Tinus Timmert

Tinus Timmert zegt: Ik ben altijd op zoek naar verbetering! Hoe kan iets makkelijker, gebruiksvriendelijker, duurzamer, leuker of mooier worden gemaakt? Ik heb dus ook altijd wel inspiratie om weer een klusproject op te starten. Hierbij probeer ik altijd gebruik te maken van zo veel mogelijk tweedehands materialen. Het zou je verbazen hoe veel bruikbare spullen je kan vinden om om te toveren in een super mooi nieuw iets! 

DIY Regenton

Bouw een DIY regenton van pallethout en een kunststof ton.

Het klimaat verandert. We zeggen het al jaren, maar je kan er nu niet meer omheen. Grote periodes van droogte worden afgewisseld met enorme hoosbuien. Beide zijn een probleem. Te droge grond is niet in staat om enorme hoeveelheden water op te nemen. Als het dus eindelijk regent, belandt dat water dus allemaal in het riool. Zonde! We kunnen allemaal ons steentje bijdragen om hier een beetje aan te helpen. Haal die tegels uit je tuin, plant meer groen aan en bouw een DIY regenton van pallethout en een kunststof ton! Een regenton is heel handig. Tijdens die enorme hoosbuien vul jij je ton, ontlast je de riolering en kan je dat water later weer over je tuintje gieten die dus langer groen blijft. Bovendien kun je je regenwater nog voor veel meer dingen gebruiken.

Tinus Timmert DIY regenton

Regenwater is super om te gebruiken voor:

 • Ramen wassen (regenwater bevat geen kalk dus je kan zonder strepen je ramen lappen) 
 • Auto wassen
 • Tuin bewateren 
 • Bloemenvazen vullen (geeft geen kalkstrepen) 
 • Huisdieren water geven (zoals je konijnenhok) 
 • Kamerplanten bewateren (kamerplanten hebben veel liever regenwater dan het kalkrijke kraanwater)

Helaas heeft een regenton ook nadelen. Het neemt ruimte in beslag en de modellen die je in de winkel koopt zijn vaak prijzig en/of niet echt mooi. Wij vinden regentonnen van oude wijnvaten er bijvoorbeeld fantastisch uitzien, maar de prijzen hebben er tot nu toe voor gezorgd dat we er nog niet eentje hebben aangeschaft. Laatst vonden we een advertentie op marktplaats van iemand die GRATIS kunststof tonnen weggaf. Dit bracht ons tot een nieuw project: bouw een DIY regenton van pallethout en een kunststof ton.

Benodigdheden:

 • Een vat/ ton
 • Houten planken
 • Schroeven
 • Tegels of een standaard waar de ton op komt te staan
 • Regentonkraantje
 • PVC lijm
 • Sanitaire kit of teer
 • Boormachine
 • Klein (ijzer)zaagje
 • Sanitaire kit of teer
 • PVC buizen ter verlenging van de regenpijp water verdeler en het kraantje.

In deze tutorial laat ik je zien hoe ik samen met vriendin Emma twee regentonnen heb gemaakt >> LEES VERDER

Aarbeientoren met bewatering

Maak je eigen DIY Aardbeientoren met bewateringssysteem! In dit blog leg ik je uit hoe ik mijn eigen, zelfwaterende(!) aardbeientoren heb gemaakt. Aardbeien hebben veel zon en water nodig, deze toren geeft ze beide. Vanwege het verticale design is hij ook nog eens super geschikt voor kleine tuinen en balkons en je kan er super veel aardbeienplantjes in kwijt. Lees dus gauw verder en eet deze zomer heerlijke aardbeien uit eigen tuin.

We gaan in dit blog een DIY Aardbeientoren maken. Deze is gemaakt van Douglas hout. Ik heb gekozen voor Douglas, omdat dat langer meegaat dan vurenhout, maar nog wel prettig werkt en betaalbaarder is dan hardhout. Bovendien heb ik al meerdere tuinmeubels gemaakt van Douglashout, dus dat past mooi bij elkaar. Let er bij het kiezen van je houtsoort op dat deze niet geïmpregneerd is. Geïmpregneerd hout is op de lange termijn giftig. De stoffen sijpelen langzaam in je grond en worden opgenomen door je aardbeienplanten. Kies dus voor onbehandeld hout.

Tinus Timmert Aardbeientoren

Deze DIY Aardbeientoren met bewateringssysteem heeft in totaal 24 gaten voor aardbeienplantjes. Daarnaast is de bovenkant ook open, waar je ook nog 1 of meerdere plantjes in kwijt kunt. Het mooie aan deze toren is de manier van water geven. Geef je een toren als deze veel water van boven, dan zul je zien dat de grond uit de gaten loopt. De grond krijgt onvoldoende tijd om vocht op te nemen en je aardbeienplantjes zullen sterven. Deze paal heeft een ingebouwde tuinslang met gaatjes. Je geeft de pot dus van binnen uit water. Hierdoor loopt er geen grond weg en krijgen je aardbeien meer water. Ik heb een Gardena slangkoppeling aan het einde gedaan, waardoor ik hem zelfs kan aansluiten op mijn tuinslang. Watergeven was nog nooit zo makkelijk.
>> ZELF MAKEN? LEES HIER DE VOLLEDIGE INSTRUCTIE

Bijenhotel

Maak je eigen bijenhotel met een oude boomstronk of tak. Of in dit geval zelfs: een oud stuk boomwortel.

Bijen hebben gaten nodig van +- 15cm diep en een diameter tussen de 6 en de 8 mm. Het hout moet droog en vrij van scheuren zijn. Dus zaag je stronk, tak of wortel in stukken en ga los met je boormachine. Ik heb gaten van 6, 7 en 8 mm geboord. Voor iedere bij wat wils.

Tinus Timmert Bijenhotel

Hang je zelfgemaakte bijenhotels op, gericht op het oosten. Bijen kiezen graag een zonnige plek, maar een die niet de hele dag in de brandende zomerzon hangt. Dat kan de jonge bijen beschadigen. De ochtendzon op het oosten is dus perfect.
>> KIJK VOOR MEER LEUKE GROENBLAUW DHZ OP DE SITE.

Kruidentrap

Wij genieten al lange tijd van onze zelfgemaakte hottub, maar hier was nog steeds geen trapje voor gemaakt. In deze omschrijving vertel ik je hoe ik een trap voor de hottub heb gemaakt, waar ook nog eens kruidenplantjes in gepoot kunnen worden.

Hoef je nergens in te klimmen? Geen probleem. Deze trap staat ook leuk als plantenbak tegen een muur of schutting.

Tinus Timmert Kruidentrap

>> HOE? LEES HIER VERDER!

Houtopslag met mosdak

In dit blog leer ik je een pallet houtopslag met mosdak te maken uit pallets. Je hebt voor dit project 3 pallets en wat losse balkjes nodig. Verder heb je schroeven, een nietmachine, een vuilniszak en verschillende mossoorten nodig. Een elektrische zaag (bijvoorbeeld een cirkelzaag, reciprozaag of decoupeerzaag) maakt het zagen gemakkelijk. Het maken van een pallet houtopslag met mosdak is een makkelijk project die je in 1 middag kunt afronden.
>> HEB JE AL 3 PALLETS? LEES HIER HOE NU VERDER

Tinus Timmert Hottub