Zaadbom maken

Tip van de website van >> Guerrilla Gardeners

Wil jij jouw straat of buurt opvrolijken én de bijen en andere insecten helpen? Ook op plekken waar je lastig bij kunt komen? Maak dan zelf bloembommen. Wij leggen je stap voor stap uit hoe je dat doet. Het is supersimpel en ook nog eens leuk om te doen.

Wat is een bloembom?

Een bloembom of zaadbom zoals veel mensen het noemen, is een rond pakketje bloemzaadjes, beschermd door klei en compost. Ideaal voor plekken waar je niet zomaar bij kunt, bijvoorbeeld omdat er een hek omheen staat. Een bloembom stop je zo in je jaszak en haalt hem eruit als je een plek ziet die wel wat Guerrilla Gardening kan gebruiken. Het enige wat je hoeft te doen, is jouw bloembom op de juiste plek werpen. Binnen no time heb jij die kale, grauwe plek omgetoverd tot een vrolijke bloemenzee.
Hieronder lees je de 7 stappen van het bloembom maken!

Stap 1: verzamel de ingrediënten

Nodig voor 10 bloembommen:

  • 4 eetlepels klei (bentoniet voor snel uitgooien, rode klei bij bewaren)
  • 5 eetlepels compost (of potgrond)
  • Bloemenzaadjes (grote zaadjes: twee theelepels / kleine zaadjes: halve theelepel).
  • Eventueel 2 theelepels chilipoeder

De klei

Bentoniet. Ga je de bloembommen snel uitgooien, dan kun je het beste bentoniet gebruiken. Dit kun je kopen bij (online) winkels voor pottenbakkers. In Tuincentra kun je pakken met 2 kg bentonietklei van het merk DCM kopen.

Rode (of witte) klei. Dit is een gladde kleisoort die je makkelijk kunt verwerken. Het is wat lastiger om deze zaadbommen tot bloei te laten komen, omdat ze wat steviger zijn. Maar als je de bommen langer wilt bewaren, is dit wel betere klei. Deze kleisoort koop je bij een (online) handel voor pottenbakkers.

Naast gedroogde klei kun je ook natuurlijk voorkomende ‘natte’ klei gebruiken. Deze vind je bijvoorbeeld in vennetjes met kleibodem.

De compost

Je kunt gewone ‘huis, tuin- en keukencompost’ gebruiken of ander organisch materiaal, zoals kokosvezel of potgrond (koop het liefst geen potgrond waarvoor veen is afgestoken). Oude potgrond die je overhebt van een dood plantje werkt ook prima. Je kunt zelfs theeblaadjes toevoegen!

Chilipoeder

Gewoon uit je kruidenrek. Hiermee houd je vervelende beestjes op een afstand. Daardoor doen de bloembommen het beter.

Zaadjes

Hier gaat het natuurlijk om. De keuze van je zaadjes bepaalt hoe jouw bloemenzee er straks uitziet. Kies de zaadjes die passen bij de plek waar je de bom wilt gooien.

Bloembommen voor een braakliggend terrein.
Hier gebruik je bloemen die snel ontkiemen en goed doorgroeien. Bijvoorbeeld klaproos, korenbloem en kamille.

Bloembommen voor blije bijen.
Kies het liefst inheemse soorten die in het gebied thuishoren. Bijvoorbeeld duizendblad, klaver, dovenetel, peen en akkerklokje.

Ja, ik wil een blije bijen pakket kopen

Foto: klaproos