Slurpton

Deze slurpton maak je helemaal zelf (iedereen kan het) en zet je neer op plekken waar veel water blijft staan. Of dat nu in je achtertuin is, op je balkon of gezellig in de straat. Met een paar simpele ingrepen bouw je hem en verander je van wateroverlast naar waterlust!
Weetje… dit concept zou eigenlijk Natte Krat worden, maar gaandeweg het proces is dat een heel ander principe geworden. Van de slurpton zijn er een paar gemaakt, maar nooit gedeeld met het publiek, daarom nu hier als werktekening met een korte toelichting. Heb jij er een gemaakt? Zou leuk zijn als je de foto met ons deelt! De eerste wordt binnenkort gemaakt door teamlid Josee van Wijkenergie Werkt.

Wat heb je nodig:
1 Een oude regenton of ander vat
2 Een zaag
3 Steenwol
4 Substraat
5 Planten

Je maakt hem zo:
Zaag de onderkant van je vat of regenton af;
Zet de ton op de plek waar je hem wilt hebben;
Vul hem voor 2/3 met steenwol;
Vul hem voor 1/3 met substraat (lees hier meer);
Plantjes erin en de rest gaat vanzelf!

Tip: als je je ton niet mooi vindt, laat je inspireren.

Over Steenwol
Probeer de soort te vinden die in kwekerijen en in de glastuinbouw wordt gebruikt, die is vaak tweedehands te scoren. Deze variant is vrij van chemie. Als je steenwol gebruikt die voor isoleren van huizen is bestemd, dan bevat die brandvertragers en bindmiddelen. Niet tof voor de bij…

Waarom specifiek steenwol?
Omdat die makkelijker vocht opzuigt en vasthoudt, dan dat die loslaat. Als ie verzadigd is, wordt er niets meer opgenomen. Zo hebben je planten altijd de juiste vochtbalans!

Slurpton
kweken op steenwol