Aarbeientoren met bewatering

Maak je eigen DIY Aardbeientoren met bewateringssysteem! In dit blog leg ik je uit hoe ik mijn eigen, zelfwaterende(!) aardbeientoren heb gemaakt. Aardbeien hebben veel zon en water nodig, deze toren geeft ze beide. Vanwege het verticale design is hij ook nog eens super geschikt voor kleine tuinen en balkons en je kan er super veel aardbeienplantjes in kwijt. Lees dus gauw verder en eet deze zomer heerlijke aardbeien uit eigen tuin.

We gaan in dit blog een DIY Aardbeientoren maken. Deze is gemaakt van Douglas hout. Ik heb gekozen voor Douglas, omdat dat langer meegaat dan vurenhout, maar nog wel prettig werkt en betaalbaarder is dan hardhout. Bovendien heb ik al meerdere tuinmeubels gemaakt van Douglashout, dus dat past mooi bij elkaar. Let er bij het kiezen van je houtsoort op dat deze niet geïmpregneerd is. Geïmpregneerd hout is op de lange termijn giftig. De stoffen sijpelen langzaam in je grond en worden opgenomen door je aardbeienplanten. Kies dus voor onbehandeld hout.

Deze DIY Aardbeientoren met bewateringssysteem heeft in totaal 24 gaten voor aardbeienplantjes. Daarnaast is de bovenkant ook open, waar je ook nog 1 of meerdere plantjes in kwijt kunt. Het mooie aan deze toren is de manier van water geven. Geef je een toren als deze veel water van boven, dan zul je zien dat de grond uit de gaten loopt. De grond krijgt onvoldoende tijd om vocht op te nemen en je aardbeienplantjes zullen sterven. Deze paal heeft een ingebouwde tuinslang met gaatjes. Je geeft de pot dus van binnen uit water. Hierdoor loopt er geen grond weg en krijgen je aardbeien meer water. Ik heb een Gardena slangkoppeling aan het einde gedaan, waardoor ik hem zelfs kan aansluiten op mijn tuinslang. Watergeven was nog nooit zo makkelijk.
>> ZELF MAKEN? LEES HIER DE VOLLEDIGE INSTRUCTIE