Recht op drinkwater

Functie bemoeial

Deze zaterdag in Mac Donalds Zwolle Noord. Er stond een oudere dame voor me die de medewerkster om een glas water vroeg. Bij haar koffie. Om haar medicijnen te kunnen nemen. Ze kwam er elke zaterdag.

Het antwoord was “nee mevrouw, daar kunnen we niet aan beginnen”.

Ik onderbrak het gesprek en zei (deze keer rustig, want was een paar dagen ervoor al tegen een boekhouder uit mijn stekker gegaan): “geef deze mevrouw water, ik denk bij wet verplicht en anders in ieder geval volgens moreel kompas.” Daarop kreeg ik te horen om me er niet mee te bemoeien. En dat was de trigger om juist meer te bemoeien. Dit gaat over menselijkheid, over handelen op gevoel en er moet iets rechtzetten

Als iemand om water vraagt, dan geef je dat. Daar hoef je niet over na te denken. Nogmaals kreeg ik te horen: “Meneer, u bent een bemoeial.” Ik zeg: “Nee, ik ben een klant en ik koop een flesje spa blauw van je en geef die aan deze dame die er haar medicijnen mee in wilt nemen.” Dat werkte, want liever gaf ze het flesje aan de dame dan hem aan mij te verkopen. Een glas water uit de kraan was toch goedkoper (en milieuvriendelijker) geweest.

De vrouw kon weer lachen, de verkoopster niet. Ik kreeg naast mijn bestelling ice tea. Niet besteld, maar blijkbaar wel afgerekend. Daar schaamde zich daar dan weer wel voor. “Sorry meid, maar teveel betaald voelt beter dan te weinig geven.” dacht ik, maar zei het niet en vroeg om het geld aan de dame te geven. Een andere medewerker zei dat het niet de bedoeling was om iedereen gratis drinkwater te geven. Ik vond het een uitstekend idee om het juist wel te doen. Bijvoorbeeld in elke Mac.

Ik was dus een bemoeial. Eerst verbolgen, later trots! En verhelderend. Want dat is wat we doen met alle andere WaterLeiders: Bemoeien. Overal gevraagd en vooral ongevraagd advies geven.

Trots op Almin met zijn douches voor dak- en thuislozen, Laura die het versteende Haarlem vergroend. Elsbeth die zorgde voor 1400 regentonnen in Rotterdam. Na oude nu nieuwe Emma. En de tonnenmannen: Bouzian, Inaho,Thomas en Thijs. Plus de mensen die in eigen stad/regio WaterLeideren: Jenifer (Zwolle en het hoge noorden) Miriam en Maaike (Utrecht) en hopelijk binnenkort Sonja (Amsterdam), Joost en Natacha (Schiedam). Heerlijke bemoeials zijn jullie. Blijf het doen, als het ooit een beroep wordt ben je senior.

Wat we daar deden? Een gezin waar we via via mee in contact kwamen kon niet meer voor een hondje zorgen en die ging ik daar ophalen. Het beest woont nu bij ons gezin met nog een herplaats teckel.

En die mac? Shit ik kom er nooit vanwege hun hyperkapitalistische bedrijfsvoering. Kom ik er eens, gelijk gedoe. En dat voor een kartonnen hamburger en koffie kwaliteitje k. De winst is een nieuwe geuzennaam: Bemoeial. Dank je wel meisje van de mac!