Water besparen met PWN

We gebruiken met z’n allen veel drinkwater. Niet alleen om te drinken maar bijvoorbeeld ook om in de zomer de tuin te sproeien, zwembaden te vullen of een keer extra te douchen. Als er heel veel drinkwater tegelijk wordt gebruikt, kan de druk in de leidingen dalen. Dan komt er minder water uit de kraan. Dat willen we voorkomen! Het is daarom belangrijk om samen duurzaam met drinkwater om te gaan. Hoe geniet je van drinkwater op een bewuste manier? Lees deze 12 tips om water te besparen.

1. Douche 2 minuten korter

undefined

Douche eens 2 minuutjes korter en bespaar ruim 15 liter kraanwater.

2. Eco vriendelijk auto wassen

undefined

Natuurlijk wilt u dat uw auto glanzend schoon is. Ga voor een wasbeurt niet zelf aan de slag met emmers water en een tuinslang, maar was de auto in een eco vriendelijke wasstraat. Wist u dat 80% van het water daar wordt hergebruikt? Dat is wel zo verantwoord.

3. Besproei je tuin na 22.00 uur en gebruik een gieter

undefined

Besproei je planten na 22.00 uur en gebruik geen sproeier, maar een gieter. Op die manier krijgen de planten zo direct mogelijk hun water en verdampt het nauwelijks. 

4. Gebruik de eco-stand

undefined

Wassen of afwassen? Kies de eco-stand op uw vaatwasmachine en bespaar al snel zo’n 16 liter.

5. Gebruik de waterbesparende knop op het toilet

undefined

Heeft je toilet twee knoppen? Een grote en een kleine? Gebruik dan altijd de kleine knop voor ‘kleine boodschappen’. Dit kan bij sommige wc’s soms wel de helft van het water besparen per spoelbeurt.

6. Spaarzaam wassen

undefined

Uw groente of fruit wassen? Houd het niet onder een stromende kraan, maar gebruik een ‘ouderwets’ teiltje.

7. Koel water

undefined

Lekker koud drinkwater? Laat op warme dagen de kraan niet stromen tot het water koud is, maar leg alvast een fles water koud weg in de koelkast.

8. Mulchen

undefined

Heeft u al van mulchen gehoord? Dit is een manier om uw borders tegen uitdrogen te beschermen, bijvoorbeeld de bodem rondom uw planten met houtsnippers of ander organisch materiaal te bedekken. Zo hoeft u minder te sproeien.

9. Vang regenwater op

undefined

Regenwater is een perfect alternatief voor kraanwater om de tuin te bewateren. In een kleine regenton past al snel 100 liter regenwater. Maar natuurlijk kunt u tijdens een regenbui ook gewoon wat emmers of lege plantenbakken in de tuin neerzetten. Alle beetjes helpen.

10. Laat de kraan niet lopen

undefined

Handen wassen, tanden poetsen of scheren? Laat de kraan niet lopen, maar doe hem dicht en bespaar zo’n 2 liter.

11. Repareer lekkages op tijd

undefined

Vervang lekkende kranen in de badkamer, de keuken of in de tuin. 

Besteed ook aandacht aan lekkages van de binnenleidingen. Neem regelmatig de stand van uw watermeter op, zo voorkomt u een hoge waterrekening.

12. Hergebruik zwembadwater

undefined

Een zwembad in de tuin bevat al snel 2400 liter water. Laat het water uit uw zwembad dus niet zomaar weglopen, maar gebruik het om uw gieter te vullen en de planten en het gras water te geven.