Workshops

We hebben drie workshops rondom het thema waterbewustzijn TonTuin maken, Alles is een TonTuin en Waterbaan maken. Laagdrempelig, mobiel en circulair. Mail bij interesse tijs@waterleider.nl

Check hier het programma zomer/herfst 2021

TonTuin maken
In de stad is vaak weinig plek. Kleine tuinen, slechts een balkon of helemaal niets behalve een stoep voor je deur. Wil je toch tuinieren en water opvangen dan kan dat met TonTuin.
Met deze circulaire gecombineerde regenton en plantenbak ga je de hoogte in om te tuinieren. Een tuintje op een ton, ideaal voor op je balkon, in je kleine tuin of bij je geveltuin. Overal in te passen op een oppervlakte van 60 bij 60 cm, vier stoeptegels is genoeg. Het werkt volgens het Natte Krat principe waarbij als het regent de buffer zich vult en bij droogte via een lont weer naar de plantjes kan.
Je leert van een bestaande ton of vat hoe je er een plantdeel aan toevoegt met een minimum aan nieuwe materialen. Basiskennis techniek is handig, niet noodzakelijk.

Alles is een TonTuin
Skip de bouwmarkt en het tuincentrum en zie de stad, de straten met hun afvalcontainers, je schuur en de kringloopwinkel als een groot winkelcentrum. Aan de hand van een boodschappenlijstje zoek je de onderdelen bijelkaar die nodig zijn om een eigen versie van TonTuin te maken.
WaterLeider introduceerde dit voorjaar de TonTuin, een upcycle regenton en plantenbak in een. Deze is ontstaan uit de gedachte dat elk materiaal waardevol is en we afval als grondstof moeten zien om iets nieuws te maken.  Als je anders kijkt naar afgedankte materialen en je handen weet te gebruiken kan je alles  maken wat je bedenkt. Drie jerrycans worden een regenton, een fietsband een kraan en een groentenkrat een plantenbak om maar wat te noemen.
Je verzamelde onderdelen neem je mee en naar de workshop en je leert ter plekke het om te zetten naar je eigen TonTuin (of regenton of plantenbak). Eventuele nieuwe materialen kun je ter plekke bijbetalen, wat je meenam is natuurlijk gratis. Het gereedschap, de kennis en het enthousiasme, daar zorgen wij voor.

Waterbaan maken (voor kinderen, of volwassenen die ook willen spelen)
Kinderen leren dat je net als bij een knikkerbaan ook water kan leiden. Tijdens deze workshop krijgen ze kijk op de mogelijkheden van hergebruik, life hacks voor de jongsten. Oh ja, ze krijgen geen materiaal. Huh?! ja, want met takken, bladeren, stenen en zand kom je een heel eind.