WaterLeider bespaart 90m3 drinkwater

Door verschillende acties zijn er dit jaar 449 regentonnen geplaatst. Hiermee wordt minimaal 90m3 drinkwater bespaard en wordt het riool ontlast. Een deel van het regenwater wordt gebufferd in de watertonnen, een deel van de liters gaat daarna weer in de grond door infiltratie. Afkoppelen, bufferen en infiltreren zijn allemaal klimaatadaptieve maatregelen die ook nog eens de natuur een handje helpen.

De acties
* In het voorjaar 2021 startte in Rotterdam “Het Regent Tonnen” in samenwerking met Wijkbedrijf De Middellander en DuZaMM. Hierbij kregen we financiële steun van Rotterdams WeerWoord, Hoogheemraadchap Schieand en de Krimpenerwaard, Waterschap Hollandse Delta en Hoogheemraadschap van Delfland. Deze succesvolle actie waarbij Rotterdammers werden ontzorgd -de ton kun je online bestellen, wordt geleverd én aangesloten- leidde tot plaatsing van 281 tonnen.
* Door workshops waarbij een transportvat werd omgebouwd tot TonTuin zijn er in 95 van deze upcycle tonnen met tuintje geplaatst in Amsterdam, Delft, Haarlem, Rotterdam, Schiedam en Utrecht.
* Dezelfde knalblauwe ton wordt door een actie in de wijken van Rotterdam Charlois gratis uitgedeeld. Tot nu tot 46 stuks, in totaal worden er 250 aan de bewoners uitgedeeld. Dit leidt naast een bewuster watergebruik ook tot vergroening.
* En dan, minstens even leuk, zijn de berichten van mensen die we krijgen die zich lieten inspireren en motiveren door WaterLeider en zelfgemaakte of gekochte tonnen plaatsten. Dat zijn er nog eens 27.

Delen is vermenigvuldigen
De teamleden van de waterbewuste beweging werken volgens een ecologisch verdienmodel met milieuwinst als doel. Geld kan een middel zijn om dat doel te bereiken, maar dat hoeft niet. Door het delen van kennis, het loskoppelen van prestige en het zoeken naar upcycle, hands-on en doe-het-zelf oplossingen zijn de bovenstaande projecten in aantallen bespaarde liters en toegevoegd groen een succes. Ter illustratie: Van de TonTuin zijn er 18 verkocht aan particulieren en 250 voor de kostprijs gekocht door de helaas overleden Ronald Tol. Hij kreeg hiervoor geld van gebiedscommissie van Charlois en Waterschap Hollandse Delta. Stel dat we deze tonnen met winst wilden verkopen en geen workshops hadden gegeven, dan kwamen er aanzienlijk minder op straat. En nu kunnen we met recht zeggen dat 90m3 bespaard drinkwater, en 90m3 regenwater voor toegevoegd groen een dikke winst is. Voor de stad.

Gerelateerde berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Facebook
Facebook
YouTube
YouTube
LinkedIn
Instagram