Vijf tips om water te besparen
Je scheidt je afval en je gaat zuinig om met energie. Maar hoe zit het met je waterverbruik? Hoe duurzaam is dat? Ons drinkwater lijkt zo gewoon en vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Verspillen is zonde. Voor jezelf, voor de natuur en voor volgende generaties. Met onderstaande tips kun je dagelijks gemakkelijk veel water besparen. Goed voor je portemonnee én goed voor de natuur. Want door water te besparen, houd je het grondwater op peil en de natuur groen.
1. Douche een minuutje korter
Tijdens een gemiddelde douchebeurt van 8,3 minuten verbruik je ongeveer 70 liter drinkwater. Dat is meer dan de helft van het drinkwater dat je dagelijks gebruikt. Door een minuut korter te douchen, bespaar je al zo 42,5 liter per persoon per week. Dat is ruim 2.200 liter per jaar! Door een waterbesparende douchekop te gebruiken, bespaart een gemiddeld huishouden 8.500 liter per jaar.
2. Gebruik het hele jaar door water uit een regenton
Hoewel driekwart van de Nederlanders een tuin heeft, gebruikt maar slechts een derde een regenton. En dat terwijl een kwartier de tuin sproeien 100 liter water kost. Hemelwater is gratis en perfect om planten water te geven of de auto schoon te maken. En wist je dat je er ook je ramen mee kunt lappen?
3. Gebruik de kleine knop of spoelonderbreker op het toilet
Een derde van de Nederlanders gebruikt nooit de kleine knop van het toilet. Dagelijks gebruiken we ongeveer 35 liter water om het toilet door te spoelen. Door de juiste knop op het juiste moment te gebruiken, bespaar je ongeveer de helft. En vervang oude wc’s, een nieuwe heeft een kleiner reservoir.
4. Draai de kraan dicht tijdens het tandenpoetsen
Laat jij ook tijdens het tandenpoetsen de kraan lopen? Zonde van al dat kostbare drinkwater dat gewoon wegloopt, zonder dat je het nodig hebt. Wanneer je twee minuten je tanden poetst, spoel je meer dan 40 liter water per keer door de gootsteen. Door de kraan even dicht te draaien, bespaar je enorme hoeveelheden water.
5. Vervang lekkende en druppelende kranen
Je verwacht het misschien niet, maar een lekkende kraan kost soms wel duizenden liters per jaar. Flinke waterverspilling dus! Je kunt veel water besparen door oude kranen te vervangen. En ben je dan toch bezig? Kies voor een mengkraan met een energie- en waterbesparende functie.