Variaties TonTuin in straatbeeld

We zijn ondertussen wel gewend geraakt aan de knalblauwe TonTuin, maar na 850 exemplaren wordt het tijd voor wat variatie. Een proef met verschillende kleuren op de Rooftop Walk leverde veel positieve reacties op en daarom bieden we nieuwe varianten aan.

Nieuwe versies

In circulair werken ben je afhankelijk van het aanbod van reststromen. De tonnen die we gebruiken voor het maken van de tonTuin zijn zogenaamde bondelvaten van 200 liter. Gebruikt voor het transport van vloeibare stoffen. Meestal na 1 keer afgedankt. De kleuren zijn beperkt tot wit, groen, blauw en rood (zwarte vaten worden gebruikt voor zware chemie, dus niet geschikt).

Weinig keuze dus, maar wel veel variaties! Onze regenton met een tuintje bovenop is in drie lagen op te bouwen: de voet, het waterdeel en het plantdeel. Daardoor zijn er dus 4 kleuren toe te passen op 3 plekken. Een wiskundige weet vast het aantal variaties…

We maakten al een Rotterdams vlag en een knalrode. Maar het kan ook een Nederlandse vlag worden, of een omgekeerde. Of nog meer variatie met een extra sticker zoals 3 Andreaskruizen voor een Amsterdamse versie, met een Haagse Ooievaar. Of een smurf, blauw met een witte bovenkant, Spongebob of worstenbroodje. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is een design mouw aan te passen. Benader ons gerust voor maatwerk, hoe uitdagender hoe liever.

Wat doet ie dan? De TonTuin:

+ is circulair

+ helpt tegen hittestress

+ heeft geen regenpijp nodig

+ bewaart water bij overvloed, geeft bij droogte

+ laat de plantjes via een lont uit eigen voorraad drinken

+ is gemaakt in een sociale werkplaats

+ izorgt voor ecologische winst en is non commercieel

Succes

TonTuin is gestart in 2020 als budgetversie van Natte Krat. In opdracht van wijlen Ronald Tol zijn de eerste 250 gemaakt. De naam is een voortvloeisel uit een wijkproject in Rotterdam Middelland waar bewoners de combi van een geveltuin en regenton konden aanvragen. Sinds die beginjaren is niet alleen de verkoop gestegen, maar vooral ook door workshops komen er steeds meer exemplaren in het straatbeeld. Da’s maar goed ook want elk vat buffert 200 liter hemelwater en zorgt voor 0,28m2 extra groen!

WaterLeider is blij met de toename van het aantal. Want elke TonTuin zorgt naast groenblauw voordeel ook voor meer gesprekken over beter waterbeheer in de stad. En minstens even blij zijn we met de erkenning. Vorig jaar won dit concept de Gouden Gieter voor beste klimaatadaptieve toepassing. Opzoomer Mee nam het model mee in haar programma en in 2022 waren er op 12 plekken 220 cursisten die er een maakte.

Wil je er ook een? Je kunt hem op drie manieren verkrijgen

1) kopen via WaterLeider of Het Regent Tonnen

2) Maken tijdens een van de workshops houd de socials bij en https://waterleider.nl/agenda

3) Zelf maken, feel free, open source

Voor verkoop via je eigen winkel of kanaal (in consignatie mogelijk) neem even contact op met tijs@waterleider.nl / 0641954478

#water #regenton #waterton #tontuin #stadsnatuur #biodiversiteit #klimaatadaptatie #innovatie #circulair #diy #ecologie #duurzaam #budget #waterleider #nattekrat #workshop