Meest gestelde vragen regenton

Je zit vol met vragen en weet geen antwoord. Wij hebben het antwoord voor je! Hieronder vindt je de meest gestelde vragen met de antwoorden. Ook als je al een ton hebt en met twijfels zit, kunnen we die twijfel hieronder wegnemen. Alle vragen komen van mensen die via Het Regent Tonnen contact opnamen. De antwoorden zijn op basis van onze kennis en ervaring. Staat je vraag er niet bij? Mail ons en we helpen je verder! En hoe meer je zelf doet hoe beter. Het doel van WaterLeider is jou te inspireren en motiveren zelf aan de slag te gaan.

Uitleg regenton
Vragen over je regenton? wij hebben het antwoord!

Hoe sluit je een regenton aan en kan ik zelf een regenton aansluiten? Ja dat kan met onze instructie die we maakten in samenwerking met Steck Utrecht >>> LEES DE INSTRUCTIE

Wil je deze tekst(en) gebruiken voor jezelf, een werkstuk of een publicatie. Dat mag, maar wel met bronvermelding van WaterLeider en een link naar onze website! No Copyright – Open Source
Heb je zelf een vraag of juist een antwoord dat we hier missen? Laat het ons weten!

Zijn er subsidiemogelijkheden?
Ja, als u zelf of samen met buren hemelwater opvangt in regentonnen, dan kunt u bij uw eigen waterschap of gemeente kijken naar de mogelijkheden. Op onze pagina subsidies staan er al een aantal. We zijn nog niet compleet, dus als je aanvullingen hebt, geef ze door!

Krijg ik geen last van muggen?
>> Zolang de ton gesloten is, hoeft u niet bang te zijn voor muggen. Muggen hebben een open wateroppervlakte nodig om eitjes te leggen. Uiteraard is er een kans dat er via kiertjes of gaatjes toch muggen gaan broeden. Dat is dezelfde kans als in de dakgoot of een bloempot in de tuin. Oftewel, in en om de tuin is altijd kans op muggen, maar een ton zorgt niet per se voor méér muggen.

Vriest mijn ton niet kapot?
>> Wij raden aan om de ton voorafgaand strenge vorst, leeg te laten lopen en waar mogelijk af te koppelen om vorstschade te voorkomen.

Hoe kan ik de ton het beste onderhouden?
>>
Eén of twee keer per jaar leeg laten lopen; bladeren en/of vuil verwijderen. Voor houten tonnen raden wij lijnolie aan om de buitenkant en de deksel mee te behandelen.

Hoe voorkom ik schimmel/ stank/ ongedierte in de ton?
>>
Zorg dat de ton altijd op een droge ondergrond staat, het liefste in de schaduw. Laat hem één of twee keer per jaar in z’n geheel leeglopen, bladeren en/of vuil verwijderen. Gebruik het opgevangen water regelmatig, zodat het zichzelf bij iedere regenbui zuivert.

Het stinkt toch, hoe kan dat?
>> In tegenstelling tot wat je zou denken veroorzaken schoonmaakmiddelen vaak de stank. Check of u of iemand anders de ton heeft schoongemaakt of dat er via een andere afvoer zeep uit keuken of badkamer in de hemelwaterafvoer komt. Een steen in een kunststof ton bevordert de natuurlijke bacterie die stank voorkomt. Bij de houten ton kunt u Effectieve Microbacteriën toevoegen. Dit EM is te koop bij winkels waar ze ook vijverspullen verkopen zoals een tuincentrum of bij een natuurwinkel of biologische supermarkten zoals Ekoplaza of Odin.
>> Of: Er is een beest (muis, vogel) ingekomen die is gaan rotten (komt zelden voor)

Stroomt de ton niet over?
>> Om een regenton aan te sluiten op een regenpijp, gebruiken we een zogenaamde vulautomaat. De vulautomaat monteren we in de regenpijp. Vanaf dit tussenstuk wordt een horizontale verbinding gemaakt tussen de ton en de pijp. Als de ton vol zit kan het regenwater door die horizontale verbinding vanzelf weer terugstromen in de regenpijp. Dit heeft alleen zin als de regenpijp aan het riool is aangesloten. Mocht dit niet het geval zijn, maken we gebruik van een zogenaamde overstortslang om overtollig water de stoep of tuin in te leiden.

Help, mijn ton loopt toch over, hoe kan dat?
>> Grote kans dat de regenpijp ter hoogte van de vulautomaat of net daaronder verstopt zit, dan werkt het terugspoelsysteem van de vulautomaat niet meer.

Hoe kan ik een verstopte regenpijp voorkomen?
>> Door een bladrooster in de goot of een bladspuwer tussen de hemelwaterafvoer te plaatsen.

Hoe lang gaat zo’n ton mee?
>> De kunststof tonnen minimaal 25 jaar. De houten tonnen krijg je behandeld geleverd en de eikenhouten gaat 15 jaar, en de kastanjehouten ton 8 jaar mee. Als u na 5 jaar zelf de houten ton met lijnolie behandeld, dan wordt de levensduur verlengd.

Mijn houten ton lekt, hoe kan dat?
>>na een periode van droogte komt dat voor bij de eerste bui(en). Het hout is door de droogte gekrompen. Dat betekent dat bij de eerstvolgende regenbui het hout opnieuw moet “zetten” en er tijdens dat proces water door de ton sijpelt. Misschien vervelend voor u, maar hier is niks tegen te doen en hoort bij het gebruik van hout. Het is tijdelijk en het proces zal 2 tot 4 dagen duren

Ik heb geen regenpijp, kan ik dan toch een regenton gebruiken?
>> jazeker kan dat. Onze eigen ontwikkelde TonTuin vangt water op in het plantdeel dat via een filter naar de buffer eronder. Het duurt wel flink langer voordat die gevuld is omdat er maar 0,28m2 oppervlak is waar regen valt. Als je werkt met een aansluiting aan de pijp, dan is het een (deel van) je dak. Wat je kan doen is wel elk restwater dat je over hebt van koken, wassen, opwarmwater etc. in je TonTuin te gooien. Dubbel duurzaam!

Bespaar ik geld op drinkwater met een regenton?
>> Ja, maar wel minimaal. Drinkwater is relatief goedkoop, ongeveer 1 euro per 1000 liter. De kosten van de aanschaf en eventueel laten plaatsen verdien je niet snel terug. Wel maak je milieuwinst omdat voor drinkwater veel energie en chemie nodig is voor het zuiveringsproces.

Is een afsluiter nodig tussen de vulautomaat en de regenton?
>> De afsluiter geeft wel een gevoel van veiligheid, maar is niet noodzakelijk om bevriezing van ton of onderdelen te voorkomen. Die gebruik je meestal als er bijvoorbeeld door een regenpijp ook ander water dan regenwater stroomt om de toevoer naar de ton af te sluiten.

Er is een vervelend geluid (tik, drup, plop) in de regenton en/of pijp wat kan ik daaraan doen?
>> Dat is iets wat we vaker horen en inherent is aan een ton. Afhankelijk van de doorstroom vanaf het dak naar de regenpijp kan het lang nadruppen. Normaliter gebeurt dat in de regenpijp en landen de druppels in het riool 60cm onder de grond. Nu landen de druppels in een bovengrondse voorziening (je ton) wat je dus goed hoort.

Op dit moment is er geen pasklare oplossing. Lastige is dat het voor de een een genot is om het te horen druppen, ploppen en tikken en voor de ander een irritatie. Technisch gezien kunnen we daar niks aan veranderen. Het enige dat je kan bedenken is om iets onder de plek te hangen waar de druppels de ton binnen komen, een sponsje of iets dergelijks. Heb je een antwoord of oplossing, laat het ons weten! Gebruik hiervoor het >>contactformulier.

Kunnen jullie het aansluiten ook voor ons doen?
>> Jazeker: doe je aanvraag via Het Regent Tonnen

Krijg ik subsidie van gemeente Rotterdam en onder welke voorwaarden?
>> Dat antwoord krijg je bij de gemeente als je een bericht stuurt naar: het duurzaamheidloket