Het blijft tonnen regenen

Het WaterLeider project Het Regent Tonnen is in het derde jaar na de start nog steeds actueel. Rotterdammers maken gebruik van de service waarbij een regenton wordt thuis bezorgd en aangesloten. Dit jaar zijn er 114 stuks aan een regenpijp gekoppeld en op basis van de huidige aanmeldingen zitten we op 1 juli aan de 250 watertonnen in de straten van de Maasstad.

Waterwinst
Het project is gestart om mensen te helpen die wel een regenton wilde, maar er nooit een namen. De redenen zijn uiteenlopend van geen tijd of zin tot te moeilijk. Het project is kostendekkend, er wordt dus geen winst gemaakt, geen financiele winst wel te verstaan. De meerwaarde zit hem in de waterbesparing. Goed regenwater wordt door de tonbezitters gebruikt voor onder andere planten waar anders drinkwater aan gegeven zou worden. En er zit winst in de bewustwording. Want naast het aansluiten van de tonnen helpen onze teamleden tijdens het aansluiten ook met het geven van advies. Advies over beter watergebruik in de stad, denk hierbij aan infiltratie in de bodem of een groen dak.

Samenwerking
Het Regent Tonnen is een initiatief van WaterLeider, maar er komt steun vanuit de Rotterdams WeerWoord, Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, Hoogheemraadschap Delfland en Waterschap Hollandse Delta. Deze overheden steunen het omdat voor hen van het verminderen van hemelwater in het riool van belang is. Zo is er minder kans op wateroverlast en hoeft er minder water gezuiverd te worden.
En het tonnenproject heeft een fijne samenwerking met regionale partijen zoals Opzoomer Mee, Gemeente Capelle aan den IJssel, Stichting Pameijer, Werkplaats De Buren Schiedam, Buro Kruisbestuiving, Groenemorgen en Stichting Steensoep.

Meer weten of meedoen in jouw gemeente? Kijk op HRT jouw stad? – WaterLeider

Gerelateerde berichten