34.000 m3 drinkwaterbesparing

Dankzij het project Het Regent Tonnen zijn in het eerste deel van dit jaar 186 watertonnen aangesloten op een regenpijp. De tonnen staan nu in tuinen, op stoepen, balkons en soms op een dakterras. Vorig jaar waren dat er nog maar 128 in dezelfde periode. De verwachting is dat er in het tweede deel van 2022 nog zo’n 350 bijkomen.

Al deze tonnen samen zorgen voor een enorme opslag van hemelwater. Één zo’n ton wordt minimaal 3 keer per jaar gebruikt. Dat betekent een jaarlijkse besparing van zeker 100m3 drinkwater. Diezelfde hoeveelheid komt niet in het riool en wordt merendeels gebruikt in tuinen. Dat is goed voor de vergroening van de stadswijken en helpt bovendien het grondwaterpeil.

Het Regent Tonnen is het project waarbij Rotterdammers een regenton online bestellen die thuis wordt geleverd én aangesloten. Hiermee wordt klimaatadaptatie in de havenstad vergroot. Adaptatie is het aanpassen aan een veranderend klimaat. Het nemen van een waterton is een van de vele manieren om de stad voor te bereiden op een toename van weersextremen.

De grotere aantallen komen mede door acties van Woonstad Rotterdam, Coöperatie Vreewijk en vooral door Opzoomer Mee. Deze oer Rotterdamse straatverbeteraar nam regentonnen op in hun aanbod. Hierdoor krijgen bewoners een waterton die voor de hele straat bestemd is en dat motiveert weer om samen te vergroenen.

We zijn het haast vergeten nu de dagen nat en kouder zijn, maar in de zomer was het wekenlang achtereen heet en droog. Dus het water dat ik nu bewaar is alvast voor volgend jaar.” (bewoner Kleiwegkwartier)

Samenwerking

Dit is een project van WaterLeider, maar het succes komt door samen te werken met Wijkbedrijf De Middellander, Wijkenergie Werkt, Coöperatie Vreewijk, Klus&Werk en Meneer van Houten van Stichting Pameijer en Coöperatie ondergrond.

Het Regent Tonnen wordt gesteund door Rotterdams WeerWoord, Waterschap Hollandse Delta, Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard en Hoogheemraadschap van Delfland.

Fijn feitje: samen met de andere waterbesparende acties van WaterLeider komt het aantal liters waterberging op ruim 80.000 liter, dat is evenveel als 4 jaar lang één douchebeurt per dag


Motivatie en inspiratie is het hoofddoel van Het Regent Tonnen. Behalve dienstverlening, is het vooral de bedoeling dat Rotterdammers zelf aan de slag willen met een beter waterbeheer in de stad. Dat is goed voor iedereen! Des te leuker om te zien dat Astrid uit Oud Charlois na een jaar nog een tweede ton bestelde. De eerste was niet genoeg voor haar gigantische geveltuin… Ben jij de volgende die aansluit?

Het Regent Tonnen – https://hetregenttonnen.nl

WaterLeider – https://waterleider.nl

Promofilmpje – https://youtu.be/FcPbZcwgrY4

Opzoomer Mee – https://www.opzoomermee.nl/groen

Rotterdams WeerWoord- https://www.rotterdamsweerwoord.nl

Waterschap Hollandse Delta – https://www.wshd.nl

Hoogheemraadchap van Schieland en de Krimpenerwaard https://www.schielandendekrimpenerwaard.nl

Hoogheemraadschap van Delfland – https://www.hhdelfland.nl

#waterleider #hetregenttonnen #rotterdam #regenwater #afkpppelen #bufferen #hergebruik #regenton #waterton #subsidie #Rotterdamsweerwoord #waterklaar #waterbazen #waterschappen #opzoomermee

Gerelateerde berichten