonTuin maken in Den Haag

Waterbaan

Wat is het

Deze speels educatieve activiteit leent zich bij uitstek voor kinderen, maar elke keer blijkt dat er ook volwassenen zijn die zich prima thuis voelen in deze opzet. De teamleden van WaterLeider gaan de deelnemers niks leren. Huh? Nee, we zijn er om te begeleiden en kinderen te laten leren door zelf te doen.

water workshop
Waterbaan
Workshop Waterbaan
water workshop Waterbaan

Gieter maken 5 minute craft

Met deze populaire mini workshop maak je in 5 minuten een 5 liter gieter! Ideaal voor op een beurs of festival als doorlopende activiteit: walkshop. Het is een gezellige manier om te laten zien dat afval niet bestaat. Zo wordt je extra gemotiveerd om je planten te begieteren met regenwater in plaats van kraanwater.

Water workshop
Gieter maken
Workshop Gieter maken

Download Flyer

Foto’s

Workshop gieter maken, kinderen knutselen hun eigen Gieton
Succesvolle workshop waarbij 53 kinderen naar huis gingen met een circulaire gieter van WaterLeider

Regenton aansluiten en afkoppelen

1) Je leert vooraf de instructie op deze site volgens een stappenplan
2) Je krijgt live uitleg tijdens het installeren van 1 ton
3) Je gaat er zelf 2 aansluiten met begeleiding
4) Met deze kennis en ervaring ga je daarna zelf aan de slag.
5) Je krijgt hulp op afstand als je er onverhoopt niet uitkomt

Regenton aansluiten – Afkoppelen

In deze workshop regenton leer je hoe je in alle situaties een waterton kan aansluiten. Ideaal voor organisaties die zelf aan de slag willen. Wij vertellen het graag, want hoe meer tonnen er komen, hoe meer wateropvang is beter voor het milieu en je bespaart op drinkwater. En dan hoeven we ze niet allemaal zelf aan te sluiten, delen is vermenigvuldigen!

Onze insteek is kennisoverdracht om op een zo goed en duidelijk mogelijke manier anderen enthousiast te maken. Plus een technische basis meegeven om in het vervolg zelf regentonnen aan te sluiten. Dat doen we in drie fasen. Je mag zelf bepalen hoeveel cursisten er mee doen van 2 tot 6 personen, de kosten blijven gelijk. Het inplannen van de fases gaat in overleg. We vragen van de deelnemers een maximum aan enthousiasme voor (regen)water en technisch inzicht. Ervaring niet vereist.

Over het overtuigen van je buurman, of wat werkt wel en wat niet? 4 jaar ervaring met Het Regent Tonnen (5.000 watertonnen geplaatst…) daar kunnen we wel wat over vertellen…

We gaven workshops in opdracht van:
Gemeente Rotterdam, Amsterdam Rainproof, Unie van Waterschappen, Waterschap Hollandse Delta, Yuverta, Gemeente Zwolle, Rotterdams WeerWoord

En talloze buurt-, wijkorganisaties en scholen zoals Iedereen aan Boord, Camping Geversduin, Vrije Scholen Zuid Holland, De Provenier, Kruisbestuiving, Groenemorgen, Met de Stad, Stadskwekerij de Kas, Groei en Bloei, Opzoomer Mee, BSW en meer

Toffe workshops van anderen

Workshops regenton, afkoppelen, bufferen, infiltreren, participatie, ontwerp en techniek. We kunnen het niet allemaal zelf. Als je wat wilt bereiken, als je het in je bol haalt zoals wij om te geloven dat steden bossen kunnen worden vol met allerlei soorten dieren en rivieren, dan zul je dat samen moeten doen. Want alleen ga je sneller, maar samen kom je verder. Lang verhaal kort: Hier vind je ons aanbod van een toffe workshop op het gebied van water, plant, dier en bodem. Dijken bouwen, bootje maken, waterbaan, wormenhotel, composteren, zaadbommen…

BEN JIJ OOK ZO IEMAND DIE ook een workshop heeft die in onderstaand rijstje zou passen? Je bent welkom, lever in overleg de informatie aan en we verwijzen graag door naar jouw kennissite of DIY kit om te bestellen.
Neem even contact op.

Wolworkshop – Vacht&Wol

Red jij ook wol van de brandstapel?
Doe nu mee met de leuke workshops van Vacht&Wol!

Vacht&Wol is 3 jaar geleden opgestart door Rianne.
Samen met haar echtgenoot en schoonvader verzorgen ze een mooie
schaapskudde in Harmelen.
Zo’n 3 jaar gelden kregen ze te horen dat de geschoren wol van hun
schapen niet meer werd opgehaald. Dit i.v.m met de hoge
transportkosten naar China.
‘Gooi maar op de brandstapel’ werd er gezegd.

Dat doen we niet! Zo’n mooi natuurproduct weggooien?!
Ze zijn zich toen gaan verdiepen in de wol. Wat kun je er allemaal
mee?
Rianne is zich daarna gaan specialiseren in het vachtvilten en nu
worden er o.a. prachtige kleden gemaakt van de geschoren wol van het
schaap. Na het scheren gaat het schaap weer heerlijk terug naar de wei
of de heide en wordt de wol verwerkt.
Bij vachtvilten verwerk je de geschoren wol van een schaap tot een
kleed.
Dit m.b.v. warm water, zeep en wrijving.
Het voordeel van vachtvilten is dat er geen chemicaliën aan te pas komen.
Het is dus een puur natuurlijk kleed van 100% schapenwol.

Wil je zelf een prachtig kleed maken of wat dacht je van een mooie
wolkrans?
Bij Vacht&Wol kun je aan de slag met wol!

Kijk eens op hun facebook- of instagrampagina: @vachtenwol
Je kunt ze een pb of dm sturen voor meer informatie.

Voedselbos – Coöperatie Ondergrond

Het nieuwe cursusseizoen is weer begonnen!

Coöperatie Ondergrond biedt ieder jaar verschillende voedselbos cursussen aan. Voor beginnende voedselbos liefhebbers is er de basiscursus voedselbossen, waarin de basisbeginselen voor een succesvol voedselbos worden uitgelegd met tips voor passend beheer en plantensoorten. Voor de mensen met enige  basiskennis, hebben we verschillende verdiepingscursussen ontwikkeld.
>> Lees verder 

Afkoppelen – Lanny Ollie
Een interactieve workshop afkoppelen waarin geoefend wordt om een regenton aan te sluiten en een regenpijp af te koppelen maar waar ook veel watervragen worden beantwoord.
Naast het oefenen krijgen de deelnemers een heldere en beeldende presentatie met uitleg over het afkoppelen van het regenwater. Het belang hiervan, wat er mogelijk is, tip’s en trucs, en allerlei voor beelden over het bovengronds afkoppelen en ondergrondse infiltratie. 
>> KLIK EN LEES MEER

Doe sessie – Guerrilla Gardenering
Zoek je een leuke, duurzame workshop om de natuur een handje te helpen en buurtgenoten of collega’s een creatieve en actieve tijd te bezorgen? Heb je alleen geen idee wat en zit je met je handen in het haar? Bij onze doe-sessies guerrilla gardening zit je lekker met je handen in de aarde. Stukken leuker. 
Doe mee met je collega’s, buurtgenoten of vrienden. Avontuur gegarandeerd! >> Meer info en boekingen

Dijken bouwen en bootje varen – Speelfabriek
De strijd tegen het water zit in de genen! Zet deze waterstroom van 11 meter aan en je hebt geen kind meer aan de kinderen. Komt inclusief heel veel stenen om mee te bouwen.
Een eigen vijver met wind, een tafel vol piepschuim en masten en zeiltjes en ander leuks, én een vierpersoons schuimsnij-apparaat. Wedstrijdjes varen en je eigen boot mee naar huis nemen.
Deze workshops worden georganiseerd door De Speelfabriek, geen WaterLeider workshop dus, maar we delen het graag omdat ze gewoon te leuk zijn! >> Meer info en boekingen

Studio Graffiti – aan de slag met een spuitbus onder begeleiding van een pro
Studio Graffiti met hun graffiti workshops deelnemers uit om de kleurrijke wereld van spuitbussen te verkennen en hun eigen kunstwerken te creëren. Of het nu gaat om kinderfeestjes, teamuitjes of graffiti workshops op scholen, Studio Graffiti zorgt voor een onvergetelijke en creatieve ervaring voor alle deelnemers.
Studio Graffiti is een van de gebruikers van de Waterbasis. De plek van waaruit (duurzame) creativiteit en educatie zijn weg vind naar scholen en clubs. Meer aanbod vind je >> hier

Cursus groen dak – Online leren zelf in de praktijk
Lekker zelf doen is leuk en scheelt in de kosten voor de aanleg. Met de cursus van ecobouwschool kom je verder. Omdat het een pilot is, betaal je 50% van de prijs voor deze online workshop. Je krijgt achtergrondinformatie, aanleginstructies, oefeningen en je wordt gemotiveerd om zelf oplossingen te bedenken!


Waterrijk – Circulair spetteren
Tijdens de workshops van Waterrijk zijn de kinderen de co-ontwerpers van onder andere de waterbaan en de waterbaan onderdelen. Waterrijk creëert een open, creatieve omgeving die uitnodigt tot uitproberen en experimenteren.
Dit is geen WaterLeider workshop, maar we delen het graag omdat ie zo tof is! Meer info en boekingen >> KLIK HIER

>> coming up Archiklas
>> onderweg, wolkrans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *