Waterbesparing

We gebruiken teveel kraanwater terwijl dat niet nodig is. Ook al is het zo goedkoop, dan kun je er nog steeds zuinig/bewust mee omgaan. Waterbesparing dus. Je bespaart niet echt veel op je uitgaven, maar je spaart wel het milieu. Want voordat het drinkwater uit je kraan komt, dan is er al een proces aan voorafgegaan met een hoge negatieve milieu impact.

Klik, lees en zie al onze verzamelde tips wat jij kan doen aan waterbesparing.

Ingewikkeld? Nee hoor!

WaterLeider waterbesparing Tip Top 50

Check onze eigen lijst met waterbesparende oplossingen

Gewoon niet gebruiken

Minder vaak douchen

Composttoilet

Droogtebestendige planten

Auto lekker verstoffen

Tips? contact ons zodat we aan de 50 tips komen!

Andere waterbron

Regenwater voor je toilet

Grondwater voor je tuin

Regenwater om te poetsen

Minder gebruiken

Niet elk plasje doortrekken

Bespaarknop op je moderne toilet

Korter douchen

Baksteen in de stortbak van je toilet (verlaagt het aantal liters)

Minder vlees, 15m3 water voor 1 kilo rund

sproei in de avond en op de grond je tuin


Hergebruiken

uit je vaas in de regenton

Het opwarmwater van de douche in een emmer

Kookwater in je toilet of tuin

Water besparen met drinkwaterbedrijf Vitens

Je scheidt je afval en je gaat zuinig om met energie. Maar hoe zit het met je waterverbruik? Hoe duurzaam is dat? Ons drinkwater lijkt zo gewoon en vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Verspillen is zonde. Voor jezelf, voor de natuur en voor volgende generaties. Met onderstaande tips kun je dagelijks gemakkelijk veel water besparen. Goed voor je portemonnee én goed voor de natuur. Want door water te besparen, houd je het grondwater op peil en de natuur groen.

Douche een minuut korter

Gebruik het hele jaar je regenton

Spoel ff wat minder (water) door de wc

Een derde van de Nederlanders gebruikt nooit de kleine knop van het toilet. Dagelijks gebruiken we ongeveer 35 liter water om het toilet door te spoelen. Door de juiste knop op het juiste moment te gebruiken, bespaar je ongeveer de helft. En vervang oude wc’s, een nieuwe heeft een kleiner reservoir.

Tanden poetsen is kraan dicht

Laat jij ook tijdens het tandenpoetsen de kraan lopen? Zonde van al dat kostbare drinkwater dat gewoon wegloopt, zonder dat je het nodig hebt. Wanneer je twee minuten je tanden poetst, spoel je meer dan 40 liter water per keer door de gootsteen. Door de kraan even dicht te draaien, bespaar je enorme hoeveelheden water.

Tips waterbesparing van Het Kan Wel!

Deze tips vonden we op de website van Het Kan Wel het inspiratie kanaal avant la lettre dat laat zien dat je zelf de wereld beter kan maken, groener, socialer en met je eigen kleine of grote stappen!

Vang douchewater op

Als je de douche net aanzet is het water nog brrrr koud, en daarom wachten we netjes tot het water een aangename temperatuur heeft bereikt. Maar als je bedenkt dat douchewater 51% van het totale verbruik op de rekening is moeten we misschien toch iets zuiniger gaan worden met onze dagelijkse douche.

Zet een emmer onder de douche zodra je hem aanzet en vang al dat koude water gewoon op. Zonde om zo je putje in te laten lopen en nooit meer terug te zien. Het water hergebruiken is beter. Je kan je planten er mee water geven, je kan het gebruiken om mee te koken en je kan er zelfs je toilet mee doorspoelen.

Hergebruik kookvocht

Weet je hoeveel goede stoffen er in het water zit waarmee je je groenten, rijst, pasta of aardappelen hebt gekookt? Het zit vol natrium, kalium, fosfor en ga zo maar door. Gooi het niet door de gootsteen, maar gooi het bij je planten. Ze zullen je dankbaar zijn. Dit scheelt niet alleen water maar je hoeft ook geen plantenvoeding meer te kopen. En oh ja, laat het water wel eerst even afkoelen.

Inkoppen maar

Echt een inkoppertje deze, maar doe je het ook? Heb je een regenton staan of gewoon een emmer of bak om het regenwater op te vangen? Je kan er zoveel mee. Of je het nu filtert en gebruikt om mee te koken of je geeft je planten in huis er water mee. Het kan allemaal. Maar laat het in ieder geval niet weglopen, behalve door de wc als je het gebruikt om door te spoelen nadat je net je eigen regenwater hebt laten lopen.

Maak een waterkliko

Zet een bak of emmer of wat je ook in huis hebt op een strategische plek en dump hier iedere keer die kleine restjes in die je normaal zonder na te denken de gootsteen in zou kieperen.

Bijvoorbeeld die laatste paar slokken die nog in dat kopje zitten, het water uit de waterbak die schoongemaakt moet worden van de hond of kat, het water uit de bak van je droger of ontvochtiger / airco. Al die kleine restjes water bij elkaar wordt een grote hoeveelheid die je weer kan gebruiken om de planten op het balkon water te geven.

En maak er vooral een spelletje van met de kinderen, dat zullen ze leuk vinden. Het mooie van zo’n opvanger is dat je het water ziet toenemen. Zo worden ze spelenderwijs bewust van hun eigen gedrag.

Heee, hetzelfde idee als TussenWater

Waterbesparen met Evides

Bewust omgaan met ons drinkwater doen we samen. We kunnen ervan genieten en tegelijkertijd op besparen. Er zijn talloze manieren om dat te doen en ze beginnen allemaal bij onszelf. Hieronder vind je 18 bespaartips, die we samen met onze klanten hebben ontwikkeld.

Challenge jezelf: 1 minuut korter douchen

Gemiddeld genomen staan wij ruim 8 minuten onder de douche. Een minuutje minder is dan wel mogelijk én bespaart al snel 2.500 liter per jaar!

Kleine wasjes… Nee! Grote wasjes

De wasmachine draait met gemak alle wasjes en gebruikt zo’n 50 liter water per wasbeurt. Laat de wasmachine dus pas ‘lekker draaien’ met een grote was.

Een volle bak

Gezellig met de hand afwasssen? Gebruik dan wel een teiltje. Dat bespaart water en geld. Nog meer water besparen? Gebruik dan een vaatwasser die je pas aanzet als hij vol is.

Droge was, blije planten

Heb je een condensdroger? Het water in het reservoir kun je niet drinken, maar wel gebruiken voor de planten.

Tips waterbesparing van RTV Rijnmond

5 maal verantwoord met regen omgaan

1. Breng hoogteverschillen aan

Door hoogteverschillen aan te brengen in je tuin verdeel je het water. Het is aan te raden om de plantjes die het meeste water slurpen op de laagste punten in je tuin te zetten. Volgens Milieu Centraal, een stichting die mensen helpt bij het maken van duurzame keuzes, vangen lagere plekken bij die inrichting meer water op. Zet je tuinstoel juist op het hoogste punt, dan hou je je voeten droog. En als je de lagere delen verder van je huis aanlegt, heb je ook een kleinere kans op overstroming van je huis.

2. Koop (of maak) een regenton voor maximale waterbesparing

Een tuin kan niet teveel regen tegelijkertijd opnemen. Dus als het te hard regent, loopt het water weg. Verspreid over de tijd kan de tuin het water wel goed gebruiken. Schaf daarom een regenton aan, daarmee kan je het water opslaan. Je zou regentonnen zelf ook kunnen maken. Een vaas of prullenbak buiten zetten kan de klus al klaren. Daarnaast kan je door een gat te graven een vijver als wateropslag maken.

3. Plant bomen en struiken

Om het water zo goed mogelijk te gebruiken, is het goed om veel groen en bomen in je tuin te hebben. Bomen halen water uit de bodem en verdampen het via de bladeren. Als je geen plek hebt voor een boom zijn struiken en hagen ook al een hele verbetering voor het waterhuishouden van je tuin. 

4. Leg een afvoergoot aan

Als je het water nou niet op je wandelpad wilt hebben, kun je aan de zijkant van het pad ruimte voor het water laten. De organisatie Tuinbranche Nederland tipt dat dit op verschillende manieren kan. Je kunt een betonnen afvoergoot of klinkers aanleggen, maar ook ruimte laten tussen de tegels. 

5. Wip tegels zodat de grond zoveel mogelijk kan absorberen

Stenen vergen minder onderhoud dan planten, maar door te veel tegels kan het water niet in de bodem opgeslagen worden. Tientallen gemeenten verwisselden tijdens het NK tegelwippen al stoeptegels voor groen. Als je tegels uit je tuin haalt, zorg je ervoor dat het water gebruikt kan worden door het groen in je tuin en verdwijnt het water niet in de riolering.

Waterbesparing

Haal alles uit je regenton met Opzoomer Mee

Met het water uit een regenton kun je het gezamenlijk groen in je straat water geven. Bijvoorbeeld als het bloedje heet is in je straat. Maar opgevangen water kun je op veel andere manieren nuttig gebruiken. Ook als het nat of koud is. De tips zijn verzameld door Opzoomer Mee.

Om te klussen
Bijvoorbeeld voor gips of cement.

Hond of poes
Prima drinkwater voor je huisdier.

Spoel je wc ermee door
Met een emmer, via een pomp of tuinslang (zorg dat dit water niet in contact komt met drinkwater).

Kamerplanten
In regenwater zit geen kalk, maar wel voedzame mineralen. Je kamerplantjes groeien er beter op dan kraanwater.

Schrob je stoep
Een kleine schoonmaakactie met een mooi resultaat.