De Havenloods schreef het al, het project Het Regent tonnen is een succes in Rotterdam en zal navolging krijgen in andere gemeentes. Copy Paste is hierbij het principe, anderen mogen het concept overnemen volgens franchise op inhoud. De winst is waterbesparing.

De eerste zes maanden van het project waarbij elke rotterdammer een regenton kan laten bezorgen én installeren is een succes. Per week worden er gemiddeld 10 watertonnen aangesloten per buurt of wijk. Hierbij is de ton een begin van andere klimaatadaptieve maatregelen en leidt niet zelden een gesprek met het aansluitteam tot andere acties. Een geveltuin, tegels wippen of soms een compleet groen dak wordt het volgende dat bewuste duurzame Rotterdammers willen realiseren.

Voorjaar 2021 startte een consortium van initiatiefnemers, bedrijven en overheden met de campagne om in de stad te vertellen wat het belang is van het opvangen van regenwater. Soms regent het te hard, soms is het te droog en dat levert problemen op. Inwoners van de Maasstad kunnen daar zelf iets aan doen door een ton te nemen. Die bewaart het overtollige regenwater van hevige buien om dat te gebruiken is voor bijvoorbeeld planten in de tuin of op het balkon als het te lang droog is. Simpel en doeltreffend, maar je moet wel weten hoe je zo’n ton aansluit. Daarom helpt het team van Het Regent Tonnen de bewoners met het aan huis leveren van de waterbuffer inclusief  het aansluiten aan de regenpijp.
Het team is een mix van zo’n 15 enthousiaste verduurzamers die graag de handen uit de mouwen steken. De motivatie is eensgezind, de achtergrond verschilt. Vrijwilligers die naast hun baan iets willen betekenen, uitkeringsgerechtigden die niet stil willen zitten en via het project doorstromen naar een baan en zzp’ers met een groen hart.

De start van het project werd gemaakt door Wijkbedrijf De Middellander, DuZaMMM en WaterLeider en werd direct gesteund door Rotterdams WeerWoord, Waterschap Hollandse Delta, Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard en Klimaatkrachtig Delfland. Maar nu en binnenkort sluiten meer partijen uit de stad aan die zich betrokken voelden. Onder andere: Opzoomer Mee, Coöperatie Ondergrond, Wijk Energie Werkt, Groenemorgen en Buurtmakers West. En dat niet alleen, het concept wordt op korte termijn gekopieerd in andere gebieden als Vreewijk, Prins Alexander, Bospolder Tussendijken en ook andere gemeentes. En dat is prima, het motiveren en inspireren van anderen is een van de doelen. Een ander doel is om per jaar 600 Rotterdammers aan een regenton te helpen. Meedoen? Sluit aan via www.hetregenttonnen.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *