Milieuproblematiek – De kern kwijt

Massaal verdooft op zoek naar oplossingen die het probleem versterken.

Van alle duurzame oplossingen, tips en adviezen zie je weinig wat je kan doen om de oorzaak van milieuvervuiling aan te pakken: Nieuwe spullen. Veroorzaakt door de drang om te consumeren, gevoed door producenten. Dat ogenschijnlijke fijne gevoel van nieuw, luxe en exclusief, dat laat ons continu verlangen om aan te schaffen. Er is genoeg voor iedereen. Alle spullen die nieuw gemaakt worden, kosten grondstoffen, energie en transport.

Ik zie het met lede ogen aan: verduurzaming in de bouw met isolatie, warmtepompen, wtw, triple glas en pir. Goedbedoelde oplossingen, maar leidt toch tot weer productie van spullen om de cv ketel te vervangen, beugels voor zonnepanelen te maken en glaswol te kopen.

Hetzelfde geldt voor consumptie: herbruikbare zakjes kopen, wasbare luiers of vleesvervangers. Ook hier, goede bedoelingen. Maar wel nieuwe aanschaf.

En wat te denken van je benzinewagen inruilen voor een elektrische, zodat je geld bespaart en toch nog kan blijven rijden. Ook deze auto is nieuw (elektrische occasions zijn er niet veel) en de stroom ervoor is opgewekt.

Zet je overwegingen om in een vraag. Waarom een auto? Voor je werk, zoek een baan dichterbij. Voor vakantie? Boek eens een huisje in de Brabantse bossen. Waarom een groot huis? Om een luxe gevoel te hebben? Wordt je daar echt blij van? Je kan toch ook kleiner gaan wonen, dan heb je minder m3 te verwarmen of gewoon de kachel niet aan. Wat is er mis met een single used plastic zakje als je die vaker gaat gebruiken? Heb ik spullen wel echt nodig of lijkt het alsof ik iets graag wil? Parkeer je aankoopwens voor een maand en stel jezelf opnieuw de vraag. En als je het toch wilt, kan je het ruilen of vragen aan een ander?

De mindset van iets moeten aanschaffen, daar gaat het mis. En hoe minder je wil, hoe lager je maandlast, hoe minder je waarde hecht aan geld en spullen. Dat leidt uiteindelijk tot echte oplossingen voor de milieuproblemen. Hou je geld over? Geef het terug aan de natuur en koop een boom of een stuk grond. Benieuwd wat voor gevoel dat geeft.