Technisch aansluiten IBC vat op regenpijp

Hoe sluit je een IBC aan als regenton? Heel simpel, je moet beginnen met te snappen dat je tank ook een regenton is! Alleen is die er niet voor gemaakt en heeft hij geen deksel, maar een schroefdop en geen standaard kraan en ook geen afvoer. He merendeel sluit je aan als een waterton, check voor stappenplan regenton aansluiten >> hier
De dingen die net even wat anders zijn, die ga je dus zelf maken, hoe? Zo:

n.b. deze tekst heeft copyright, maar we vinden het ook leuk als je deze kennis deel met anderen. Dus knip en plak wat je wilt, niet voor commercie of greenwashing, maar voor jezelf is ok, wel dan even met naamsvermelding en link erbij.

1: Goed plaatsen

Net als een regenton maak je eerst de ondergrond waterpas. Je zou het vat nog kunnen ophogen, het beste met stoeptegels onder de hoeken, het frame is zelf sterk genoeg, dus je hoeft niet alle randen op te hogen.


2: Koppelen aan regenpijp

De aanvoer van de vulautomaat doe je door een gat te boren met een klokboor. In dat gat plaats je een doorvoer van pvc zodat je die met de buis van de vulautomaat kan vastlijmen OF je gebruikt een rubber manchet. Als je het manchet gebruikt, dan het beste aan de binnenkant even laten doorsteken.
De schroefdoorvoer zal wat lastiger zijn, omdat je niet heel makkelijk aan de binnenkant erbij kunt. Je gaat hiervoor met 1 hand door het gat van de draaidop bovenin en de de andere gebruik je om de wartel op de doorvoer te draaien. Twee slagen is genoeg om de boel even op zijn plek te houden voordat je hem definitief maakt.
TIP>> zorg dat de wartel aan de buitenkant zit, zo kun je het vasthouden van de doorvoer en het aandraaien van de wartel van buitenaf doen.


pvc doorvoer
Rubber manchet
Kraan op IBC

3: Kraan aansluiten

Je zou misschien denken er zit al een kraan op, dus waarom al die moeite. De kraan die er op zit is een open-dicht kraan. Dat wil zeggen als de tank vol is en je doet hem open, dan gaat ie niet een beetje open, maar loost ie meteen met een rotgang het water. Plus dat het tuitje niet handig is voor een standaard slang. Je kunt die kraan eraf halen en vervangen door een IBC verloopkraan, die zijn online te bestellen en passen op dezelfde schroefdraad als de originele kraan.

Teveel gedoe, geen zin, tijd of geen gereedschap. We maken het graag voor je, neem even contact op via tijs@waterleider.nl

Kijk voor tips en tops op de pagina >> veiligheid
En via Marktplaats vind je snel een leverancier.