Binnenklimaat

koel je huis met ecologische isolatie
Joost de Waal schreef dit artikel en op zijn site vind je nog veel tips over een beter binnenklimaat!

De sneeuw is allang gesmolten, de bijen zoemen en de bloemen bloeien, dus dat betekent maar één ding: de zomer is in volle gang.

Hoewel deze aspecten van de zomer super aangenaam kunnen zijn, kan het warme weer een beetje veel zijn als je geen koele plek hebt om je terug te trekken. Ik heb het dan specifiek over je huis.

Als je huis slecht geïsoleerd is, kan het een zinderende nachtmerrie worden als de temperaturen beginnen te stijgen.

Isoleerbewust heeft tientallen huiseigenaren geholpen hun huis comfortabeler en koeler te maken door een goede luchtafdichting te creëren en ecologische isolatiematerialen toe te passen. Denk er eens over na, als die plakkerige hete lucht niet binnen kan komen dan hoeft het er ook niet uit via een airco.

Leun achterover, trek een korte broek aan en pak een mojito terwijl we de oorzaken van een oververhit huis onderzoeken.

De meeste hitte komt je huis binnen via je dak. Tot wel 40%. Die zolder van jou kan dus aanvoelen als een oven. Maar dat had je misschien al gemerkt toen je tijdens de covid-pandemie op zolder probeerde te werken. Die hitte op zolder warmt ook je slaapkamer op. Hoe dan ook is het verstandig je dak of zoldervloer te isoleren. Maar kies je nou voor ecologische isolatiematerialen? Dan houd je tot wel 3x langer hitte buiten. Dat komt onder andere door de hogere massa van bijvoorbeeld houtvezelisolatie ten opzichte van glaswol. Maar je kunt nog zo goed isoleren, het wordt alsnog heet binnen als je niet aan zonwering doet bij je ramen. 

Er is nog een belangrijke reden waarom je huis in de zomer kan aanvoelen als een sauna. Dat komt doordat de luchtvochtigheid in huis waarschijnlijk te hoog is. Laat me het voor je uitzoeken – hete lucht is minder dicht dan koude lucht, dus het is gemakkelijker voor vocht om mee te reizen. Als hete lucht je huis binnendringt, brengt het vocht mee naar binnen, waardoor je huis een sauna wordt. Dus die kieren en naden dichten doe je niet alleen voor in de winter maar ook om die hete en klamme lucht buiten te houden in de zomer. En droog vooral je was buiten en kook met deksels, om zelf ook zo min mogelijk vocht in huis te creëren. 

Lees in dit artikel wat je allemaal kunt doen voor een koelere woning in de zomer.