#blog Klimaatadaptatie is geen acceptatie

Met de hevige #regenval en tegelijkertijd #hitte en #bosbranden op een continent wordt het eindelijk voor een groter publiek duidelijk: Het klimaat is veranderd. Veranderd als gevolg van o.a. co2 uitstoot, monocultuur, ontbossing en ingedamde rivieren. Allemaal ingrepen die we als mens zelf hebben gedaan en daar nu de heftige gevolgen van ondervinden.
Klimaatadaptatie een is een hot item, de regentonnen en vergroeningsplannen vliegen je om de oren . We passen ons aan op het veranderend klimaat en het gegeven dat je je omgeving moet aanpassen op het weer begint in te burgeren . Saillant detail: er is geen discussie tussen politieke partijen hierover, terwijl klimaatverandering hier en daar nog ontkend of gebagatalliseerd wordt. Huh? Als je achter adaptatie staat, dan erken je toch ook dat het weer veranderd?
En wat ook weleens verwarrend kan werken is door heel druk met adaptatie bezig te zijn ondertussen nog wel de aardbol vervuilen en klimaatverandering niet te stoppen. Een geveltuintje aanleggen en vervolgens elke dag met je auto naar je werk. Of koelen met airco’s. Gemeentes die gerust 40 bomen kappen en het compenseren door bewoners het recht geven wat perkplantjes rond een boomspiegel te zetten. Alle goede bedoelingen ten spijt, inclusief ons regentonnenproject maak ik me druk om geneuzel op de vierkante centimeter, terwijl we meters moeten maken. Niet adaptatie verwarren met acceptatie en keihard aan de slag! Nu is de tijd om letterlijk het tij te keren. Klimaatverandering is nu.

Er is zoveel dat we kunnen doen om de aarde te redden. Ook jij zelf, zonder te kijken naar wat anderen “verkeerd” doen. Om te beginnen je mindset omgooien. Wat heb je werkelijk nodig aan energie en spullen? Stop met klakkeloos consumeren wat je aangeboden wordt aan reizen, spullen en eten. En dan nog: bomen planten, bouwen met natuurlijke materialen, vegetarisch worden, de auto de deur uit en op reis in eigen land. Je kan zoveel, maar je moet het wel even doen. Ik was al een tijdje begonnen, nog voordat ik me op #klimatadaptatie stortte. En zonder af te geven op een ander, mogen de signalen wel wat sterker.
Het zou helpen als de overheid op grotere schaal actie onderneemt en bossen aanlegt in plaats van snelwegen, de rivieren de ruimte geeft in plaats van indammen en een of meer luchthavens opdoekt in plaats van reisadvies te geven. Maar bedenk dat je met je leefstijl vooral zelf invloed hebt op klimaatverandering en een vervuilend systeem in stand houdt of juist kan stoppen. Wat jij niet consumeert wordt ook niet meer gemaakt. Elke verandering telt, totdat de weegschaal kantelt.

Gerelateerde berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Facebook
Facebook
YouTube
YouTube
LinkedIn
Instagram