WaterLeider in beweging

Kijkje achter de schermen door founder Tijs van Ruth

Afgelopen week was vol van energie waarbij onze teamleden volop in actie waren en we overal in het land met andere duurzame doeners actief waren. We waren letterlijk en figuurlijk in beweging en terugkijkend barst ik nog van de energie omdat ik weet dat we weer anderen in beweging hebben gezet en dat daardoor buiten mezelf om er dingen gebeuren die nodig zijn om de duurzame transitie te versnellen. Upcyclen, struikroven, waterbergen, workshoppen, daken benutten, blauwgroene schoolpleinen maken en nog veel meer. Benieuwd wat we allemaal doen? Laat je inspireren aan de hand van een terugblik.

Weekje WaterLeider

Maandag een rustige dag met bezoeken aan Rotterdammers die advies nodig hebben voor waterberging bij hun huis of interesse hebben in een Wad. Dit is in opdracht van buurtbetrokkenheid organisatie avant la lettre Opzoomer Mee. Ook een soort van meditatieklus, deze bezoeken doe ik op de fiets en dan is het een zegen om aan de randen van de stad afspraken te hebben. Tijdens een uur fietsen komen je hersens in een bepaalde ontspanning waardoor weer ruimte is voor nieuwe ideeën…

Dinsdag Nog een paar extra bezoeken voor Opzoomer Mee, 8 TonTuinen gemaakt voor particuliere bestellingen en klaargezet voor kersverse WaterLeider Maaike. Zij gaat in Utrecht aan de slag en begint met alle TonTuinacties. 3 komen er op een groenblauw schoolplein, een wordt ingezet voor adopteer een ton en ze gaat -hoe tof- lokaal workshops organiseren. Ondertussen werkt Thomas aan een circualire tonnentransportfiets en een een waterpompfiets.

Woensdag overleg met adviseurs van Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard hoe we in Rotterdam en met name Middelland nog intensiever kunnen inzetten op bewustwording op het gebied van water. ‘s Middags met voormalig stagiaire Hogeschool Watermanagement Thijs de Boer de laatste hand gelegd aan het afkoppelproject waarbij we 360m2 dak anders benutten met een flinke 15.000 liter buffer, biobased groendak, retentie en wadi. Aansluitend met de klei op de knieën naar het symposium van Rotterdams Weerwoord met een inspirerend verhaal over drinkable rivers. Teamleden Gideon en Thomas waren er ook en en plein publiek kregen we credits van directeur stadsbeheer Rotterdam. Dat was fijn en geeft weer nieuwe energie!

Donderdag is Tonderdag. Bouzian, Emma en Elsbeth gingen een daktuin op om daar 7 tonnen te installeren, geregeld door Gideon die namens Woonstad Rotterdam bewoners activeert om groenblauwe maatregelen te nemen. Ondertussen was ik zelf op een ander dak met de dobbers van DobberWeelde. We gaan in mei een testlocatie inrichten op het dak van Roteb aan het Kleinpolderplein in Rotterdam. Terug richting Utrecht zorgt WaterLeider Marijn voor het transport naar Maaike’s project.

Vrijdagochtend een nabespreking met Nienke Binnendijk en Gideon over de regenwater hackaton in Blue City onder andere over de Waterbar meegebouwd door Emma en Thomas. Daarna de spullen klaarzetten voor een workshop de volgende dag. Georganiseerd door Amsterdam Rainproof op een gift of colour tuin van Bloei&Groei (fantastisch concept!). En nog een natte krat in elkaar geschroefd die we volgende week gaan plaatsen.

Zaterdag. BAM! Met Thijs en Lisette (Rainproof) trapten we af bij ABN aan de Foppendreef in Amsterdam. Daar was Anniek Herder (zorg in de tuin) aan het struikroven. WaterLeider Laura en Rainproof Selma hielpen mee en nog 200 Amsterdammers die daar het kostbaar groen legaal roofden. Elsbeth en ik beginnen aan de struikrovers opleiding zodat we met team WaterLeider dit soort acties in de regio Rijnmond kunnen gaan doen. Daarna snel door naar een van de 6 tuinen van Bloei&Groei waar oprichter Wendy Rats ons opwachtte. Daar deden we 2 workshops TonTuin maken met ontzettend enthousiaste Amsterdammers en een hele bewuste groep mensen die in staat zijn het energielevel op te hogen. Sommigen vertrokken na de workshop met een TonTuin in de Metro of bus, anderen achterop de fiets. Een mooi theatraal gezicht waarbij ik weet dat de door mij gedeelde kennis tijdens een workshop weer wordt doorgegeven en zo anderen weer TonTuin(variaties) gaan maken.

Zondag denk ik: “doe maar nog zo’n week”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.