Na de gortdroge zomermaanden snakken tuinen naar regen. Deze dagen komt daar verandering in en zal flink wat water uit de hemel vallen. Hoe zorg je ervoor dat je tuin de regen zo goed mogelijk opneemt? Rijnmond geeft tips.
1. Breng hoogteverschillen aan
Door hoogteverschillen aan te brengen in je tuin verdeel je het water. Het is aan te raden om de plantjes die het meeste water slurpen op de laagste punten in je tuin te zetten. Volgens Milieu Centraal, een stichting die mensen helpt bij het maken van duurzame keuzes, vangen lagere plekken bij die inrichting meer water op. Zet je tuinstoel juist op het hoogste punt, dan hou je je voeten droog. En als je de lagere delen verder van je huis aanlegt, heb je ook een kleinere kans op overstroming van je huis.
2. Koop (of maak) een regenton
Een tuin kan niet teveel regen tegelijkertijd opnemen. Dus als het te hard regent, loopt het water weg. Verspreid over de tijd kan de tuin het water wel goed gebruiken. Schaf daarom een regenton aan, daarmee kan je het water opslaan. Je zou regentonnen zelf ook kunnen maken. Een vaas of prullenbak buiten zetten kan de klus al klaren. Daarnaast kan je door een gat te graven een vijver als wateropslag maken.
Jelle Gunneweg hielp mee om een regenton te plaatsen tijdens haar zoektocht naar de beste manier om haar tuin tegen droogte of juist hoosbuien te beschermen.
3. Plant bomen en struiken
Om het water zo goed mogelijk te gebruiken, is het goed om veel groen en bomen in je tuin te hebben. Bomen halen water uit de bodem en verdampen het via de bladeren. Als je geen plek hebt voor een boom zijn struiken en hagen ook al een hele verbetering voor het waterhuishouden van je tuin.
4. Leg een afvoergoot aan
Als je het water nou niet op je wandelpad wilt hebben, kun je aan de zijkant van het pad ruimte voor het water laten. De organisatie Tuinbranche Nederland tipt dat dit op verschillende manieren kan. Je kunt een betonnen afvoergoot of klinkers aanleggen, maar ook ruimte laten tussen de tegels.
5. Wip tegels zodat de grond zoveel mogelijk kan absorberen
Stenen vergen minder onderhoud dan planten, maar door te veel tegels kan het water niet in de bodem opgeslagen worden. Tientallen gemeenten verwisselden tijdens het NK tegelwippen al stoeptegels voor groen. Als je tegels uit je tuin haalt, zorg je ervoor dat het water gebruikt kan worden door het groen in je tuin en verdwijnt het water niet in de riolering.
