natte-krat

Natte krat was een project dat liep tot en met juni 2022. Deze versie is te vinden in de openbare ruimte en nodigt uit tot gesprekken over water, groen, klimaatadaptatie en kopieert techniek uit de natuur. De TonTuin is de publieksvriendelijke versie van Natte Krat en hiervan staan er inmiddels 2.150 op straten, pleinen, moestuinen, balkons en daken.

Je ziet hier een krat:
Delft – Green Village
Ridderkerk – De Fontein

Rotterdam – Nieuwe Binnenweg
Rotterdam – Botanische tuin Afri
Rotterdam – Waterbasis Rotterdam – Honingerdijk

Schiedam – Buurthuis de Erker Schiedam – NME Schiedam – Schiedam – Basisschool De Singel

Utrecht – tuincentrum Stek

Natte Krat
Foto: Daan Barnhoorn

Dit project kwam tot stand dankzij een samenwerking met:

Rotterdams Weerwoord
Klimaatkrachtig Delfland
Waterschap Hollandse Delta
Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard
Provincie Zuid-Holland

Dit schreef Duurzaam 010 in september 2020

Hoe kun je zo efficiënt mogelijk met opgevangen regenwater je planten sproeien? Een regenton is al een goed begin, maar kan het ook beter? Op die vraag heeft Tijs van Ruth, die al 10 jaar een klusbedrijfje runt in Rotterdam, het antwoord.

Hij bedacht de Natte Krat, die volgens een simpel principe werkt: de Natte Krat vangt hemelwater op. Zo kan een watervoorraad van maximaal 400 liter worden opgebouwd. In deze watervoorraad zit een plantenbak geïntegreerd, zo kunnen ze zelfs in een periode van hevige droogte ongeveer vier weken ‘drinken’ van deze waterbuffer. Zo hoef je je zelfs in een hete zomerperiode geen zorgen te maken: je planten blijven groen.

Ook bespaart dit irrigatiesysteem jaarlijks honderden liters schoon drinkwater. Tijs: “Ik verbaasde me er altijd over dat mensen graag een buitenkraantje aangelegd wilden in hun tuin. Ondertussen stroomt al het regenwater gewoon het riool in, terwijl regenwater heel goed is voor planten: er zit namelijk geen kalk in. Waarom zou je dat water niet effectiever gebruiken?”

 

Nog niet af

De Natte Krat is nog niet af, zegt Tijs. “We moeten testen hoe lang het water goed blijft, welke materialen we het beste kunnen gebruiken en hoe we kunnen voorkomen dat er schimmel in komt. De bedoeling is dat de plantenbak straks een droge periode van vier weken kan overbruggen.”

Hoe het water uit de bak bij de planten komt? Tijs: “Dat zijn we aan het uitwerken. We ontwikkelen een systeem dat vergelijkbaar is met een olielampje, waarvan de lont de olie naar boven zuigt. Wortels van planten zoeken trouwens ook uit zichzelf de weg naar vocht. Dat werkt.”

Meer over Natte Krat

Natte Krat is een WaterLeider project. De productie is van Meneer van Houten, de ombouw is mede ontworpen door Studio Bas Scala (cloiq en slimme regenton), de verf van Pro Ecocoatings, het lavagrid van Groendak BV, de planten zijn eigen kweek, de promotie werd vormgegeven door SuperDuo.

De opening was midden in de coronatijd, helaas konden we daardoor geen opening doen. Wel is er een tof filmpje gemaakt onder supervisie van Paula Zwitser die daar eigen tijd voor investeerde!

Tot onze spijt hebben we Natte Krat laten eindigen omdat de kosten voor het maken zo hoog waren dat die niet voor een prijs verkocht kon worden die door iedereen is weggelegd. Bovendien moeten er verbeteringen aangepast worden aan de constructie die vanwege design rechten niet kosteloos kunnen worden uitgevoerd.