Februari zonder ferrari

Duurzaam alternatief voor bezit en kopen

Mijn vrouw begon ermee, of eigenlijk gezegd stopte ermee. Met het kopen van spullen. Als ze iets nodig had, dan ruilde ze dat met spullen die we al hadden. Zo hoeft er dus niks nieuws geproduceert, verpakt en verscheept te worden. Scheelt weer footprint. Ook leuk, het contact dat je met andere ruilers krijgt. Het idee dat je maar weinig nodig hebt om een prettig leven te leiden groeide.

Best een grappige aanpassing in ons dagelijks denken en leven. Kleding, speelgoed en meubels. Makkelijk te ruilen. Ondertussen ook gereedschap van de hand doen. Het geeft ook een lekker opgeruimd en overzichtelijk gevoel en ik vond het wel prima en deed graag mee. Totdat ze begon over de Roze Olifant en zei dat we de Fiat Doblo ook maar weg moesten doen en inruilen voor een elektrische bakfiets. 😲 Ik wist ook wel dat die teveel benzine verbruikte en ik er te vaak instapte terwijl het ook anders kon. Gelijk had ze zeker, maar wel een spannende beslissing, ook voor een duurzame denker als ik. Je bent zo gewend aan de luxe van transport van bouwmateriaal en naar klanten rijden.

Het eerste wat opkomt zijn negatieve tegenargumenten: “hoe gaan we op vakantie?” of “dat kan niet want met het klusbedrijf is ie broodnodig” “en de kinderen naar school brengen in Oud Beijerland?” En dat terwijl we ook nog een Citroën c1 hebben… Na veel gepraat was ik overtuigd (zij was al zeker van haar zaak) en zijn we gaan omdenken en passen we ons leven en bedrijf aan de situatie zonder vervuilende 7-persoons auto.

De kinderen kunnen ook met de bus (nooit geweten dat er een rechstreekse lijn 200 meter verder een halte heeft) Op vakantie wordt lenen, ruilen of huren. Bouwklussen buiten Rotterdam nemen we niet meer aan. Gisteren is de doblo weggedaan, vandaag komt de fiets. En als je in Rotterdam woont volop keus in trein, tram, metro, bus en deelvervoer!

Achteraf bezien is het een soort van stoppen met roken. Je bent gewend aan iets dat niet nodig is en je weet dat het slecht voor je is. Pas nadat je gestopt bent, ervaar je de voordelen. Je moet je er wel even toe zetten…

Wie doet ermee? Na stoptober en dry january nu tijd voor februari zonder ferrari?