Waterbeheer

Basis en Bron

De bodem is de basis, het water is de bron. Breng je die twee in balans, dan zorgt dat voor sterke en mooiere planten.WaterLeider informeert je over waterbeheer, om te inspireren tot actie over te gaan. Want met een goed gebruik van regenwater, bewaar je in tijden van teveel voor wanneer er te weinig is.Met deze tekst bieden we je handvatten om zelf aan de slag te gaan met waterbeheer in en om je huis. Na het lezen van deze mini handleiding kun je je voorbereiden op zowel grote als kleine aanpassingen.

Fases

Om een goed beeld te krijgen van hoe je je actie op waterbeheer start, is het belangrijk om de hele waterloop in fases te knippen. De laatste fase -Gebruiken- moet je in beeld hebben voordat je invulling geeft aan de eerste 3 fases: Opvangen, Bewaren, Zuiveren. Immers het uiteindelijke doel is mede bepalend voor bijvoorbeeld de bereikbaarheid en filtermethode.

Opvangen

In Nederland hebben we het voordeel dat de meeste daken al een perfecte opvangplek zijn en vaak gaat de regen van het naar de regenpijp (ook wel hemelwaterafvoer genoemd). In het geval van de regenpijp, kun je kiezen voor:
een vulautomaat, die onderbreekt de waterstroom om de ton mee te vullen en als de ton is alsnog retour. Je kan hierbij er ook voor kiezen om op een hoog punt van de ton een overstort te maken. Dan laat je het water in de tuin stromen, wat weer goed is voor bodem(leven).
Of
De regenpijp omleiden naar de ton en dan via een gat in de deksel de ton te vullen. Let wel op dat je of een retour naar de pijp maakt of een overstort. Zodat de ton niet overstroomt.
Als er geen regenpijp is, dan kun je een ton zonder deksel neerzetten of kiezen voor een ton met een plantschaal bovenop.

>> Meer info en stappenplan.

Bewaren

Kan op veel manieren en met veel soorten materiaal. Het meest voor de hand liggende is een regenton. Die zijn het makkelijkst te krijgen en er is altijd wel een plek voor te vinden. Het plaatsen is relatief simpel. Qua omvang kan je het beste kijken wat de behoefte is voor het doel waar je het voor gaat gebruiken. Stelregel is tussen de 10 en 15 milimeter water per vierkante meter, per week in de droge periodes. Bewater pas als de blaadjes slap gaan hangen, anders raken de planten teveel gewend. De maat van je ton stem je dus af op het oppervlak van je tuin.

Andere opties voor grootschaliger opvang dan een regenton zijn. IBC tanks 1.000 liter per stuk. Tanks van kunststof of beton die je (deels) kan ingraven. Een behoorlijke klus, maar het grote voordeel is dat je veel kubieke liters kan bewaren zonder ruimte bovengronds te verliezen. Een extra optie is een waterzak in bijvoorbeeld je kruipruimte of schuur. Die is makkelijker in transport en plaatsen. Let op: stilstaand water in je berging is gevoelig voor zonlicht en warmte voor het vermeerderen van algen en bacteriën. Zorg dus voor een lichtdicht exemplaar of betimmer de berging. Tegen warmte kun je kiezen voor een schaduwplek, onder de grond of met isolatie erom. Ingraven kan alleen als de berging er voor gemaakt is of met extra versteviging. Immers als je vat leeg is dan drukt de bodem en/of grondwater ertegen.

Zuiveren

We gaan meestal uit van het bewaren van water voor je planten, maar ook voor andere doeleinden zoals toiletspoeling kan het worden ingezet. De meest voorkomende vormen van zuivering vind je hieronder op volgorde van mate van zuiverheid. Voor professioneel gebruik zijn filtersets beschikbaar die voor alle fases gebruikt kunnen worden.

Let op: koppel nooit regenwater aan drinkwaterleidingen, wil je drinkwater als suppletie, zorg dan voor een door lucht gescheiden breaktank.

Grof, tegen takjes, blaadjes, et cetera. Dat kan met een bolrooster aan het begin van de regenpijp, via een bladspuwer in de regenpijp. Je bent vrij om zelf te experimenteren met bijvoorbeeld wol of een oude panty.
Middel, tegen zand en dierlijke ontlasting. Dit kan met geotextiel.
Fijn, tegen kleine vaste deeltjes zoals algen. Dat gaat het makkelijkst met zilverzand.

Zuiverend, voor bacterieen, virussen, zware metalen en chemie. Doe je effectief met actieve koolstof en/of UV licht.

Gebruiken

Waar ga je het bewaarde water voor gebruiken? Voor jezelf of om de natuur een handje te helpen? Er zijn nog meer doelen waar je in eerste instantie misschien niet aan dacht…

Groen binnen en buiten bewateren
Hiermee heb je de minimale zuivering nodig, alleen een grof filter is genoeg. Bedenk van te voren dat je het water makkelijke zult willen tappen. Uit een regenton in de gieter komt het meest voor. Let op dat je vat voldoende hoogte heeft zodat de gieter onder de kraan past. Ook kun je kiezen voor het koppelen van een slang aan je kraan. Er is natuurlijk niet dezelfde druk als uit de waterkraan, maar om te vloeien werkt het prima. Sommige kranen hebben ook een gardena aansluiting waar je een koppelstuk op kan klikken.
Kies je voor een tuinslang op druk, dan kan dat met een pomp. Gebruik hiervoor een dompelpomp of aanzuigpomp. Als je veel druk nodig hebt voor bijvoorbeeld een langere afstand is een hydrofoorpomp het meest geschikt. En voor de liefhebber een zwengelpomp, dat kan ook een aanvulling zijn op de inrichting van je tuin.


Bodem, bodemleven en diersoorten

Door te infiltreren help je alles wat leeft onder de grond. Een vochtige bodem is van enorm belang om schimmels, bodemdiertjes en insecten een gezonde omgeving te bieden. Dat levert weer meer soorten op én meer aantallen. Bijvoorbeeld de regenworm die weer andere diersoorten als egels en vogels aantrekken. Hiervoor is wel een goede zuivering nodig omdat anders metalen en chemie onbedoeld meer de bodem intrekken. De concentratie neemt toe met de hoeveelheid water die door de grond sijpelt. Een steeds vaker gebruikte methode is via een wadi, een aanrader als je er de plek voor hebt!
Wil je het voor je vijver gebruiken let dan op de PH waarde, die moet je meten en bijstellen voor je het erin doet. Een aanvulling op je vijver is werken met Effectieve Microbacteriën.

Andere bestemmingen die je zelf aan kan vullen:

Koelen met verdamping of verneveling
Verzwaren, vul bijvoorbeeld je parasolvoet
Toilet spoelen
Schrobben van buitenruimte en tuinmeubels

Top 3 Tips


1) Voorkom uitdrogen

Bij >> Bio-Kultura weten ze alles van het belang van een goed vochtbalans in je bodem. Uitdrogende grond zorgt voor een verminderd bodemleven en afname voedingsstofffen. Zorg dat je bodem is afgedekt, zodat het vocht minder snel verdampt. Waarom bij watertips? Omdat wat er niet uit de bodem gaat, er ook niet in hoeft. Bij een bodem met bijvoorbeeld mulch of begroeiing is 5 liter water per m2 per week nodig. Bij een open grond het dubbele!


2) Shop circulair

Voor je portemonnee en het milieu is het goed om eens te kijken in een kringloopwinkel of verkoopsite voor tweedehands spullen. Zo zijn er afgedankte tonnen te vinden of als je handig bent knutsel je zelf wat van een oud wijnvat, een kliko of IBC tank. Het gaat om het bergend vermogen, dus wat je neemt maakt niet uit. Zodra je er een toevoerpunt op zet en een kraan is het een regenton.

3) Let op oorsprong materialen


Zowel bij nieuwe als tweedehandse materialen voor waterberging is het verstandig om kritisch te zijn naar de oorsprong van het materiaal. Tweedehands vaten uit de transportsector zoals bondelvaten of iBC tanks kunnen sporen van chemie bevatten. Check bij de leverancier wat erin heeft gezeten. Vaak is het melasse of plantaardige olie en dan is het na een spoelbeurt prima. Ook bij nieuwe regentonnen kan er iets zijn. Vooral het uitlogen van kunststof onder invloed van zon en water kan slecht zijn voor de waterkwaliteit en het (micro) ecosysteem. Als iets te goedkoop is, let dan op het soort plastic.

WIL JE DEZE TEKST GEBRUIKEN? MAG! Maar… laat het even weten en voeg onderstaande tekst toe.

Dit is een WaterLeider tekst


WaterLeider is een team van groene doeners met opgestroopte blauwe mouwen. De groep bestaat uit een aantal autonoom opererende WaterLeiders die ieder voor zich én als groep dezelfde doelen nastreven. Met name het vergroten van waterbewustzijn, toegevoegd groen en ondersteunen van de biodiversiteit staat hierbij voorop. Bij voorkeur wordt gewerkt met circulaire materialen en in een mensvriendelijke opzet. Goed om te weten, ze werken volgens een ecologisch verdien model, met milieuwinst als doel. De inkomsten zijn een middel om dat te bereiken. Ze zijn vooral actief in de stedeljike omgeving, daarom is het motto: Elke stad verdient een fijne leefomgeving. Voor elke vorm van leven.